
Nee, er staat geen typfout in de naam van deze kroket, want deze middernachtsnack op basis van een bolognaisesaus laat zich prima combineren met het betere feestgedruis met aangepaste muziek. De kroketten zijn ook een ideaal warm hapje of stel er eventueel een voorgerecht mee samen.
Opgelet: De bereiding die Jeroen maakt in de televisieuitzending is bedoeld voor een groot gezelschap of een flinke voorraad kroketten. Dit recept werd aangepast en is geschikt voor ongeveer 40 kleine kroketten.
Ingrediënten
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 5 dl volle melk
- 200 g bolognaisesaus
- 50 g kaas
- 3 ei
- 1 dl room
- Harissa
- snuifje paprikapoeder
- scheutje olie
- zout
- 2 ei
- 2 bloem
- 1 maïszetmeel
- 100 g paneermeel
- scheutje olie
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een vel vershoudfolie
- een friteuse met plantaardige olie
Bereiding
Voorbereiding
De kroketten voorbereiden
Weeg de juiste hoeveelheid boter en smelt ze op een matig vuur.
Weeg de bloem, strooi ze bij de gesmolten boter en roer tot je een roux krijgt. Roer met de garde in deze ‘soepele’ roux tot de bloemsmaak is weggebakken en je een biscuitgeur ruikt. Laat de roux echter niet kleuren.
Schenk de melk bij de roux en blijf roeren met de garde. Werk geduldig, en geef de saus de tijd om te binden tot een stevige saus, zonder klonters. Het is de basis van je kroketten.
Neem de warme saus van het vuur en roer er de gemalen kaas door.
Bereid vervolgens een ‘liaison’. Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Klop ze los met de garde.
Schenk de room bij de dooiers en kluts alles tot een egale mix. Schenk deze ‘liaison’ in de kaassaus en roer grondig. Opgelet: Laat de dikke saus niet meer koken!
Schep de (stevige en compacte) bolognaisesaus in de kaassaus en roer.
Kruid de kroketvulling met een snuif zout, een toefje pittige harissa (of sambal) en wat (gerookt) parikapoeder. Roer opnieuw. Geef de kroketten gerust een beetje pit.
Neem een middelgrote (oven)schaal met een opstaande rand. Wrijf de hele binnenzijde in met een laagje olie. Stort de basis voor de kroketten in de schaal en strijk het oppervlak glad. Let erop dat de laag saus minstens 3 centimeter dik is.
Bedek de dikke saus met een vel vershoudfolie, dat je schaamteloos tegen de saus aandrukt. Laat de inhoud van de schaal volledig afkoelen en opstijven. Reken hiervoor enkele uren.