
Net zoals de befaamde onglet (of: kraai, longhaas, beenhouwersbiefstuk) van het rund kan je bij je slager ook een kalfsonglet bestellen. Dit bijzonder stukje vlees smaakt het best wanneer het rozig gebakken is.
Je serveert het kalfsvlees met een eerlijke en karaktervolle biersaus zonder teveel poespas. Doe er nog een gebakken patatje bij en frisse kropsla en de maaltijd kan écht niet meer stuk. Het roodbruin bier dat in de saus zit, kan je ook schenken bij dit gerecht.
Ingrediënten
- 600 g onglet
- 2 sjalot
- 25 cl bier
- 1 dl room
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel mosterd
- 2 laurier
- tijm
- boter
- peper
- zout
- 600 g aardappel
- olijfolie
- boter
- peper
- zout
- 1 kropsla
- 1 sjalot
- bieslook
- dragon
- olijfolie
- natuurazijn
- peper
- zout
Benodigdheden
Bereiding
De kalfsonglet met saus
Kruid het stukje vlees aan beide zijden met peper van de molen en wat zout.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt een klontje boter in een hete pan op een matig tot stevig vuur. Schroei het vlees in de hete boter. Na ongeveer 2 minuten per zijde, heeft het vlees een klein korstje. Schep het vlees uit de pan en zet ook de pan met bakresten weg van het vuur. Opmerking: Kijk uit dat de boter niet verbrandt tijdens de korte bakbeurt. Voeg eventueel tussendoor een extra blokje koude boter toe.
Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
Verwarm het braadvet van het vlees op een matig vuur en stoof er de sjalotten in. Voeg een beetje koude boter toe en roer de aanbaksels los.
Spoel de tijm en doe de takjes in de braadpan, samen met de blaadjes laurier. (Bind ze eventueel samen.)
Roer af en toe en laat de sjalotten 10 minuten lang een beetje bakken. Dat zorgt voor een extra zoete smaak.
Bepoeder de inhoud van de pan met wat bloem en roer. (singer)
Schenk er het roodbruin bier in en ook de room. Roer de saus, laat ze even indikken, proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Laat de saus kort pruttelen en neem ze daarna van het vuur. Hou de saus warm.
Schuif het schaaltje met het kortgebakken kalfsvlees in de voorverwarmde oven. Gaar het ongeveer 6 tot 7 minuten op 200°C. De kalfsonglet smaakt rosé gebakken op z’n best. (Wie dit niet wenst, laat het vlees langer in de oven staan.)
Haal het stuk vlees uit de oven, draai het om en laat het 10 minuten rusten.