dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Kersthapjes en aperitief (thumbnail)Kersthapjes en aperitief

Kersthapjes en aperitief

1u
39
-
3.7K
Recepten

Kersthapjes en aperitief

Een Moscow Mule, carpaccio van hert, gegratineerde oesters, rauwe oesters en gefrituurde pladijs met dipsausjes: een perfecte start van het kerstdiner!
Kersthapjes en aperitief (thumbnail)Kersthapjes en aperitief

Kersthapjes en aperitief

1u
39
-
3.7K
Recepten

Kersthapjes en aperitief

Een Moscow Mule, carpaccio van hert, gegratineerde oesters, rauwe oesters en gefrituurde pladijs met dipsausjes: een perfecte start van het kerstdiner!
Type gerechtAperitief
Totale tijd1u
Ingrediënten39
Beoordeling-
Aantal likes3.7K

Ingrediënten

4 personen
Ijsblokjes
Wodka
0,05 l
Gemberbier
0,15 l
Suikersiroop
1 scheutje
Limoenen
2
Limoenblaadje
1
Munt
Hertenfilets
200 g
Grof zout
Peper
Truffelpasta
2 tl
Mayonaise
1 el
Yoghurt
1 el
Olijfolie
Ciabatta's
0,5
Rucola
handvol
Gezouten spek
50 g
Sjalotten
1
Xeresazijn
1 scheutje
Pepers
Zout
Chilipeper
0,5
Komkommers
0,33
Sojasaus
Rijstazijn
Sesamolie
Koriander
Pladijsfilet
300 g
Bloem
2 el
Eiwit
1
Paneermeel
4 el
Oesters
12
Schilferijs
Witte wijn
1 scheutje
Eierdooiers
3
Boter
100 g
Cayennepeper
Citroen
1 een partje
Zeekraal

Benodigdheden

Een friteuse, keukenpapier, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Moscow Mule

ijsblokjes
1
Vul een glas met ijsblokjes.
0,05 l wodka, 0,15 l gemberbier, 1 scheutje suikersiroop
2
Giet de wodka in het glas. Giet er het gemberbier en een scheutje suikersiroop bij.
2 limoenen
3
Pers een limoen. Doe het limoensap bij de cocktail.
1 limoenblaadje
4
Doe het gekneusde limoenblaadje in het glas.
Munt
5
Snijd een limoen in plakjes. Werk de cocktail af met een plakje limoen en een takje munt.

Carpaccio van hert

200 g hertenfilets
6
Snijd de hertenfilet in dunne plakjes. Leg de plakjes eventueel tussen twee vellen bakpapier en klop ze wat platter.
TIPJe kunt de filet even in de diepvriezer leggen om het vlees gemakkelijker te snijden.
grof zout, peper
7
Verdeel de plakjes hertenfilet op een bord. Kruid met wat grof zout en peper.
2 tl Truffelpasta, 1 el mayonaise, 1 el Yoghurt
8
Meng de truffelpasta met de mayonaise en de yoghurt. Lepel een beetje truffelmayonaise over de carpaccio.
olijfolie
9
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan.
0,5 ciabatta's
10
Snijd de korst van de ciabatta. Snijd het kruim in blokjes. Bak de blokjes krokant in de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
handvol Rucola
11
Werk de carpaccio af met enkele blaadjes rucola.
12
Strooi wat croutons over het vlees.

Oester en pladijsfilet met dipsauzen

olijfolie
13
Begin met de eerste dipsaus. Verwarm wat olijfolie in een pan.
50 g Gezouten spek
14
Snijd het spek in heel kleine blokjes. Bak het krokant in de olie.
1 Sjalotten
15
Pel en snipper de sjalot heel fijn. Laat stoven met het spek. Voeg eventueel een extra scheutje olie toe.
1 scheutje xeresazijn, pepers, zout
16
Haal de pan van het vuur. Roer er een scheutje xeresazijn door en kruid met peper en zout.
17
Doe de dipsaus in een kommetje en laat afkoelen.
0,5 chilipeper
18
Maak nu de tweede dipsaus. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en hak het pepertje heel fijn.
0,33 komkommers
19
Snijd het vruchtvlees van de komkommer rond de zaadjes weg. Snijd de komkommer ook in heel fijne brunoise.
sojasaus, rijstazijn, olijfolie, sesamolie
20
Meng de chilipeper met de komkommer en breng op smaak met een scheutje sojasaus, een beetje rijstazijn, een scheutje olijfolie en enkele druppels sesamolie.
koriander
21
Snipper de blaadjes koriander. Roer ze vlak voor het serveren door de dipsaus.
300 g pladijsfilet
22
Maak dan de pladijs en de oesters. Verwarm de friteuse. Snijd de pladijsfilet in reepjes.
2 el bloem, 1 eiwit, 4 el paneermeel
23
Doe de bloem in een diep bord. Klop het ei los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord.
24
Haal de reepjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
25
Frituur de reepjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.
4 oesters, schilferijs
26
Open de oesters. Leg ze op schilferijs.

