Toast met pickle, brie en waterkers
Toast met pickle, brie en waterkers
Toast met pickle, brie en waterkers
Toast met pickle, brie en waterkers
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1
Rode uiendik
2
Appels
2
Gember
40 g
StroopLoonse of Luikse
4 el
Balsamico
0,2 l
Balsamico
1 scheutje
Witte wijnazijn
0,1 l
Kaneelstokje
1
Kruidnagels
2
Laurier
2 blaadje
Mosterd
1 el
Waterkers
1 bosje
Walnoten
40
Notenolie
1 scheutje
Peper
Zout
Bruin brood
1
Brie
250 g
Benodigdheden
Een groenterasp, een bewaarbokaal bv weck bokaal, een toaster optioneel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De pickle
1
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot en stoof daarin de halve uiringen.
2
Pel de rode uien en snij ze in helften. Snij ze vervolgens in niet al te fijne halve ringen.
3
Neem een mengbeker en meng er de balsamico en de witte wijnazijn in.
4
Schil het stukje gember en rasp het in de pot met de stovende uien.
5
Na enkele minuten stoven, als de uien wat ‘plat’ zijn, schenk je er het azijnmengsel in. Let op, ga niet meteen over de stoofpot hangen, want je neus zal het geweten hebben.
6
Voeg de kaneelstok, de kruidnagels en de blaadjes laurier toe.
7
Schep de mosterd en de flinke portie appelstroop in de stoofpot. Laat het mengsel zacht koken.
8
Schil de appels en snij ze in kwarten. Verwijder de stukken klokhuis. Snij elk kwartje appel in ongeveer 9 gelijke stukken.
9
Doe de blokjes appel in de pruttelende pickle. Laat alles nog zo’n 5 minuten garen. Dit mag niet te lang duren, want de stukken appel moeten wat stevigheid behouden. Ze mogen in geen geval veranderen in appelmoes.
10
Schep de pickle zorgvuldig in een stevige bewaarbokaal. (Type Weck-bokaal) Laat de pickle eerst afkoelen en bewaar de pot nadien in de koelkast. Zet op het etiket alvast maar “Pickle van appel en ui”, en de datum van vandaag.
11
Serveer de pickle koud. In de koelkast kan je de bereiding tot een jaar lang bewaren.
De toast met brie en pickle
12
Maak deze bereiding zodra de pickle van appel en ui is afgekoeld.
13
Haal de brie vooraf uit de koelkast. Op kamertemperatuur is de kaas eens zo smakelijk.
14
Spoel de waterkers in ruim water. Pluk de blaadjes los en laat ze uitlekken.
15
Snij dikke toasten van het bruin brood. Zo’n toast mag een paar centimeter dik zijn.
16
Kleur het brood goudbruin in een toaster of onder de ovengrill. Werk je met de ovengrill, vergeet dan niet om de broodjes tussendoor een keer om te draaien.
17
Doe de blaadjes en fijne takjes waterkers in een slakom.
18
Hak de walnoten fijn. Werk het slaatje af met de gehakte noten, een scheutje notenolie en een scheutje balsamico. Kruid je creatie met een beetje peper en zout.
19
Leg elke warme toast op een bord. Schep er een flinke lepel van de pickle over. (Kijk wel uit dat je geen kaneelstok of een laurierblad serveert.)
20
Leg op elke toast enkele schijfjes malse brie. Bovenop de kaas komt een toef van de waterkerssalade met walnoten.
De pickle
1
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot en stoof daarin de halve uiringen.
2
Pel de rode uien en snij ze in helften. Snij ze vervolgens in niet al te fijne halve ringen.
3
Neem een mengbeker en meng er de balsamico en de witte wijnazijn in.
4
Schil het stukje gember en rasp het in de pot met de stovende uien.
5
Na enkele minuten stoven, als de uien wat ‘plat’ zijn, schenk je er het azijnmengsel in. Let op, ga niet meteen over de stoofpot hangen, want je neus zal het geweten hebben.
6
Voeg de kaneelstok, de kruidnagels en de blaadjes laurier toe.
7
Schep de mosterd en de flinke portie appelstroop in de stoofpot. Laat het mengsel zacht koken.
8
Schil de appels en snij ze in kwarten. Verwijder de stukken klokhuis. Snij elk kwartje appel in ongeveer 9 gelijke stukken.
9
Doe de blokjes appel in de pruttelende pickle. Laat alles nog zo’n 5 minuten garen. Dit mag niet te lang duren, want de stukken appel moeten wat stevigheid behouden. Ze mogen in geen geval veranderen in appelmoes.
10
Schep de pickle zorgvuldig in een stevige bewaarbokaal. (Type Weck-bokaal) Laat de pickle eerst afkoelen en bewaar de pot nadien in de koelkast. Zet op het etiket alvast maar “Pickle van appel en ui”, en de datum van vandaag.
11
Serveer de pickle koud. In de koelkast kan je de bereiding tot een jaar lang bewaren.
