Salade met kippenlevers, spekjes en croutons
Salade met kippenlevers, spekjes en croutons
Salade met kippenlevers, spekjes en croutons
Salade met kippenlevers, spekjes en croutons
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Krulandijvie
0,5
Eikenbladsla
0,5
Roodlof
1
Tuinkers
1 bakje
Waterkers
1 bosje
Bonenfijn
200 g
Gerookt spekdikke snee, of voorgesneden in blokjes
200 g
wit brooddikke sneetjes
4
Boter
Look
2 teentjes
Graanmosterd
1 el
Wijnazijn
3 el
Slaolie
6 el
Peper
Zout
Sjalotten
1
Bieslook
Kippenlevers
16
Eieren
4
Benodigdheden
Een zeer ruime slakom
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De salade
1
Pluk de blaadjes los en spoel de groenten voor de slamengeling in ruim water.
2
Laat het groen nadien goed uitlekken.
3
Spoel de snijbonen en verwijder de topjes en de steelstukjes.
4 eieren
4
Breng een pot met water aan de kook. Leg er de eieren in gaar ze 8 minuten. Dan zijn ze hardgekookt, maar toch nog een beetje smeuïg binnenin.
5
Voeg na 5 minuten de boontjes toe en laat ze nog 3 minuten meekoken. Spoel de eieren en de boontjes dadelijk onder koud stromend water.
6
Verwijder het zwoerd van het spek en eventuele stukjes kraakbeen. Snij de dikke snee spek in blokjes van zo’n centimeter breed.
7
Snij het brood in dikke sneden (ong. 1 tot 1,5 cm) en verwijder de korstjes. Snij het broodkruim in dobbelstenen.
8
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Smelt er vervolgens een klontje boter bij.
9
Pel de look en voeg de teentjes op z’n geheel toe. Doe vervolgens de stukjes brood in de pan en bak ze tot goudgele croutons. Zet het vuur niet te hard en schud de blokjes brood regelmatig op.
10
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Verwijder de tenen look.
11
Zet diezelfde pan weer op het vuur en bak er de spekblokjes in, tot ze goudbruin en krokant zijn.
12
Verwijder de spekjes uit de braadpan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier of een servet. Hou de pan bij, om in het spekvet de kippenlevers te garen.
De vinaigrette
13
Neem een mengschaal en schep er de graanmosterd in. Voeg de witte (wijn)azijn toe en roer alles los met de garde.
14
Schenk er de slaolie bij en roer tot je een gladde vinaigrette krijgt.
15
Kruid het slasausje met wat peper van de molen en een snuif zout.
De afwerking
16
Doe de uitgelekte gemengde sla in een zeer ruime slakom.
17
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snij ze vervolgens in flinterdunne halve ringen. Pluk de rokken van de ringen los en strooi ze over de sla.
18
Doe er ook de beetgaar gekookte boontjes bij.
19
Snipper de pijpjes bieslook zo fijn mogelijk en strooi ze over de sla.
20
Kruid de sla met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
21
Lepel er een beetje vinaigrette over en meng de sla voorzichtig. (Voeg de vinaigrette pas toe wanneer je bijna gaat serveren. Zoniet wordt de sla slap.)
22
Pel de afgekoelde eitjes en snij ze in helften. Schik de eitejs over de salade.
23
Strooi er ook de spekblokjes en de croutons overheen.
24
Bak de kippenlevers helemaal op het einde van de bereiding.
25
Zet de pan waarin je het spek hebt gebakken op een matig vuur. (In de pan zit nog een deeltje van het braadvet van het gerookt spek.)
26
Snij de verse kippenlevers in twee. Snij telkens het taaie vliesje (met wat vet eraan) weg.
27
Bak de levertjes. Strooi er wat peper van de molen en wat zout over. Draai de levertjes na 2 minuten om. Bak ze gaar, maar niet droog. (Doe eventueel de test en snij tussendoor een stukje lever middendoor.)
28
Strooi de versgebakken levertjes over de kom salade en serveer meteen. Meng alles aan tafel.
De salade
1
Pluk de blaadjes los en spoel de groenten voor de slamengeling in ruim water.
2
Laat het groen nadien goed uitlekken.
3
Spoel de snijbonen en verwijder de topjes en de steelstukjes.
4 eieren
4
Breng een pot met water aan de kook. Leg er de eieren in gaar ze 8 minuten. Dan zijn ze hardgekookt, maar toch nog een beetje smeuïg binnenin.
5
Voeg na 5 minuten de boontjes toe en laat ze nog 3 minuten meekoken. Spoel de eieren en de boontjes dadelijk onder koud stromend water.
6
Verwijder het zwoerd van het spek en eventuele stukjes kraakbeen. Snij de dikke snee spek in blokjes van zo’n centimeter breed.
7
Snij het brood in dikke sneden (ong. 1 tot 1,5 cm) en verwijder de korstjes. Snij het broodkruim in dobbelstenen.
8
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Smelt er vervolgens een klontje boter bij.
9
Pel de look en voeg de teentjes op z’n geheel toe. Doe vervolgens de stukjes brood in de pan en bak ze tot goudgele croutons. Zet het vuur niet te hard en schud de blokjes brood regelmatig op.
10
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Verwijder de tenen look.
11
Zet diezelfde pan weer op het vuur en bak er de spekblokjes in, tot ze goudbruin en krokant zijn.
12
Verwijder de spekjes uit de braadpan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier of een servet. Hou de pan bij, om in het spekvet de kippenlevers te garen.
De vinaigrette
13
Neem een mengschaal en schep er de graanmosterd in. Voeg de witte (wijn)azijn toe en roer alles los met de garde.
