
Vandaag stelt Jeroen je kookkunsten misschien een beetje op de proef, maar de kalkoenrollade smaakt heerlijk en ze ziet er bovendien zeer feestelijk uit. Met wat aardappelpuree met look, wat verse spinazie en pas de rouge-kaas erbij maak je het gerecht compleet.
Opmerking: Je maakt best 1 rollade per 2 personen. Zo blijft de grootte van de rolletjes werkbaar (ong. 20 cm).
Ingrediënten
- 24 sneetje kalkoenfilet
- 12 sneetje ham
- 8 plak kaas
- 5 cl olijfolie
- 2 takje rozemarijn
- 4 blaadje salie
- 4 takje tijm
- 1 teentje look
- peper
- zout
- 1 kg aardappel
- 100 g boter
- scheutje melk
- 2 ui
- 3 teentje look
- 200 g spinazie
Benodigdheden
- een borsteltje of penseel
- een aardappelstamper
- een stoomoven/steamer of een ruime kookpot + een serveerring
Bereiding
De kalkoenrollade
Maak eerst een kruidenolie. Rits hiervoor de blaadjes van de tijm en de rozemarijn. Neem er de verse salie bij en hak alle verse kruiden fijn.
Doe de gehakte kruiden in een schaaltje en voeg er de olijfolie aan toe, samen met voldoende peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles. De olie die je gemaakt hebt, mag stevig gekruid zijn.
Bedek je snijplank of werkoppervlak met (overlappende) vellen vershoudfolie. Schik hierop de dunne lapjes kalkoenfilet. Zorg ervoor dat de sneetjes vlees elkaar overlappen. Leg twee lagen kalkoenfilet over elkaar.
Neem een borsteltje of penseel en bestrijk het vlees met de kruidenolie.
Bedek de kalkoen met kruiden eerst met sneetjes gedroogde ham. Schik plakjes kaas horizontaal in het midden over het vlees. Gebruik een halfharde kaas die mooi smelt.
Rol het geheel op en druk de laagjes vlees en kaas stevig aan. Gebruik de vershoudfolie om de rollade bij mekaar te houden. Draai de uiteinden van de folie vast, zodat je een stevige worst of ‘bonbon’ bekomt.
De rollade(s) garen we in stoom. Leg de rollade(s) op een bordje. Giet een bodempje water in een ruime kookpot en plaats een serveerring op de bodem. Plaats daarop het bord met de rollade(s). Breng het water aan de kook, plaats het deksel op de pot. Laat de rollade(s) ongeveer 10 minuten stomen.
Opmerking: Wie een stoomoven bezit, kan de rollades daar in garen. Reken 10 tot 12 minuten op een temperatuur van 95°C.