
Wellicht is het hamburgerrestaurant af en toe eens de halte voor een snelle hap. Niks mis mee, maar waarom zou je niet eens een McHome openen? Jeroens kalkoenburgers met zelfgemaakte ketchup en pastinaakchips zijn een goed excuus om te genieten van fastfood uit de eigen keuken. En zo’n flesje ketchup-maison kan je ook cadeau doen aan vrienden en familie.
Ingrediënten
- 3 tomaat
- 2 sjalot
- 60 g gember
- 1 chilipeper
- 1 teentje look
- 140 g tomatenpuree
- 2 citroengras
- 2 limoenblaadje
- 160 g suiker
- 7 cl natuurazijn
- scheutje vissaus
- 1 maïszetmeel
- 1 dl water
- 750 g kalkoengehakt
- 80 g cheddar
- peper
- zout
- 1 pastinaak
- snuifje zout
- 4 hamburgerbroodje
- 8 kropsla
- 0.25 komkommer
- boter
Benodigdheden
- een grote stevige zeef
- een dunschiller
- een hakmolen of blender
- een friteuse
Bereiding
De chiliketchup
Schep de suiker in een ruime pot of pan en schenk er een scheut water bij. Breng de suiker aan de kook op een matig tot stevig vuur. Roer niet in de kokende suiker.
Pel intussen de sjalotten en het stukje gember en snij beide in grove stukken. Snij ook de tomaten en de rode chilipeper grof. Doe alles in de beker van je hakmolen of blender. Voeg ook een gepelde teen look toe.
Snij de taaie stengel citroengras in grove stukken en doe deze samen met de limoenblaadjes in de beker. TIP: Limoenblad kan je gedroogd of diepgevroren kopen. Jeroen verkiest de ingevroren versie die te koop is in de Oosterse supermarkt. De blaadjes kan je lang bewaren in de diepvries.
Schep de geconcentreerde tomatenpuree erbij en voeg tenslotte een scheutje vissaus toe. De vissaus zal voor de zoute smaak zorgen.
Vissaus heeft niet bepaald de meest aangename geur, maar eens verwerkt in een bereiding bewijst ze haar dienst.
Hak en mix alle ingrediënten tot pulp.
Schep het gehakte mengsel bij de kokende karamel, zodra de suiker licht begint te verkleuren. Roer nu pas in de saus.
Schenk een flinke scheut azijn in de pan en laat de ‘chiliketchup’ ongeveer 15 minuten inkoken op een matig vuur.
Zeef de (redelijk lopende) chiliketchup. Doe het in meerdere beurten. Roer en druk met de bolle kant van een pollepel in de zeef, tot er enkel droge pulp in achterblijft. De uitgekookte pulp gooi je weg.
Geef de ketchup nu de juiste dikte. Breng de rode saus aan de kook in een hoge pan. Doe een scheutje koud water in een beker en schep het maiszetmeel (maizena) erbij. Roer tot het bindmiddel opgelost is.
Schenk het papje bij de hete ketchup en roer met de garde tot de saus gebonden is. Schenk de ketchup in flesjes of bokalen en laat de pittige saus afkoelen.