Kriekentaart met gebakken appel

Omdat de herfst zich al laat voelen en omdat appelen met krieken een topcombinatie zijn, gaat Jeroen aan de slag in zijn bakatelier. Deze zalige taart met kriekenpudding, noordkrieken en gebakken appel moet je gewoon eens maken!

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 500 g patisseriebloem
  • 180 g bloemsuiker
  • 60 g amandelpoeder
  • 1 dopje amandelextract
  • een snuif keukenzout
  • 2 ei
  • 750 ml Noordkrieken op sap
  • 1 dl melk
  • 50 g puddingpoeder
  • 2 Jonagold appel
  • 0.5 citroen
  • een snuifje kaneelpoeder
  • 1 ei
  • 2 eetlepel decoratiesuiker

Benodigdheden

  • keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • pannenlikker
  • garde
  • weegschaal
  • deegrol
  • taartvorm (ø 28 cm)
  • vershoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het taartdeeg

Laat de oven voorverwarmen tot 175 °C (boven- en onderwarmte).

Snijd de boter in blokjes en doe ze in de mengkom van de keukenmachine. Voeg er de bloem, de bloemsuiker, het amandelpoeder, het amandelextract en een snuif zout aan toe, gevolgd door de eieren. Laat de keukenmachine met K-vormig hulpstuk op de laagste stand draaien tot het deeg begint te bollen

Haal het deeg uit de mengkom, maak er een mooie, egale deegbol van en verpak ze in vershoudfolie. Laat het deeg opstijven in de koelkast.

De vulling

Vet de taartvorm in met wat boter en bestuif met bloem.

Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een kookpot. Giet er een scheut melk bij en breng aan de kook.

Los het puddingpoeder op met een scheut melk in een apart kommetje. Meng het al roerend onder het kokende kriekensap. De kriekenpudding zal snel indikken. Haal de pot van het vuur als de pudding dik genoeg is.

Meng de uitgelekte krieken onder de warme pudding en laat het geheel afkoelen.

Smelt een klont boter in een pan. Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Bak de appels in de boter. Strooi er de suiker en kaneel over om te karamelliseren.

Meng de gebakken appels samen met het citroensap onder de kriekenpudding. Voeg extra kaneel toe naar eigen smaak.

Afwerken

Neem het deeg uit de frigo en verdeel in twee gelijke stukken. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het eerste deel van het taartdeeg dun uit met een deegrol.

Leg het deegvel voorzichtig in de taartvorm. Snijd het overtollige deeg van de randen en druk het zachtjes aan tegen de rand van de bakvorm.

Stort de kriekenpudding uit in de taartvorm en verdeel gelijkmatig.

Rol het tweede deel van het deeg uit en leg het voorzichtig over de kriekenpudding heen.

Scheid het eiwit van het eigeel, kluts de dooier met een scheutje melk en strijk de randen van het deeg hiermee in.

tip Het resterende eiwit kan je invriezen voor later of verwerken in een omelet.

Strooi de decoratiesuiker over het 'deksel' van de taart en snijd er een kruisje in. Langs hier kan de warme lucht tijdens het bakken ontsnappen.

Bak de taart 45 minuten in de voorverwarmde oven op 175 °C. Laat de kriekentaart afkoelen in de vorm en en haal ze er daarna pas uit. Serveer met een verse kop koffie of thee.

Kriekentaart met gebakken appel