
Tijdens de feestperiode hoeft er niet elke dag een uitgebreid menu op de borden te verschijnen. Zo tussen oud en nieuw kan een lekkere kip met appelmoes, gebakken aardappelen en een simpel sausje evenveel voldoening geven. Stop vooral wat lekkers in de holte van de kip en dat eindigt met een sappige brok vlees en alles wat je nodig hebt voor een heerlijke saus erbij.
Ingrediënten
- 1 hoevekip
- 1 tomaat
- 1 teentje look
- 1 takje rozemarijn
- 4 takje tijm
- boter
- olijfolie
- peper
- zout
- 800 g aardappel
- klontje boter
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 6 stoofappel
- scheutje appelsap
- 1 eetlepel suiker
- ciderazijn
- 1 kropsla
- 1 sjalot
- bieslook
- dragon
- 2 eetlepel mayonaise
- scheutje azijn
- peper
- zout
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een staafmixer
- evt. een zeef
Bereiding
De kip
Verhit de oven tot 175°C.
Stop een hele tomaat in de holte van de kip, samen met een gepelde, gekneusde teen look, een tak rozemarijn en takjes tijm.
Strooi er vervolgens voldoende versgemalen peper in en wat (zee)zout. Eindig met een flinke klont boter, zodat de vogel ‘goed gevuld’ is.
Bind de poten samen met een eindje keukentouw.
Leg de kip in een ovenschaal, druppel er een beetje olijfolie over en strijk het vel in. Strooi er nog een beetje versgemalen peper en wat zout overheen.
Schuif de kip in de hete oven van 175°C. Rooster ze minstens een uur, maar doe om het kwartier de moeite om wat braadvet over de vogel te lepelen. (‘aroseren’)
Kook alvast de aardappelen en bereid de appelmoes voor.
De aardappelen
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
Giet ze af en laat ze afkoelen.