dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade (thumbnail)Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade

Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade

50m
23
-
4K
Recepten

Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade

Dit is een bijzondere bereiding van fijn lamsvlees met panisse. De basis van de panisse is meel van kikkererwten dat gekookt wordt in een kruidige bouillon. Je laat het opstijven, steekt er rondjes uit en bakt de ‘koekjes’ in olie.
Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade (thumbnail)Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade

Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade

50m
23
-
4K
Recepten

Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade

Dit is een bijzondere bereiding van fijn lamsvlees met panisse. De basis van de panisse is meel van kikkererwten dat gekookt wordt in een kruidige bouillon. Je laat het opstijven, steekt er rondjes uit en bakt de ‘koekjes’ in olie.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd50m
Ingrediënten23
Beoordeling-
Aantal likes4K

Ingrediënten

4 personen
Lamskronen
2
Look
3 teentjes
Rozemarijn
1 takje
Grof zout
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Groentebouillon
0,6 l
Gerookt paprikapoeder
Komijnpoeder
Cayennepeper
Kikkererwtenbloem
200 g
Boter
120 g
Zwarte olijven
60 g
Ansjovisfilets
2
Bieslook
0,25 bosjes
Paprikapoeder
Tomaten
3
Artisjokharten
5
Sjalotten
0,5
Platte peterselie
0,5 bosjes
Natuurazijn
Rucola
0,25 bosjes

Benodigdheden

Een vijzel, een rasp, een grillpan, een uitsteekvorm van ongeveer 4 cm

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De lamskroon

2 lamskronen
1
Ontvlies de lamskroon met een scherp, buigbaar mes. Snijd hem in stukken van telkens twee beentjes.
TIPDoor het vlies weg te halen, gaat het vlees niet krullen of krimpen tijdens het bakken.
2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, grof zout, 1 scheutje olijfolie
2
Rits de blaadjes van de rozemarijn. Pel de knoflook. Plet de knoflook met de rozemarijnblaadjes in de vijzel met wat grof zout en een scheut olijfolie.
peper, zout
3
Kruid het vlees met peper en zout en giet er de marinade over.
4
Laat afgedekt marineren.

De panisse

0,6 l groentebouillon
5
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf groentebouillon te maken, vind je hier.
1 teentje Look, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper
6
Pel de knoflook en rasp hem bij de bouillon. Kruid met gerookt paprikapoeder, komijn, cayennepeper en zout.
200 g kikkererwtenbloem
7
Zeef de kikkererwtenbloem bij de bouillon. Roer het mengsel goed door elkaar. Het moet de textuur van roux hebben.
8
Wrijf een ovenschaal in met olijfolie. Stort het mengsel in de schaal en sprenkel er wat olijfolie over. Dek af met huishoudfolie.
9
Leg een gewicht op de panisse (bijvoorbeeld een zware ovenschaal) en laat afkoelen in de koelkast.

De olijvenboter

120 g boter
10
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
60 g Zwarte olijven, 2 ansjovisfilets, 0,25 bosjes Bieslook
11
Hak de olijven en de ansjovisfilets fijn. Snipper de bieslook.
paprikapoeder
12
Meng de boter met de olijven, ansjovis en bieslook. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
13
Schep de boter op een vel huishoudfolie en rol op tot een strak worstje. Laat opstijven in de koelkast (of in de diepvriezer).

De tomatensalade

3 tomaten, 5 artisjokharten
14
Snijd de tomaten en de artisjokharten in stukken.
0,5 Sjalotten
15
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen.
0,5 bosjes platte peterselie
16
Snipper de peterselie.
natuurazijn
17
Meng de tomaten met de artisjokken, sjalot en peterselie. Breng op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout.

Afwerken en serveren

18
Verhit een grillpan op het vuur.
19
Grill het lam aan beide kanten ongeveer 4 minuten. De binnenkant moet nog roze zijn.
20
Haal de panisse uit de koelkast. Steek rondjes uit met een uitsteekvorm.
21
Doe wat kikkererwtenbloem in een schaal en haal er de rondjes door.
22
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de panisse aan beide kanten goudbruin.
0,25 bosjes Rucola
23
Serveer het lam met een plakje olijvenboter, twee rondjes panisse, tomatensalade en een paar blaadjes rucola.
1
Ontvlies de lamskroon met een scherp, buigbaar mes. Snijd hem in stukken van telkens twee beentjes.
2
Rits de blaadjes van de rozemarijn. Pel de knoflook. Plet de knoflook met de rozemarijnblaadjes in de vijzel met wat grof zout en een scheut olijfolie.

Instructies

De lamskroon

2 lamskronen
1
Ontvlies de lamskroon met een scherp, buigbaar mes. Snijd hem in stukken van telkens twee beentjes.
TIPDoor het vlies weg te halen, gaat het vlees niet krullen of krimpen tijdens het bakken.
2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, grof zout, 1 scheutje olijfolie
2
Rits de blaadjes van de rozemarijn. Pel de knoflook. Plet de knoflook met de rozemarijnblaadjes in de vijzel met wat grof zout en een scheut olijfolie.
peper, zout
3
Kruid het vlees met peper en zout en giet er de marinade over.
4
Laat afgedekt marineren.

De panisse

0,6 l groentebouillon
5
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf groentebouillon te maken, vind je hier.
1 teentje Look, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper
6
Pel de knoflook en rasp hem bij de bouillon. Kruid met gerookt paprikapoeder, komijn, cayennepeper en zout.
200 g kikkererwtenbloem
7
Zeef de kikkererwtenbloem bij de bouillon. Roer het mengsel goed door elkaar. Het moet de textuur van roux hebben.
8
Wrijf een ovenschaal in met olijfolie. Stort het mengsel in de schaal en sprenkel er wat olijfolie over. Dek af met huishoudfolie.
9
Leg een gewicht op de panisse (bijvoorbeeld een zware ovenschaal) en laat afkoelen in de koelkast.

