dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren (thumbnail)Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

50m
20
-
6.8K
Recepten

Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

Deze eieren in een pittige tomatensaus (chirbuli) kennen we ook onder de naam shakshuka, wat letterlijk 'mengsel' betekent. De eieren worden dan ook gepocheerd in een mengsel van ui, look en tomaten. Heerlijk met een stuk brood! De gevulde wijnbladeren (tolma) bevatten een kruidige mengeling van rijst en gehakt.
Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren (thumbnail)Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

50m
20
-
6.8K
Recepten

Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

Deze eieren in een pittige tomatensaus (chirbuli) kennen we ook onder de naam shakshuka, wat letterlijk 'mengsel' betekent. De eieren worden dan ook gepocheerd in een mengsel van ui, look en tomaten. Heerlijk met een stuk brood! De gevulde wijnbladeren (tolma) bevatten een kruidige mengeling van rijst en gehakt.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd50m
Ingrediënten20
Beoordeling-
Aantal likes6.8K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Ajuin
1
Look
2 teentjes
Tomaten
2
Rode puntpaprika's
2
Groene chilipeper
1
Bloem
1 el
Paprikapoeder
1 snuifje
Water
1 scheutje
Water
0,1 l
Wijnbladeren
10
Basmatirijst
50 g
Gehakt
200 g
Arachideolie
1 een flinke scheut
Peper
Zout
Walnoten
50 g
Eieren
3
Basilicum
Koriander
Zure room
2 el

Benodigdheden

Blender

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De tomatensaus

1 scheutje olijfolie, 1 ajuin, 2 teentjes Look
1
Zet een grote pan met een scheut olie op het vuur. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2 tomaten
2
Rasp de tomaten op een grove rasp in een kom. Hou even apart.
2 rode puntpaprika's, 1 Groene chilipeper
3
Snijd de paprika’s in blokjes en laat meestoven. Haal de pitjes uit de groene chilipeper, snijd fijn en voeg toe.
1 el bloem, 1 snuifje paprikapoeder
4
Voeg de bloem  toe om te singeren en laat de groenten nog even verder stoven. Breng het geheel op smaak met het paprikapoeder.
1 scheutje Water
5
Voeg er de geraspte tomaten aan toe, gevolgd door een scheutje water. Zet een deksel op de pot en laat het geheel zachtjes koken.

De gevulde wijnbladeren (dolmas)

10 wijnbladeren, 50 g basmatirijst
6
Kook de wijnbladeren en de rijst gedurende 5 minuten in gezouten water. Giet ze daarna door een zeef en spoel ze onder koud water. Laat even uitlekken en afkoelen.
200 g gehakt
7
Meng de koude rijst met het gehakt en kruid eventueel wat extra bij.
8
Snijd de steeltjes van de wijnbladeren en leg ze op je werkvlak.
9
Schep een lepel rijst-gehaktvulling in het midden van het blad en plooi de zijkanten naar binnen toe. Herhaal dit met alle wijnbladeren.
10
Rol de wijnbladeren zoals een loempia op en leg ze samen in een pot, goed dicht bij elkaar.
0,1 l Water, 1 een flinke scheut arachideolie, peper, zout
11
Giet er het water en de olie bij en leg er wat gewicht op, bv. een bordje. Dek af met een deksel en laat de dolmas 20 minuten zachtjes garen. Kruid ze eventueel wat bij met peper en zout.

Afwerking

50 g Walnoten
12
Maal de walnoten fijn in een blender. Haal het deksel van de tomatensaus en roer er de gemalen walnoten onder. Breng de saus weer aan de kook.
3 eieren
13
Breek een eitje in een grote soeplepel, duw met de bolle kant van de lepel een putje in de saus en laat het ei erin glijden.
14
Herhaal dit met alle eieren, zet het deksel weer op de pan en laat de eieren zachtjes pocheren in de saus gedurende 5 à 10 minuten.
basilicum, koriander, 2 el Zure room
15
Werk het gerecht af met fijngesneden koriander en basilicum.Serveer met wat brood. Leg de dolmas in een kommetje en serveer ze met wat zure room.
1
Zet een grote pan met een scheut olie op het vuur. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2
Rasp de tomaten op een grove rasp in een kom. Hou even apart.

Instructies

De tomatensaus

1 scheutje olijfolie, 1 ajuin, 2 teentjes Look
1
Zet een grote pan met een scheut olie op het vuur. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2 tomaten
2
Rasp de tomaten op een grove rasp in een kom. Hou even apart.
2 rode puntpaprika's, 1 Groene chilipeper
3
Snijd de paprika’s in blokjes en laat meestoven. Haal de pitjes uit de groene chilipeper, snijd fijn en voeg toe.
1 el bloem, 1 snuifje paprikapoeder
4
Voeg de bloem  toe om te singeren en laat de groenten nog even verder stoven. Breng het geheel op smaak met het paprikapoeder.
1 scheutje Water
5
Voeg er de geraspte tomaten aan toe, gevolgd door een scheutje water. Zet een deksel op de pot en laat het geheel zachtjes koken.