Warme oesters

27
Verwarm de ovengrill.
8 oesters
28
Open de oesters. Vang het vocht op. Houd het vlees apart.
29
Neem wat aluminiumfolie en verfrommel het op de bodem van een ovenschaal. Leg er de oesterschelpen op. De folie zorgt ervoor dat de schelpen recht blijven staan.
1 scheutje witte wijn
30
Doe een scheut witte wijn bij het oestervocht.
3 eierdooiers
31
Splits de eieren. Doe de eierdooiers bij het oestervocht met de wijn. Klop de eierdooiers los in een steelpan met een garde. Zet de pan op het vuur en blijf kloppen tot het een schuimige massa wordt.
100 g boter, peper, zout, cayennepeper, 1 een partje citroen
32
Snijd de koude boter in blokjes. Klop ze van het vuur door de ‘sabayon’. Kruid met peper, zout en cayennepeper. Knijp er een partje citroen bij uit.
33
Breng water aan de kook.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
Zeekraal
34
Doe de zeekraal in een pan of kom en giet er kokend water over. Laat de zeekraal kort garen in het water.
35
Smelt een klontje boter in een pan.
36
Bak de oesters kort in de boter. Kruid met peper.
37
Giet de zeekraal af en laat uitlekken in een vergiet.
38
Doe wat zeekraal in de oesterschelpen. Leg er een gebakken oester op en verdeel er de saus over.
39
Gratineer de oesters onder de ovengrill.
1
Vul een glas met ijsblokjes.
2
Giet de wodka in het glas. Giet er het gemberbier en een scheutje suikersiroop bij.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Instructies

Moscow Mule

ijsblokjes
1
Vul een glas met ijsblokjes.
0,05 l wodka, 0,15 l gemberbier, 1 scheutje suikersiroop
2
Giet de wodka in het glas. Giet er het gemberbier en een scheutje suikersiroop bij.
2 limoenen
3
Pers een limoen. Doe het limoensap bij de cocktail.
1 limoenblaadje
4
Doe het gekneusde limoenblaadje in het glas.
Munt
5
Snijd een limoen in plakjes. Werk de cocktail af met een plakje limoen en een takje munt.

Carpaccio van hert

200 g hertenfilets
6
Snijd de hertenfilet in dunne plakjes. Leg de plakjes eventueel tussen twee vellen bakpapier en klop ze wat platter.
TIPJe kunt de filet even in de diepvriezer leggen om het vlees gemakkelijker te snijden.
grof zout, peper
7
Verdeel de plakjes hertenfilet op een bord. Kruid met wat grof zout en peper.
2 tl Truffelpasta, 1 el mayonaise, 1 el Yoghurt
8
Meng de truffelpasta met de mayonaise en de yoghurt. Lepel een beetje truffelmayonaise over de carpaccio.
olijfolie
9
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan.
0,5 ciabatta's
10
Snijd de korst van de ciabatta. Snijd het kruim in blokjes. Bak de blokjes krokant in de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
handvol Rucola
11
Werk de carpaccio af met enkele blaadjes rucola.
12
Strooi wat croutons over het vlees.

