Deze overdreven lekkere, zachtgegaarde kalfswangen in pizzaiolasaus gaan ongetwijfeld hoge toppen scheren in menig Vlaamse huiskamer. Met een flinke portie pasta zet je zonder al te veel moeite en met een beetje geduld pure comford food op tafel!
Ingrediënten
- 1 kg kalfswang
- peper
- keukenzout
- een scheut olijfolie
- een flinke klont boter
- 3 sjalot
- 2 teentjes look
- 0.5 chilipeper
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 dl witte wijn
- 2 blikje gepelde kerstomaatjes
- een scheutje water
- 2 eetlepel kappertjes
- 2 dl bruine fond
- enkele takjes basilicum
- enkele takjes tijm
- enkele takjes rozemarijn
- 3 blaadjes laurier
- 400 g penne
- enkele blaadjes rucola
- enkele blaadjes basilicum
- 100 g parmezaan
Benodigdheden
Bereiding
BEREIDING
Laat het vlees op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor tot 160°C.
Verwijder de vliesjes van de kalfswangen (indien de slager dit nog niet voor jou
deed). Kruid de kalfswangen met peper en zout.
Zet een grote braadpan op het vuur en doe er een scheut olijfolie en een flinke
klont boter in. Leg de kalfswangen enkele minuten in de bruisende boter. Draai
halverwege om.
Pel en snijd ondertussen de sjalotten en de look grof. Snipper de chilipeper fijn.
Haal de kalfswangen uit de boter wanneer ze aan beide kanten mooi bruingekleurd
zijn en hou ze apart. Verwijder het merendeel van de vetstof uit de pot.
Stoof de sjalotten, look en chilipeper aan in dezelfde pot.
Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Voeg er vervolgens de witte
wijn aan toe en laat even inkoken. Roer er vervolgens de gepelde kerstomaten, een
beetje water en de kappertjes onder.
Giet de bruine fond bij de saus.
Leg de kalfswangen in de saus en breng het geheel aan de kook op een zacht
vuurtje.
Maak een kruidentuil van de tijm, basilicum, rozemarijn en laurier. Voeg de
kruidentuil toe aan de saus met een snuif zout.
Laat de kalfswangen 2 uur verder garen in de oven.
AFWERKING
Breng een pot gezouten water aan de kook. Kook de pasta gaar zoals omschreven
op de verpakking. Vang een deel van het kookvocht op wanneer je de pasta afgiet.
Haal de kalfswangen uit de oven en verwijder de kruidentuil.
Doe alle pasta en een pollepel van het kookvocht in een grote pan op een zacht
vuur. Meng een flinke lepel pizzaiola-saus (zonder het vlees) onder de pasta. Kruid
met extra zout en peper.
Schep de pasta op een bord en lepel er nog wat saus bij. Leg een kalfswang
bovenop de pasta en werk af met rucola, een paar takjes basilicum en
Parmezaanse kaas.