
Komkommers belanden vaak in salades, maar ze zijn ook het ideale basisingrediënt voor uw dagelijkse soep. De vruchten hebben een milde smaak en daarom is het slim om er wat wasabi en een karaktervolle soepgarnituur aan toe te voegen. Kortom: Jeroen geeft de komkommersoep een ‘upgrade’ met kruidige zalmballetjes met verse gember, chilipeper en currypoeder. Dit is een bordje soep om lepel voor lepel van te genieten.
Ingrediënten
- 3 liter groentebouillon
- 3 komkommer
- 1 bussel prei
- 0.5 bleekselder
- 2 ui
- 2 teentje look
- 4 takje tijm
- 4 blaadje laurier
- wasabi
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 400 g zalmfilet
- 1 ei
- 20 g Gember
- 0.5 chilipeper
- koriander
- snuifje currypoeder
- 2 eetlepel paneermeel
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 4 eetlepel zure room
- munt
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een hakmolen
- een staafmixer
Bereiding
Voor de komkommersoep
Ontdooi en verwarm een flinke portie groentebouillon, of je kan zelf verse bouillon maken.
Spoel de prei en de selder schoon. Verwijder het donkerste loof van de prei, snij ze overlangs in twee en spoel tussen de compacte bladeren.
Snij de gepelde uien in grove stukken en versnipper de tenen look. Verhit een scheut olijfolie in een ruime pot of soepketel op een matig vuur en stoof de uien met look glazig.
Snij de ongeschilde ‘soepkomkommers’, de prei en het stuk bleekselder grof en laat de groenten meestoven.
De ‘laatste’ komkommer, die als garnituur dient, snij je in lange kwartjes. Snij de zaadlijsten weg, snipper het vruchtvlees in fijne reepjes of blokjes en zet ze opzij.
Roer en laat de groenten een paar minuten stoven. Schenk er vervolgens de groentebouillon bij.
Bind takjes tijm en blaadjes laurier tot een kruidentuil die je laat meesudderen. Voeg een snuif zout toe , wat versgemalen peper en laat de soep 20 minuten zacht koken.
Voor de zalmballetjes
Snij de zalmfilet in stukken en doe ze in de hakmolen. Maal ze tot zalmgehakt en voeg een ei toe, samen met een beetje paneermeel.
Maal alles een tweede keer en spatel de zalmpasta in een mengkom. Voeg wat zout en voldoende peper toe.
Breng het visgehakt op smaak met een snuifje currypoeder en fijngesnipperde blaadjes koriander
Verwijder de zaadjes, en hak een stukje rode chilipeper (naar smaak) in piepkleine stukjes. Rasp wat geschilde gemberknol en roer beide door het zalmmengsel.
Rol van het kruidige zalmgehakt soepballetjes. Werk met natte (schone) handen om het extra vlot te laten gaan. (max. 2 cm diameter)
Schenk een scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur en bak de lading zalmballetjes rondomrond goudbruin. Laat ze nadien even uitlekken op keukenpapier.
Om de soep af te werken
Verwijder de uitgekookte kruidentuil, voeg een toef wasabi toe en mix de soep glad met de staafmixer.
Proef en voeg naar smaak wat zout en eventueel meer van de scherpe Japanse mosterd toe. Mix opnieuw en doe de gebakken zalmballetjes in de ketel soep.
Laat de visballetjes warmte opnemen, zodat ze tot in de kern gaar zijn. Voeg ook de fijne blokjes rauwe komkommer toe.
Lepel de komkommersoep in diepe borden of kommen en werk ze af met een lepel frisse zure room en pluksels muntblaadjes.