
Een klassieke koude schotel met zalm Belle Vue, zoals we hem vaak zagen op familiefeesten. Ook de perzik gevuld met tonijn, ham met asperges en opgevulde eitjes lagen zeker en vast klaar. Een mooie schotel om trots op te zijn.
Ingrediënten
- 400 g tonijn
- 1.5 eetlepel mayonaise
- 1 koffielepel mosterd
- 1 koffielepel ketchup
- enkele druppels Tabasco
- 0.5 citroen
- enkele takjes krulpeterselie
- een snuifje zout
- 8 perzik
- 5 dl visfumet
- 500 g zalmfilet
- 2 blaadje gelatine
- 1 preistengel
- 0.5 citroen
- cocktailsaus
- 4 ei
- een flinke koffielepel mayonaise
- 0.5 koffielepel mosterd
- 1 snuifje zout
- 1 snuifje peper
- enkele sprieten bieslook
- 1 potje zalmeitjes
- 4 sneetje gekookte ham
- 4 sneetjes gekookte ham
- 1 blik witte asperges
- 1 krop krulandijvie
- 1 bussel krulandijvie
- 1 citroen
- 2 komkommer
Benodigdheden
- grote ouderwetse zilverkleurige schotel (rond of ovaal)
- eventueel: een canneleur of decoratiemesje
- een plastic spuitzak
- een gekarteld spuitmondje
- een ijsschep
Bereiding
Perzik gevuld met tonijnsla
Open het blik tonijn en giet het vocht weg. Schep het visvlees in een mengschaal en prak het fijn met een vork.
Schep een voorzichtige portie mayonaise bij de vis. Meng alles en voeg enkel mayonaise toe als de tonijnsalade nog te droog is. Laat de tonijn in geen geval ‘zwemmen’ in de mayonaise. Maak ook verse mayonaise voor een extra lekker resultaat.
Voeg een bescheiden schepje scherpe mosterd toe, een klein toefje ketchup en enkele druppels hete tabasco.
Knijp wat vers citroensap in de salade, Snipper tenslotte wat krulpeterselie fijn en meng de groene snippers onder de tonijnsalade. Breng op smaak met een snuifje zout.
Meng alles en proef even. Het resultaat moet een ‘sappige’ en tegelijk voldoende stevige tonijnsalade zijn.
Open het blik perziken op siroop. Bedek een bord met enkele vellen keukenpapier en schik daarop de halve vruchten. Leg ze met de bolle zijde naar boven en laat het opgelegde fruit even uitlekken.
Draai de perzikhelften om en hou je ijsschep in de aanslag. Vul de schep met tonijnsla en leg de halve bal vissla op een halve perzik. Ga door tot alle perziken gevuld zijn en zet de schotel vervolgens in de koelkast.
Zalm Belle Vue
Ontdooi vooraf een portie visfumet, of neem vooraf de tijd om een verse visfumet te bereiden.
Verwarm de fumet op een zacht vuur. Gebruik een diepe pan of een brede pot, zodat het stuk vis er in z’n geheel in past. Leg het staartstuk van de zalm in de visbouillon en plaats het deksel op de pan of pot.
Controleer of de vis gaar is en leg de zalm voorzichtig op een groot plat bord. Laat het staartstuk afkoelen.
Op een zalm Belle Vue hoort een glanzend laagje gelei te zitten. Week de blaadjes gelatine in een beker met lauw water.
Knijp de gelatine uit en los het blaadje op in de warme visfumet, waarin de zalm gegaard werd.
Neem het stuk zalm erbij en laat je creativiteit de vrije loop. Gebruik bijvoorbeeld twee eetbare bloemen om het stuk vis te versieren. Het is knutseltijd.
Snij twee groene bladeren van een stam prei. Kook de bladeren enkele minuten in water. Schil een tomaat zoals je een appel zou schillen. Bewaar een lang stuk van de schil.
Snij twee dunne slierten uit een preiblad. Snij ook enkele ‘blaadjes’ uit de prei. Schik de bloemstelen en de blaadjes op de zalm.
Gebruik een flinterdun rondje citroen om de eerste bloem te vormen. Rol vervolgens het stuk tomatenschil op tot een roosje en dat wordt dan de tweede bloemknop.
Strijk het hele bloementafereeltje (en de rest van de zalm) in met een laagje van de fumet met gelatine. Gebruik hiervoor een keukenpenseel. Laat het dunne laagje gelatine nadien opstijven.
Serveer de zalm met een potje cocktailsaus in de buurt.
Eitjes gevuld met eitjes
Koel de hardgekookte eieren af in koud water. Zodra de eieren volledig afgekoeld zijn, verwijder je voorzichtig de eierschaal. Hou de eieren zorgvuldig heel, als je straks een onberispelijke schotel ‘eitje in een eitje’ wil serveren.
Doe een schepje mayonaise in de beker van de hakmolen, samen met een toefje scherpe mosterd. Voeg een beetje zout en peper van de molen toe. Mix de eigelen tot een smeuïg lichtgeel mengsel.
Snijd wat verse bieslook fijn en meng onder de vulling.
Snij de tip van een plastic spuitzak en plaats er een klein gekarteld spuitmondje in. Schep het eiermengsel in de spuitzak en vul er één voor één de halve eiwitten mee. Maak telkens cirkelvormige bewegingen en ga door tot er een elegante toef in elk ‘bootje’ van eiwit ligt.
Werk elk eierhapje af met enkele opgelegde zalmeitjes.
Ham gevuld met asperges
Snij (grote) sneetjes gekookte ham in twee.
Decoreren en serveren
Snij een komkommer eerst overlangs in twee en vervolgens in flinterdunne halve plakjes.
Bedek de hele bodem van de schaal met sla. Kies bijvoorbeeld voor krulandijvie