
Jeroen maakt pakketjes gevuld met Belgische Flandrienkaas en spinazie met daarbij een relish van rode ui. Relish is een zoetzure dipsaus op basis van groenten. In tegenstelling tot chutney wordt er dus geen fruit in gebruikt.
Ingrediënten
- arachideolie
- 2 rode ui
- 40 g gemberwortel
- 1 chilipeper
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepel kristalsuiker
- 1 dl rode wijnazijn
- 2 blaadjes laurier
- 1 eetlepel mosterdzaad
- komijnpoeder
- korianderpoeder
- zout
- enkele takjes tijm
- 1 pak filodeeg
- 200 g spinazie
- boter
- 1 teen knoflook
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 200 g ricotta
- 200 g harde kaas
- 1 ei
- arachideolie
Benodigdheden
- een blender
Bereiding
De relish
Verwarm een scheut arachideolie in een pan.
Pel en snipper de uien. Stoof ze in de olie.
Schil de gember en rasp hem fijn. Stoof hem met de uien.
Verwijder de zaden en zaadlijsten van de chilipeper en snipper hem fijn. Stoof hem ook met de uien.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de knoflookpulp bij de uien.
Voeg er de suiker, de rode wijnazijn, de laurier en het mosterdzaad bij.
Kruid met een flinke snuif komijn, koriander en zout. Doe er de tijm bij.
Laat op een zacht vuur garen tot compote.
De spinazieflapjes
Laat het filodeeg ontdooien.
Maak de spinazie schoon en laat uitlekken in een vergiet.
Smelt een klontje boter in een grote pan. Pel de knoflook en prik de teen op een vork.
Doe de spinazie in de pan en roer om met de knoflook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Zorg dat het meeste vocht verdampt is.
Doe de spinazie in de blender met de ricotta. Rasp de harde kaas en doe hem bij het mengsel. Mix en kruid eventueel met wat extra peper.
Klop het ei los in een kommetje.
Snijd de vellen filodeeg in lange repen van ongeveer 5 à 7 centimeter breed.
Leg een reep op het werkblad en bestrijk met losgeklopt ei. Gebruik daarvoor een keukenpenseel. Leg er een tweede reep op en bestrijk ook met ei.
Leg een koffielepel vulling in een hoek van de reep.
Vouw de hoek om. Blijf verder vouwen tot je een klein driehoekje krijgt. Kleef het dicht met wat ei. Het driehoekige flapje moet goed dicht zijn zodat de vulling er niet uitkomt tijdens het bakken.
Maak de andere flapjes op dezelfde manier.
Verwarm een flinke scheut arachideolie op het vuur. Bak de flapjes aan beide kanten in de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveren
Serveer de spinazieflapjes en geef er de warme of koude relish in een apart kommetje bij.