
De basis voor zo’n lekkere krabburger is een stevig mengsel van krabbenvlees met broodkruim en ei. Daarvan maken we crab cakes, die vooral in de Verenigde Staten erg populair zijn. Voor de saus die erbij past, werk ik met lavas. Dit kruid heeft een verfijnde seldersmaak en wordt de laatste tijd steeds populairder. Het loont de moeite om er eens mee aan de slag te gaan. En geheel niet ter zake: Lavas smaakt ook heerlijk bij de bereiding van een klassieke pot mosselen.
Ingrediënten
- 400 g krabvlees
- 0.25 bussel peterselie
- 0.5 citroen
- 3 sneetje brood
- peper
- zout
- 1 ei
- 0.5 bussel lavas
- 4 eetlepel mayonaise
- 8 radijs
- 0.25 komkommer
- 4 hamburgerbroodje
- 1 klontje boter
- bloem
- kropsla
Benodigdheden
- een blender of cutter
- een zeef
Bereiding
Het krabbenmengsel
Doe (een groot deel van) het paneermeel in de schaal, samen met het ei. Meng alles, proef het mengsel van krabbenvlees en kruid het met wat peper en zout.
De lavasmayonaise
De burgers
Neem er de radijzen, de komkommer en de sla bij. Spoel de groenten schoon. Pluk de blaadjes sla. Snij de ongeschilde komkommer en de radijzen in fijne schijfjes.
Verhit de grill van je oven.
Leg de halve broodjes (de ‘buns’) in een ovenschaal met de kruimzijde naar boven. Toast de broodjes zo’n 3 tot 5 minuten onder de gloed van de grill. Draai ze eventueel nog even om en grill nog zo’n 2 minuten extra.
Verhit een scheutje olijfolie of boter in een braadpan en strooi wat bloem in een schaaltje.
Neem het krabmengsel erbij en bewerk ze tot hamburgers. Reken zo’n 100g per krabburger. Wees niet te zuinig, zodat je elke tafelgast een stevige burger kan serveren.
Wentel elke burger even door de bloem. Een dun laagje van het witte poeder volstaat!
Bak de krabburgers goudbruin. Doe dit op een matig vuur, zodat ze binnenin voldoende gaar en warm zijn, zonder te verbranden.
Bouw de burgers op: Bestrijk de onderste helft van de gegrilde broodjes met een lepel lavasmayonaise. Schik er een paar blaadjes sla op en vervolgens de versgebakken krabburgers. Daarbovenop komt nog een voorzichtig lepeltje lavasmayonaise en enkele schijfjes komkommer en radijs.
Zet er tenslotte de hoed van het broodje op.