Kalfskotelet met saus van oesterzwammen, waterkers en kroketten

Zondags eten smaakt minstens even lekker op een doordeweekse dinsdag! Dit lekker stukje kalfsvlees met een zalige saus van oesterzwammen en peper, goudbruine kroketten en wilde waterkers is daar het perfecte voorbeeld van!

Ingrediënten

  • 4 kalfskotelet
  • een klont boter
  • 2 sjalot
  • 2 teentje look
  • 1 eetlepel zwarte peperbolletjes
  • 400 g oesterzwam
  • een scheutje cognac
  • 2 dl bruine fond
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • een blaadje laurier
  • 1 dl room
  • een snuif keukenzout
  • 1 bussel waterkers
  • 1 kg kroketten

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kalfskoteletten

Verwarm de oven op grillstand en de friteuse voor.

Laat het vlees op temperatuur komen en kruid het met peper en zout.

Smelt een klont boter in een pan en kleur het vlees aan beide kanten goudbruin.

Leg de stukken vlees in een ovenschaal, giet het braadvet erover en dek ze af met aluminiumfolie. Laat het vlees even rusten.

tip Draai het vlees na een tijdje om, zodat het ook kan rusten op de andere kant en dek terug af met de aluminiumfolie. De sappen van het vlees zakken op deze manier opnieuw naar beneden waardoor je vlees mals blijft. Dit zorgt voor een mooie egale bakwijze.

Pepersaus

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Pel en plet de look.

Doe de zwarte peper in de vijzel en plet de bolletjes. Rooster de zwarte peper in de pan van het vlees en doe de sjalotten erbij.

Scheur de oesterzwammen in grote stukken en laat meebakken. Voeg er de look aan toe.

Voeg de cognac toe en laat de alcohol verdampen. Schenk de bruine fond erbij en breng de saus aan de kook.

Leg de rozemarijn, de tijm en de laurierblaadjes in de saus en laat de saus inkoken.

Giet er een scheutje room bij en breng op smaak met zout.

Afwerking

Maak de waterkers schoon en laat hem uitlekken.

Zet het vlees nog enkele minuten onder de hete grill. Bak de kroketten in de friteuse en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Leg een handje waterkers op een bord. Snijd het been van het vlees en snijd het vlees in repen. Schik ze bij de waterkers. Serveer met de kroketten en de oesterzwammensaus.

Kalfskotelet met saus van oesterzwammen, waterkers en kroketten