De olijvenboter

120 g boter
10
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
60 g Zwarte olijven, 2 ansjovisfilets, 0,25 bosjes Bieslook
11
Hak de olijven en de ansjovisfilets fijn. Snipper de bieslook.
paprikapoeder
12
Meng de boter met de olijven, ansjovis en bieslook. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
13
Schep de boter op een vel huishoudfolie en rol op tot een strak worstje. Laat opstijven in de koelkast (of in de diepvriezer).

De tomatensalade

3 tomaten, 5 artisjokharten
14
Snijd de tomaten en de artisjokharten in stukken.
0,5 Sjalotten
15
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen.
0,5 bosjes platte peterselie
16
Snipper de peterselie.
natuurazijn
17
Meng de tomaten met de artisjokken, sjalot en peterselie. Breng op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout.

Afwerken en serveren

18
Verhit een grillpan op het vuur.
19
Grill het lam aan beide kanten ongeveer 4 minuten. De binnenkant moet nog roze zijn.
20
Haal de panisse uit de koelkast. Steek rondjes uit met een uitsteekvorm.
21
Doe wat kikkererwtenbloem in een schaal en haal er de rondjes door.
22
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de panisse aan beide kanten goudbruin.
0,25 bosjes Rucola
23
Serveer het lam met een plakje olijvenboter, twee rondjes panisse, tomatensalade en een paar blaadjes rucola.
1
Ontvlies de lamskroon met een scherp, buigbaar mes. Snijd hem in stukken van telkens twee beentjes.
2
Rits de blaadjes van de rozemarijn. Pel de knoflook. Plet de knoflook met de rozemarijnblaadjes in de vijzel met wat grof zout en een scheut olijfolie.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade (thumbnail)Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade
4 personen
50m
Ingrediënten
Lamskronen
2
Look
3 teentjes
Rozemarijn
1 takje
Grof zout
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Groentebouillon
0,6 l
Gerookt paprikapoeder
Komijnpoeder
Cayennepeper
Kikkererwtenbloem
200 g
Boter
120 g
Zwarte olijven
60 g
Ansjovisfilets
2
Bieslook
0,25 bosjes
Paprikapoeder
Tomaten
3
Artisjokharten
5
Sjalotten
0,5
Platte peterselie
0,5 bosjes
Natuurazijn
Rucola
0,25 bosjes

Lamskroon met panisse, olijvenboter en tomatensalade

Dit is een bijzondere bereiding van fijn lamsvlees met panisse. De basis van de panisse is meel van kikkererwten dat gekookt wordt in een kruidige bouillon. Je laat het opstijven, steekt er rondjes uit en bakt de ‘koekjes’ in olie.
Instructies

De lamskroon

2 lamskronen
1
Ontvlies de lamskroon met een scherp, buigbaar mes. Snijd hem in stukken van telkens twee beentjes.
TIPDoor het vlies weg te halen, gaat het vlees niet krullen of krimpen tijdens het bakken.
2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, grof zout, 1 scheutje olijfolie
2
Rits de blaadjes van de rozemarijn. Pel de knoflook. Plet de knoflook met de rozemarijnblaadjes in de vijzel met wat grof zout en een scheut olijfolie.
peper, zout
3
Kruid het vlees met peper en zout en giet er de marinade over.
4
Laat afgedekt marineren.

De panisse

0,6 l groentebouillon
5
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf groentebouillon te maken, vind je hier.
1 teentje Look, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper
6
Pel de knoflook en rasp hem bij de bouillon. Kruid met gerookt paprikapoeder, komijn, cayennepeper en zout.
200 g kikkererwtenbloem
7
Zeef de kikkererwtenbloem bij de bouillon. Roer het mengsel goed door elkaar. Het moet de textuur van roux hebben.
8
Wrijf een ovenschaal in met olijfolie. Stort het mengsel in de schaal en sprenkel er wat olijfolie over. Dek af met huishoudfolie.
9
Leg een gewicht op de panisse (bijvoorbeeld een zware ovenschaal) en laat afkoelen in de koelkast.

De olijvenboter

120 g boter
10
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
60 g Zwarte olijven, 2 ansjovisfilets, 0,25 bosjes Bieslook
11
Hak de olijven en de ansjovisfilets fijn. Snipper de bieslook.
paprikapoeder
12
Meng de boter met de olijven, ansjovis en bieslook. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
13
Schep de boter op een vel huishoudfolie en rol op tot een strak worstje. Laat opstijven in de koelkast (of in de diepvriezer).

De tomatensalade

3 tomaten, 5 artisjokharten
14
Snijd de tomaten en de artisjokharten in stukken.
0,5 Sjalotten
15
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen.
0,5 bosjes platte peterselie
16
Snipper de peterselie.
natuurazijn
17
Meng de tomaten met de artisjokken, sjalot en peterselie. Breng op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout.

Afwerken en serveren

18
Verhit een grillpan op het vuur.
19
Grill het lam aan beide kanten ongeveer 4 minuten. De binnenkant moet nog roze zijn.
20
Haal de panisse uit de koelkast. Steek rondjes uit met een uitsteekvorm.
21
Doe wat kikkererwtenbloem in een schaal en haal er de rondjes door.
22
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de panisse aan beide kanten goudbruin.
0,25 bosjes Rucola
23
Serveer het lam met een plakje olijvenboter, twee rondjes panisse, tomatensalade en een paar blaadjes rucola.