Jeroens pruimenconfituur

September is pruimentijd! Omdat pruimen nu op hun zoetst en lekkerst zijn, is dit hét moment om confituur te maken. Confituur is een oude manier om zo veel mogelijk fruit dat nu geoogst wordt te bewaren in de koude wintermaanden. Traditioneel wordt 1 kg suiker gebruikt op 1 kg fruit, maar met 800 g is de confituur meer dan zoet genoeg. Super als broodbeleg voor de ochtendboterham, maar ook als zoete toets bij een stuk oude kaas.

Confituur maken is niet moeilijk en gaat sneller dan je denkt. Voor pruimen en andere vruchten die veel sap bevatten, gebruik je geleisuiker. Dat is gewone suiker waaraan pectine is toegevoegd, een natuurlijke stof uit vruchten die het geleiproces op gang brengt. Doe de confituur in brandschone potten en je kunt hem maanden bewaren.

Ingrediënten

  • 1300 g pruim
  • 1 kg geleisuiker
  • 2 dl porto
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijsje
  • 1 citroen

Benodigdheden

  • confituurpotten
  • een grote trechter

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De confituurpotten voorbereiden

Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.
Gebruik eventueel een glastang om ze uit het kokend water te halen en spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt.
Laat ze omgekeerd uitlekken en opdrogen op een schone keukendoek.

Confituur maken

Ontpit de pruimen en snijd ze in vier. (De ingrediëntenlijst vermeldt het gewicht ontpit fruit.)

Doe de pruimen in een grote kookpot en giet er de rode porto bij.

tip De porto gebruik ik om de confituur meer smaak te geven. De alcohol verdampt tijdens het kookproces. Je wordt dus niet dronken als je straks een ochtendboterham met pruimenjam eet.

Doe het kaneelstokje en de steranijs bij de pruimen en breng aan de kook. De vloeistof in de pot zorgt ervoor dat het fruit niet aanbrandt.

Strooi de geleisuiker over de vruchten zodra ze koken. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten doorkoken en roer om. De confituur is nu nog vloeibaar, maar zal opstijven bij het afkoelen.

Om de zoete smaak van de confituur wat te neutraliseren, voeg je het sap van ½ tot 1 citroen toe. Het geeft de confituur wat extra pit.

Haal de steranijs en de kaneel uit de confituur met een vork of een tang.

tip Ik vind het lekker als er nog velletjes van het fruit in de confituur zitten. Als je dat niet wilt, kun je de confituur zeven.

Vul de confituurpotten tot aan de rand. Gebruik daarbij eventueel een brede vultrechter. Zorg dat je alleen de buitenkant van de potten aanraakt zodat er geen bacteriën in de confituur terecht komen.

Draai de deksels stevig vast en zet de potten omgekeerd (dus met het deksel naar beneden) op het werkblad.

Laat de potten staan tot je een ‘klik’ hoort. Dan zijn ze luchtdicht afgesloten. Op een donkere plaats blijft de confituur maandenlang goed.

Jeroens pruimenconfituur