14
Schenk er de slaolie bij en roer tot je een gladde vinaigrette krijgt.
15
Kruid het slasausje met wat peper van de molen en een snuif zout.
De afwerking
16
Doe de uitgelekte gemengde sla in een zeer ruime slakom.
17
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snij ze vervolgens in flinterdunne halve ringen. Pluk de rokken van de ringen los en strooi ze over de sla.
18
Doe er ook de beetgaar gekookte boontjes bij.
19
Snipper de pijpjes bieslook zo fijn mogelijk en strooi ze over de sla.
20
Kruid de sla met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
21
Lepel er een beetje vinaigrette over en meng de sla voorzichtig. (Voeg de vinaigrette pas toe wanneer je bijna gaat serveren. Zoniet wordt de sla slap.)
22
Pel de afgekoelde eitjes en snij ze in helften. Schik de eitejs over de salade.
23
Strooi er ook de spekblokjes en de croutons overheen.
24
Bak de kippenlevers helemaal op het einde van de bereiding.
25
Zet de pan waarin je het spek hebt gebakken op een matig vuur. (In de pan zit nog een deeltje van het braadvet van het gerookt spek.)
26
Snij de verse kippenlevers in twee. Snij telkens het taaie vliesje (met wat vet eraan) weg.
27
Bak de levertjes. Strooi er wat peper van de molen en wat zout over. Draai de levertjes na 2 minuten om. Bak ze gaar, maar niet droog. (Doe eventueel de test en snij tussendoor een stukje lever middendoor.)
28
Strooi de versgebakken levertjes over de kom salade en serveer meteen. Meng alles aan tafel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Krulandijvie
0,5
Eikenbladsla
0,5
Roodlof
1
Tuinkers
1 bakje
Waterkers
1 bosje
Bonenfijn
200 g
Gerookt spekdikke snee, of voorgesneden in blokjes
200 g
wit brooddikke sneetjes
4
Boter
Look
2 teentjes
Graanmosterd
1 el
Wijnazijn
3 el
Slaolie
6 el
Peper
Zout
Sjalotten
1
Bieslook
Kippenlevers
16
Eieren
4
Salade met kippenlevers, spekjes en croutons
Een grote kom met verse sla van bij ons is de basis voor een maaltijdsalade met vers gebakken kippenlevertjes, gerookt spek en knapperige broodkorstjes.Instructies
De salade
1
Pluk de blaadjes los en spoel de groenten voor de slamengeling in ruim water.
2
Laat het groen nadien goed uitlekken.
3
Spoel de snijbonen en verwijder de topjes en de steelstukjes.
4 eieren
4
Breng een pot met water aan de kook. Leg er de eieren in gaar ze 8 minuten. Dan zijn ze hardgekookt, maar toch nog een beetje smeuïg binnenin.
5
Voeg na 5 minuten de boontjes toe en laat ze nog 3 minuten meekoken. Spoel de eieren en de boontjes dadelijk onder koud stromend water.
6
Verwijder het zwoerd van het spek en eventuele stukjes kraakbeen. Snij de dikke snee spek in blokjes van zo’n centimeter breed.
7
Snij het brood in dikke sneden (ong. 1 tot 1,5 cm) en verwijder de korstjes. Snij het broodkruim in dobbelstenen.
8
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Smelt er vervolgens een klontje boter bij.
9
Pel de look en voeg de teentjes op z’n geheel toe. Doe vervolgens de stukjes brood in de pan en bak ze tot goudgele croutons. Zet het vuur niet te hard en schud de blokjes brood regelmatig op.
10
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Verwijder de tenen look.
11
Zet diezelfde pan weer op het vuur en bak er de spekblokjes in, tot ze goudbruin en krokant zijn.
12
Verwijder de spekjes uit de braadpan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier of een servet. Hou de pan bij, om in het spekvet de kippenlevers te garen.
De vinaigrette
13
Neem een mengschaal en schep er de graanmosterd in. Voeg de witte (wijn)azijn toe en roer alles los met de garde.
14
Schenk er de slaolie bij en roer tot je een gladde vinaigrette krijgt.
15
Kruid het slasausje met wat peper van de molen en een snuif zout.
De afwerking
16
Doe de uitgelekte gemengde sla in een zeer ruime slakom.
17
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snij ze vervolgens in flinterdunne halve ringen. Pluk de rokken van de ringen los en strooi ze over de sla.
18
Doe er ook de beetgaar gekookte boontjes bij.
19
Snipper de pijpjes bieslook zo fijn mogelijk en strooi ze over de sla.
20
Kruid de sla met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
21
Lepel er een beetje vinaigrette over en meng de sla voorzichtig. (Voeg de vinaigrette pas toe wanneer je bijna gaat serveren. Zoniet wordt de sla slap.)
22
Pel de afgekoelde eitjes en snij ze in helften. Schik de eitejs over de salade.
23
Strooi er ook de spekblokjes en de croutons overheen.
24
Bak de kippenlevers helemaal op het einde van de bereiding.
25
Zet de pan waarin je het spek hebt gebakken op een matig vuur. (In de pan zit nog een deeltje van het braadvet van het gerookt spek.)
26
Snij de verse kippenlevers in twee. Snij telkens het taaie vliesje (met wat vet eraan) weg.
27
Bak de levertjes. Strooi er wat peper van de molen en wat zout over. Draai de levertjes na 2 minuten om. Bak ze gaar, maar niet droog. (Doe eventueel de test en snij tussendoor een stukje lever middendoor.)
28
Strooi de versgebakken levertjes over de kom salade en serveer meteen. Meng alles aan tafel.