De gevulde wijnbladeren (dolmas)

10 wijnbladeren, 50 g basmatirijst
6
Kook de wijnbladeren en de rijst gedurende 5 minuten in gezouten water. Giet ze daarna door een zeef en spoel ze onder koud water. Laat even uitlekken en afkoelen.
200 g gehakt
7
Meng de koude rijst met het gehakt en kruid eventueel wat extra bij.
8
Snijd de steeltjes van de wijnbladeren en leg ze op je werkvlak.
9
Schep een lepel rijst-gehaktvulling in het midden van het blad en plooi de zijkanten naar binnen toe. Herhaal dit met alle wijnbladeren.
10
Rol de wijnbladeren zoals een loempia op en leg ze samen in een pot, goed dicht bij elkaar.
0,1 l Water, 1 een flinke scheut arachideolie, peper, zout
11
Giet er het water en de olie bij en leg er wat gewicht op, bv. een bordje. Dek af met een deksel en laat de dolmas 20 minuten zachtjes garen. Kruid ze eventueel wat bij met peper en zout.

Afwerking

50 g Walnoten
12
Maal de walnoten fijn in een blender. Haal het deksel van de tomatensaus en roer er de gemalen walnoten onder. Breng de saus weer aan de kook.
3 eieren
13
Breek een eitje in een grote soeplepel, duw met de bolle kant van de lepel een putje in de saus en laat het ei erin glijden.
14
Herhaal dit met alle eieren, zet het deksel weer op de pan en laat de eieren zachtjes pocheren in de saus gedurende 5 à 10 minuten.
basilicum, koriander, 2 el Zure room
15
Werk het gerecht af met fijngesneden koriander en basilicum.Serveer met wat brood. Leg de dolmas in een kommetje en serveer ze met wat zure room.
1
Zet een grote pan met een scheut olie op het vuur. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2
Rasp de tomaten op een grove rasp in een kom. Hou even apart.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren (thumbnail)Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren
4 personen
50m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Ajuin
1
Look
2 teentjes
Tomaten
2
Rode puntpaprika's
2
Groene chilipeper
1
Bloem
1 el
Paprikapoeder
1 snuifje
Water
1 scheutje
Water
0,1 l
Wijnbladeren
10
Basmatirijst
50 g
Gehakt
200 g
Arachideolie
1 een flinke scheut
Peper
Zout
Walnoten
50 g
Eieren
3
Basilicum
Koriander
Zure room
2 el

Gepocheerde eieren in tomatensaus en gevulde wijnbladeren

Deze eieren in een pittige tomatensaus (chirbuli) kennen we ook onder de naam shakshuka, wat letterlijk 'mengsel' betekent. De eieren worden dan ook gepocheerd in een mengsel van ui, look en tomaten. Heerlijk met een stuk brood! De gevulde wijnbladeren (tolma) bevatten een kruidige mengeling van rijst en gehakt.
Instructies

De tomatensaus

1 scheutje olijfolie, 1 ajuin, 2 teentjes Look
1
Zet een grote pan met een scheut olie op het vuur. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2 tomaten
2
Rasp de tomaten op een grove rasp in een kom. Hou even apart.
2 rode puntpaprika's, 1 Groene chilipeper
3
Snijd de paprika’s in blokjes en laat meestoven. Haal de pitjes uit de groene chilipeper, snijd fijn en voeg toe.
1 el bloem, 1 snuifje paprikapoeder
4
Voeg de bloem  toe om te singeren en laat de groenten nog even verder stoven. Breng het geheel op smaak met het paprikapoeder.
1 scheutje Water
5
Voeg er de geraspte tomaten aan toe, gevolgd door een scheutje water. Zet een deksel op de pot en laat het geheel zachtjes koken.

De gevulde wijnbladeren (dolmas)

10 wijnbladeren, 50 g basmatirijst
6
Kook de wijnbladeren en de rijst gedurende 5 minuten in gezouten water. Giet ze daarna door een zeef en spoel ze onder koud water. Laat even uitlekken en afkoelen.
200 g gehakt
7
Meng de koude rijst met het gehakt en kruid eventueel wat extra bij.
8
Snijd de steeltjes van de wijnbladeren en leg ze op je werkvlak.
9
Schep een lepel rijst-gehaktvulling in het midden van het blad en plooi de zijkanten naar binnen toe. Herhaal dit met alle wijnbladeren.
10
Rol de wijnbladeren zoals een loempia op en leg ze samen in een pot, goed dicht bij elkaar.
0,1 l Water, 1 een flinke scheut arachideolie, peper, zout
11
Giet er het water en de olie bij en leg er wat gewicht op, bv. een bordje. Dek af met een deksel en laat de dolmas 20 minuten zachtjes garen. Kruid ze eventueel wat bij met peper en zout.

Afwerking

50 g Walnoten
12
Maal de walnoten fijn in een blender. Haal het deksel van de tomatensaus en roer er de gemalen walnoten onder. Breng de saus weer aan de kook.
3 eieren
13
Breek een eitje in een grote soeplepel, duw met de bolle kant van de lepel een putje in de saus en laat het ei erin glijden.
14
Herhaal dit met alle eieren, zet het deksel weer op de pan en laat de eieren zachtjes pocheren in de saus gedurende 5 à 10 minuten.
basilicum, koriander, 2 el Zure room
15
Werk het gerecht af met fijngesneden koriander en basilicum.Serveer met wat brood. Leg de dolmas in een kommetje en serveer ze met wat zure room.