Linguine met gamba’s, schelpjes en kerstomaat

Bij de Italiaan is de traditionele ‘pasta alle vongole’ een populaire schotel. De klassieker inspireert Jeroen om de schelpjes aan te vullen met gebakken gamba’s, kerstomaten en de ingrediënten van een ‘gremolata’: peterselie, look en zeste van citroen. In geen tijd serveer je een eerlijke pastaschotel boordevol smaak.

Ingrediënten

 • 500 g linguini
 • 1 kg tapijtschelpen
 • 8 gamba
 • 250 g kerstomaten
 • 2 sjalot
 • 1 teentje look
 • 0.5 bussel peterselie
 • 0.25 citroen
 • scheutje olijfolie
 • peper
 • zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Linguine met gamba’s, schelpjes en kerstomaat

Ontdooi de gamba’s.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook om er straks de pasta in te koken. Voeg ook een snuif zout toe.
Verwijder het pantser en de staart van de gamba’s. Laat de kopjes er gerust aan vast zitten. Ze zorgen voor extra smaak in de saus.
Maak een ondiepe insnijding langs de rug van elke dikke garnaal en verwijder het darmkanaal met een mespunt of een propje keukenpapier.
Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn. Pel de teen look en plet hem tot pulp.
Verhit een ruime pot of een pan met hoge rand op een matig vuur. Schenk er een flinke scheut olijfolie in.
Bak de gamba’s in de hete olie. Geef ze kleur, maar vermijd dat ze door en door gaar zijn. Schep de garnalen uit de pot en hou ze even aan de kant.
Doe meteen de snippers sjalot (of ui) en de lookpulp in de pot waarin je de gamba’s hebt gebakken. Roer regelmatig en stoof de snippers glazig op een zacht vuur.
Snij de kerstomaatjes eerst middendoor en hak ze vervolgens in fijne stukjes. Schep de gehakte tomaten bij de sjalotsnippers en laat ze ongeveer 10 minuten stoven op een zacht vuur. Voor een speelser effect kan je een combinatie van rode en gele tomaatjes gebruiken.
Kook de linguini beetgaar in het kokende water. Reken een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de fabrikant adviseert. Hou een beetje van het kookvocht opzij om straks de zeevruchtenbereiding af te werken.
Spoel de tapijtschelpen twee tot drie keer in ruim water met een flinke snuif zout. Door het zout zullen de schelpjes zich een beetje openen en zo kan je het zand makkelijk wegspoelen uit de schelpen. Besteed vodoende aandacht aan deze spoelbeurten, want zand in je eten is bijzonder onappetijtelijk.
Snij de schil van de gepekelde citroen. Het vruchtvlees gebruik je niet. Snipper de zoute citroenschil zo fijn mogelijk. Gebruik als alternatief een beetje zeste van een verse citroen.
Spoel de platte peterselie en snipper de blaadjes matig fijn.
Stort de tapijtschelpjes in de pot met gestoofde sjalot en tomaat. Zet het deksel op de pot. Enkele minuten later zijn de schelpjes al gaar.
Leg de kortgebakken gamba’s bovenop de schelpjes. Voeg de snippers peterselie en de gehakte citroenschil toe. Laat de garnalen nog kort verdergaren.
Schep een lepel van het kookvocht van de pasta bij de zeevruchten en roer, zodat je wat extra saus hebt.
Roer de beetgare pasta door de saus met schelpjes en gamba’s.
Kruid het gerecht met peper van de molen en druppel er nog wat olijfolie over. Kaas is overbodig. Serveer meteen.
Linguine met gamba’s, schelpjes en kerstomaat