
Jambalaya is een echt one-pot wonder uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een pittig gerecht uit de cajunkeuken met varkensvlees, groenten en rijst dat wat doet denken aan paella.
Ingrediënten
- olijfolie
- 400 g varkensspiering
- peper
- zout
- 200 g chorizo
- 1 ajuin
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels selder
- 2 rode paprika
- 1 chilipeper
- gerookt paprikapoeder
- currypoeder
- cajunpoeder
- 400 g paellarijst
- 1 liter groentebouillon
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- 1 takje rozemarijn
- enkele takjes peterselie
Benodigdheden
- een schuimspaan
Bereiding
De jambalaya
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan.
Snijd de spiering in blokjes. Bak het vlees in de olie en kruid met peper en zout.
Snijd de chorizo in reepjes en bak ze met het vlees.
Pel en snipper de ui. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Snijd de selder in stukjes.
Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan. Het moet nog niet helemaal gaar zijn. Bak de ui met de knoflookpulp en de selder in dezelfde pan.
Schil de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd ze in stukken en doe ze ook in de pan.
Snipper de chilipeper met de zaadjes en stoof mee aan.
Kruid de groenten met gerookt paprikapoeder, currypoeder en cajunpoeder.
Doe er het vlees weer bij en strooi er de rijst over. Roer om en laat de rijst even meebakken.
Schenk er de groentebouillon bij. Een recept om zelf groentebouillon te maken vind je hier.
Leg de tijm, laurier en rozemarijn in de pan. Kruid met een snuif zout en zet een deksel op de pan. Laat garen op een zacht vuur en roer niet meer. Voeg extra bouillon toe als het gerecht te droog wordt en de rijst nog niet gaar is.
Snipper de peterselie fijn.
Serveer de jambalaya met gesnipperde peterselie.