
Deze gevulde hartige pannenkoek is een culinaire knipoog naar het klassieke Franse gerecht ‘canard à l’orange’. In het beslag hoort er geen suiker thuis, maar wél een deel polenta. Dit Italiaans griesmeel geeft de pannenkoek meer ‘body’.
Misschien is het even wennen om een pannenkoek te serveren als lunch of diner, maar laat u dat niet tegenhouden. De salade is fris en fruitig, en ze combineert perfect met de subtiel gerookte lapjes eendenborst. Gewoon doen!
Ingrediënten
- 100 g bloem
- 50 g polenta
- 3 dl melk
- 1 sinaasappel
- 1 ei
- 1 eetlepel arachideolie
- zout
- 20 eend
- 1 kool
- 0.5 ui
- 0.5 chilipeper
- 2 sinaasappel
- koriander
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 sinaasappel
- olijfolie
- honing
- wasabi
- sojasaus
- sesamolie
- peper
- zout
Benodigdheden
- een pannenkoekenpan
Bereiding
Het pannenkoekenbeslag
Begin met het pannenkoekenbeslag. Neem een mengschaal en doe er de afgemeten hoeveelheden polenta, bloem en melk in.
De salade
Snij de Chinese kool overlangs in twee en spoel ze onder stromend water. Laat de groente uitlekken en snij ze vervolgens in bijzonder fijne reepjes.
Gebruik een scherp keukenmesje om de sinaasappels ‘a vif’ te snijden. Dat is een snijtechniek die je de allermooiste fruitpartjes oplevert. Zo gaat het:
Snij de boven- en onderkant van elke sinaasappel. Doe het orgvuldig, zodat de beide afgesneden kanten evenwijdig zijn.
Zet de vrucht rechtop en snij van boven naar onder repen van de schil. Dat doe je door je mes net achter de schil te zetten en voorzichtig naar beneden te snijden waarbij je de ronde vorm van de vrucht volgt.
Snij de laatste restjes van het witte vliesje (dat tussen de schil en de vrucht zit) weg.
Nu zie je de partjes van de vrucht zitten. Die kan je makkelijk losmaken door langs één "nerf" te snijden en het partje los te wrikken met je mes. Zo krijg je het meeste rendement. (Zie ‘a vif’ snijden.)
Pel de ui en snij de noodzakelijke hoeveelheid in flinterdunne, bijna dooschijnende halve ringen.
Snij de chilipeper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk pittige zaadjes. Snipper het stukje hete peper in piepkleine stukjes, (Te grote stukken chilipeper zijn onsmakelijk in zo’n frisse salade.)
Spoel de koriander en laat de takjes uitlekken. Snipper ze fijn en voeg ze toe aan de slamengeling. (De blaadjes zijn uiteraard lekker, maar ook in de koriandersteeltjes zit bijzonder veel smaak.)
Strooi tenslotte wat sesamzaadjes over het groen.