De toast met brie en pickle
12
Maak deze bereiding zodra de pickle van appel en ui is afgekoeld.
13
Haal de brie vooraf uit de koelkast. Op kamertemperatuur is de kaas eens zo smakelijk.
14
Spoel de waterkers in ruim water. Pluk de blaadjes los en laat ze uitlekken.
15
Snij dikke toasten van het bruin brood. Zo’n toast mag een paar centimeter dik zijn.
16
Kleur het brood goudbruin in een toaster of onder de ovengrill. Werk je met de ovengrill, vergeet dan niet om de broodjes tussendoor een keer om te draaien.
17
Doe de blaadjes en fijne takjes waterkers in een slakom.
18
Hak de walnoten fijn. Werk het slaatje af met de gehakte noten, een scheutje notenolie en een scheutje balsamico. Kruid je creatie met een beetje peper en zout.
19
Leg elke warme toast op een bord. Schep er een flinke lepel van de pickle over. (Kijk wel uit dat je geen kaneelstok of een laurierblad serveert.)
20
Leg op elke toast enkele schijfjes malse brie. Bovenop de kaas komt een toef van de waterkerssalade met walnoten.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Olijfolie
1
Rode uiendik
2
Appels
2
Gember
40 g
StroopLoonse of Luikse
4 el
Balsamico
0,2 l
Balsamico
1 scheutje
Witte wijnazijn
0,1 l
Kaneelstokje
1
Kruidnagels
2
Laurier
2 blaadje
Mosterd
1 el
Waterkers
1 bosje
Walnoten
40
Notenolie
1 scheutje
Peper
Zout
Bruin brood
1
Brie
250 g
Toast met pickle, brie en waterkers
In de gastronomie zijn bewaartechnieken weer helemaal ‘in’. Confituur maken met zomervruchten is en blijft een klassieker, maar je kunt net zo goed eens een ‘pickle’ proberen. Een bewaartechniek op basis van azijn. Het resultaat kan je maandenlang bewaren. Jeroen gebruikt de pickle in een recept met toast en brie met waterkerssalade. Ideaal als eenvoudig voorgerecht of als snack. Ook wie graag een klassieke ‘kaas en wijn’ organiseert, kan er de pickle van ui en appel bij serveren.Instructies
De pickle
1
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot en stoof daarin de halve uiringen.
2
Pel de rode uien en snij ze in helften. Snij ze vervolgens in niet al te fijne halve ringen.
3
Neem een mengbeker en meng er de balsamico en de witte wijnazijn in.
4
Schil het stukje gember en rasp het in de pot met de stovende uien.
5
Na enkele minuten stoven, als de uien wat ‘plat’ zijn, schenk je er het azijnmengsel in. Let op, ga niet meteen over de stoofpot hangen, want je neus zal het geweten hebben.
6
Voeg de kaneelstok, de kruidnagels en de blaadjes laurier toe.
7
Schep de mosterd en de flinke portie appelstroop in de stoofpot. Laat het mengsel zacht koken.
8
Schil de appels en snij ze in kwarten. Verwijder de stukken klokhuis. Snij elk kwartje appel in ongeveer 9 gelijke stukken.
9
Doe de blokjes appel in de pruttelende pickle. Laat alles nog zo’n 5 minuten garen. Dit mag niet te lang duren, want de stukken appel moeten wat stevigheid behouden. Ze mogen in geen geval veranderen in appelmoes.
10
Schep de pickle zorgvuldig in een stevige bewaarbokaal. (Type Weck-bokaal) Laat de pickle eerst afkoelen en bewaar de pot nadien in de koelkast. Zet op het etiket alvast maar “Pickle van appel en ui”, en de datum van vandaag.
11
Serveer de pickle koud. In de koelkast kan je de bereiding tot een jaar lang bewaren.
De toast met brie en pickle
12
Maak deze bereiding zodra de pickle van appel en ui is afgekoeld.
13
Haal de brie vooraf uit de koelkast. Op kamertemperatuur is de kaas eens zo smakelijk.
14
Spoel de waterkers in ruim water. Pluk de blaadjes los en laat ze uitlekken.
15
Snij dikke toasten van het bruin brood. Zo’n toast mag een paar centimeter dik zijn.
16
Kleur het brood goudbruin in een toaster of onder de ovengrill. Werk je met de ovengrill, vergeet dan niet om de broodjes tussendoor een keer om te draaien.
17
Doe de blaadjes en fijne takjes waterkers in een slakom.
18
Hak de walnoten fijn. Werk het slaatje af met de gehakte noten, een scheutje notenolie en een scheutje balsamico. Kruid je creatie met een beetje peper en zout.
19
Leg elke warme toast op een bord. Schep er een flinke lepel van de pickle over. (Kijk wel uit dat je geen kaneelstok of een laurierblad serveert.)
20
Leg op elke toast enkele schijfjes malse brie. Bovenop de kaas komt een toef van de waterkerssalade met walnoten.