
Dit is een hartverwarmende herfstsoep, maar dan wel op z’n mediterraans afgewerkt. Om een fluweelzachte bleke soep te krijgen, gaan er geen gekleurde groenten in.
Ingrediënten
- 2.5 liter kippenbouillon
- 1 knolselder
- 3 ui
- 1 teentje look
- 5 dl witbier
- 1 scheutje olijfolie
- laurier
- tijm
- peterseliestelen
- 8 sneetje pancetta
- 150 g cheddar
- 1 tijm
- 1 dl room
- peper
- zout
- nootmuskaat
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een staafmixer
- een vel bakpapier of een bakmatje
- een kaasrasp
Bereiding
De soep
Ontdooi de kippenbouillon of bereid een verse pot. Traditioneel gebruik je hiervoor een (soep)kip, maar je kan zelfs een keteltje bouillon trekken van het karkas van een braadkip, nadat het vlees opgepeuzeld werd.
Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.
Verhit er een scheut olijfolie in.
Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel en versnipper de teen look. Stoof beide in de hete olijfolie. Roer regelmatig even, en let erop dat de uien niet kleuren, zodat de soep ook lichte kleur behoudt.
Spoel de knolselder schoon en snij het loof eraf. Dit loof is bovendien ideaal om te verwerken in de bereiding van een kippen- of groentebouillon.
Schil de knolselder (of het deel ervan dat je wenst te gebruiken) en snij de groente in dobbelstenen. Gooi ze aansluitend bij de stovende uien. Laat de groenten nog 10 minuten zacht stoven.
Verzamel de laurier, de tijmtakjes en de peterseliestelen (indien beschikbaar), en bind alles samen tot een dikke kruidentuil. Hou nog een beetje verse tijm aan de kant om de soep later te garneren.
Schenk het witbier erbij en breng de soep even aan de kook. Zo verdwijnt de alcohol uit het bier.
Giet nadien de kippenbouillon in de pot. Zet het deksel op de pot en laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.