Oester en pladijsfilet met dipsauzen

olijfolie
13
Begin met de eerste dipsaus. Verwarm wat olijfolie in een pan.
50 g Gezouten spek
14
Snijd het spek in heel kleine blokjes. Bak het krokant in de olie.
1 Sjalotten
15
Pel en snipper de sjalot heel fijn. Laat stoven met het spek. Voeg eventueel een extra scheutje olie toe.
1 scheutje xeresazijn, pepers, zout
16
Haal de pan van het vuur. Roer er een scheutje xeresazijn door en kruid met peper en zout.
17
Doe de dipsaus in een kommetje en laat afkoelen.
0,5 chilipeper
18
Maak nu de tweede dipsaus. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en hak het pepertje heel fijn.
0,33 komkommers
19
Snijd het vruchtvlees van de komkommer rond de zaadjes weg. Snijd de komkommer ook in heel fijne brunoise.
sojasaus, rijstazijn, olijfolie, sesamolie
20
Meng de chilipeper met de komkommer en breng op smaak met een scheutje sojasaus, een beetje rijstazijn, een scheutje olijfolie en enkele druppels sesamolie.
koriander
21
Snipper de blaadjes koriander. Roer ze vlak voor het serveren door de dipsaus.
300 g pladijsfilet
22
Maak dan de pladijs en de oesters. Verwarm de friteuse. Snijd de pladijsfilet in reepjes.
2 el bloem, 1 eiwit, 4 el paneermeel
23
Doe de bloem in een diep bord. Klop het ei los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord.
24
Haal de reepjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
25
Frituur de reepjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.
4 oesters, schilferijs
26
Open de oesters. Leg ze op schilferijs.

Warme oesters

27
Verwarm de ovengrill.
8 oesters
28
Open de oesters. Vang het vocht op. Houd het vlees apart.
29
Neem wat aluminiumfolie en verfrommel het op de bodem van een ovenschaal. Leg er de oesterschelpen op. De folie zorgt ervoor dat de schelpen recht blijven staan.
1 scheutje witte wijn
30
Doe een scheut witte wijn bij het oestervocht.
3 eierdooiers
31
Splits de eieren. Doe de eierdooiers bij het oestervocht met de wijn. Klop de eierdooiers los in een steelpan met een garde. Zet de pan op het vuur en blijf kloppen tot het een schuimige massa wordt.
100 g boter, peper, zout, cayennepeper, 1 een partje citroen
32
Snijd de koude boter in blokjes. Klop ze van het vuur door de ‘sabayon’. Kruid met peper, zout en cayennepeper. Knijp er een partje citroen bij uit.
33
Breng water aan de kook.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
Zeekraal
34
Doe de zeekraal in een pan of kom en giet er kokend water over. Laat de zeekraal kort garen in het water.
35
Smelt een klontje boter in een pan.
36
Bak de oesters kort in de boter. Kruid met peper.
37
Giet de zeekraal af en laat uitlekken in een vergiet.
38
Doe wat zeekraal in de oesterschelpen. Leg er een gebakken oester op en verdeel er de saus over.
39
Gratineer de oesters onder de ovengrill.
1
Vul een glas met ijsblokjes.
2
Giet de wodka in het glas. Giet er het gemberbier en een scheutje suikersiroop bij.

Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Kersthapjes en aperitief (thumbnail)Kersthapjes en aperitief
4 personen
1u
Ingrediënten
Ijsblokjes
Wodka
0,05 l
Gemberbier
0,15 l
Suikersiroop
1 scheutje
Limoenen
2
Limoenblaadje
1
Munt
Hertenfilets
200 g
Grof zout
Peper
Truffelpasta
2 tl
Mayonaise
1 el
Yoghurt
1 el
Olijfolie
Ciabatta's
0,5
Rucola
handvol
Gezouten spek
50 g
Sjalotten
1
Xeresazijn
1 scheutje
Pepers
Zout
Chilipeper
0,5
Komkommers
0,33
Sojasaus
Rijstazijn
Sesamolie
Koriander
Pladijsfilet
300 g
Bloem
2 el
Eiwit
1
Paneermeel
4 el
Oesters
12
Schilferijs
Witte wijn
1 scheutje
Eierdooiers
3
Boter
100 g
Cayennepeper
Citroen
1 een partje
Zeekraal

Kersthapjes en aperitief

Een Moscow Mule, carpaccio van hert, gegratineerde oesters, rauwe oesters en gefrituurde pladijs met dipsausjes: een perfecte start van het kerstdiner!
Instructies

Moscow Mule

ijsblokjes
1
Vul een glas met ijsblokjes.
0,05 l wodka, 0,15 l gemberbier, 1 scheutje suikersiroop
2
Giet de wodka in het glas. Giet er het gemberbier en een scheutje suikersiroop bij.
2 limoenen
3
Pers een limoen. Doe het limoensap bij de cocktail.
1 limoenblaadje
4
Doe het gekneusde limoenblaadje in het glas.
Munt
5
Snijd een limoen in plakjes. Werk de cocktail af met een plakje limoen en een takje munt.

