
Ook al zijn de witte asperges ‘à la Flamande’ een onverwoestbare klassieker, toch kan je véél méér doen met die fantastische groente. Jeroen verwerkt de asperges in een lauwe salade, in het gezelschap van groenten en kaas die samen de beste culinaire vrienden zijn. Het resultaat is een voedzame en gezonde vegetarische maaltijd die ongetwijfeld ook in de smaak valt bij de liefhebbers van vlees.
Ingrediënten
- 7 cl walnotenolie
- 5 cl olijfolie
- 3 cl balsamico
- peper
- zout
- 10 asperge
- 1 kg tuinbonen
- 400 g oesterzwam
- 0.25 bussel platte peterselie
- 50 g rucola
- 1 citroen
- 50 g Parmezaanse kaas
- 1 scheutje lookolie
- 7 cl walnotenolie
- bruin brood
Benodigdheden
- een kaassschaaf of dunschiller
- een fijne rasp
Bereiding
De asperges
Gebruik kraakverse asperges. Je kan de versheid van de asperges op twee manieren controleren. 1) Druk je vingernagel even in de onderkant van de asperge. De plek waar de asperge werd afgesneden, mag niet houtachtig aanvoelen. 2) Wrijf enkele asperges tegen mekaar. Als ze een piepend zanggeluid maken, zijn ze vers.
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.) De schillen kan je ook invriezen en later gebruiken als basis voor een aspergesoep.
Asperges koken is niet moeilijk. Vul een ruime kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
Leg de geschilde asperges in het koude water en verhit de pot op een matig vuur. Breng het water tot bij het kookpunt. Zodra het water kookt, zet je het (gas)vuur af of neem je de pot van de kookplaat.
Laat de asperges nu rusten in het hete water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges. Proef even en controleer tussendoor of ze de juiste garing hebben. De stengels moeten nog knapperig zijn, maar tegelijk ook voldoende knabbelzacht. De exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
Schep de gare asperges uit het water en laat ze uitlekken op een propere keukendoek.