
Jenne is imker en kweekt bijen op de Leuvense daken. Volgens Jenne doen de beestjes het supergoed in de stad omdat er altijd iets in bloei staat en de diversiteit aan bloemen groter is dan op het platteland. In de kleine kasten die hij uitzet zitten tot 30 000 bijen. Hopelijk overleven ze de winter want dan hebben we in mei onze eerste honing.Speciaal voor Jenne maakt Jeroen een Chinees geïnspireerd gerecht met honing. Het gaat supersnel omdat ik kant-en-klare wokgroenten en voorgesneden reepjes kip gebruik. Sneller dan de afhaalchinees en echt iets voor als je weinig tijd hebt om te koken.
Ingrediënten
- 250 g witte rijst
- 2 eetlepel honing
- 4 eetlepel sojasaus
- chilisaus
- 1 koffielepel sesamolie
- 1 limoen
- 1 teentje knoflook
- 3 cm gemberwortel
- arachideolie
- peper
- zout
- 500 g kippenreepje
- 400 g wokgroenten
- 0.5 bussel koriander
- 250 g rijst
Benodigdheden
- een wok
Bereiding
De rijst
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de kip met groenten klaar.
De woksaus
Roer de honing los met de sojasaus. Doe er chilisaus naar smaak bij, een klein beetje sesamolie en het sap van ½ limoen. Bewaar de andere helft van de limoen in de koelkast.
Pel de knoflook en rasp de helft bij de saus. Schil de gember en rasp hem ook bij de saus.
Het wokgerecht
Verhit de wok op een hoog vuur. Doe een scheut arachideolie (of andere neutrale olie die goed tegen hoge temperaturen kan) in de wok en laat ze goed warm worden.
Leg de kippenreepjes in kleine hoeveelheden in de wok en bak ze gaar. Kruid met peper en zout. Schud met de wok of roer de kip om met een houten lepel.
Doe de wokgroenten bij de kip en roerbak ze kort.
Giet er de woksaus bij en laat alles karameliseren op een hoog vuur. De groenten moeten nog wat ‘beet’ hebben.
Hak de koriander grof. Haal de wok van het vuur en roer de koriander door de groenten en de kip.
Serveer met de gekookte rijst.