Carpaccio van hert

200 g hertenfilets
6
Snijd de hertenfilet in dunne plakjes. Leg de plakjes eventueel tussen twee vellen bakpapier en klop ze wat platter.
TIPJe kunt de filet even in de diepvriezer leggen om het vlees gemakkelijker te snijden.
grof zout, peper
7
Verdeel de plakjes hertenfilet op een bord. Kruid met wat grof zout en peper.
2 tl Truffelpasta, 1 el mayonaise, 1 el Yoghurt
8
Meng de truffelpasta met de mayonaise en de yoghurt. Lepel een beetje truffelmayonaise over de carpaccio.
olijfolie
9
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan.
0,5 ciabatta's
10
Snijd de korst van de ciabatta. Snijd het kruim in blokjes. Bak de blokjes krokant in de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
handvol Rucola
11
Werk de carpaccio af met enkele blaadjes rucola.
12
Strooi wat croutons over het vlees.

Oester en pladijsfilet met dipsauzen

olijfolie
13
Begin met de eerste dipsaus. Verwarm wat olijfolie in een pan.
50 g Gezouten spek
14
Snijd het spek in heel kleine blokjes. Bak het krokant in de olie.
1 Sjalotten
15
Pel en snipper de sjalot heel fijn. Laat stoven met het spek. Voeg eventueel een extra scheutje olie toe.
1 scheutje xeresazijn, pepers, zout
16
Haal de pan van het vuur. Roer er een scheutje xeresazijn door en kruid met peper en zout.
17
Doe de dipsaus in een kommetje en laat afkoelen.
0,5 chilipeper
18
Maak nu de tweede dipsaus. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en hak het pepertje heel fijn.
0,33 komkommers
19
Snijd het vruchtvlees van de komkommer rond de zaadjes weg. Snijd de komkommer ook in heel fijne brunoise.
sojasaus, rijstazijn, olijfolie, sesamolie
20
Meng de chilipeper met de komkommer en breng op smaak met een scheutje sojasaus, een beetje rijstazijn, een scheutje olijfolie en enkele druppels sesamolie.
koriander
21
Snipper de blaadjes koriander. Roer ze vlak voor het serveren door de dipsaus.
300 g pladijsfilet
22
Maak dan de pladijs en de oesters. Verwarm de friteuse. Snijd de pladijsfilet in reepjes.
2 el bloem, 1 eiwit, 4 el paneermeel
23
Doe de bloem in een diep bord. Klop het ei los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord.
24
Haal de reepjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
25
Frituur de reepjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.
4 oesters, schilferijs
26
Open de oesters. Leg ze op schilferijs.

Warme oesters

27
Verwarm de ovengrill.
8 oesters
28
Open de oesters. Vang het vocht op. Houd het vlees apart.
29
Neem wat aluminiumfolie en verfrommel het op de bodem van een ovenschaal. Leg er de oesterschelpen op. De folie zorgt ervoor dat de schelpen recht blijven staan.
1 scheutje witte wijn
30
Doe een scheut witte wijn bij het oestervocht.
3 eierdooiers
31
Splits de eieren. Doe de eierdooiers bij het oestervocht met de wijn. Klop de eierdooiers los in een steelpan met een garde. Zet de pan op het vuur en blijf kloppen tot het een schuimige massa wordt.
100 g boter, peper, zout, cayennepeper, 1 een partje citroen
32
Snijd de koude boter in blokjes. Klop ze van het vuur door de ‘sabayon’. Kruid met peper, zout en cayennepeper. Knijp er een partje citroen bij uit.
33
Breng water aan de kook.
Zeekraal
34
Doe de zeekraal in een pan of kom en giet er kokend water over. Laat de zeekraal kort garen in het water.
35
Smelt een klontje boter in een pan.
36
Bak de oesters kort in de boter. Kruid met peper.
37
Giet de zeekraal af en laat uitlekken in een vergiet.
38
Doe wat zeekraal in de oesterschelpen. Leg er een gebakken oester op en verdeel er de saus over.
39
Gratineer de oesters onder de ovengrill.