
Een dessertbord met een punt vers notengebak, gepocheerde peer en een lepel zure room zal goed onthaald worden. Lekker, in het gezelschap van een kop koffie of thee. De rest van de notencake zal nadien waarschijnlijk mysterieus verkleinen en verdwijnen. Eens de kruimels opgeruimd zijn, kan je wellicht herbeginnen…
Ingrediënten
- 200 g malse boter
- 140 g suiker
- 270 g bloem
- 60 g hazelnoten
- snuifje zout
- klontje boter
- 2 peer
- 4 dl witte wijn
- 2 dl water
- 50 g suiker
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagel
- 0.5 citroen
- 200 g donkere chocolade
- scheutje hazelnootolie
- 4 eetlepel zure room
Benodigdheden
- een keukenmachine met K-hulpstuk voor beslag
- een keukenweegschaal
- een rond bakblik (springvorm met hoge rand
- diameter ong. 22cm)
- een dunschiller
- een vel bakpapier
Bereiding
Voorbereiding
Het cakebeslag
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig.
Snij de malse boter in blokjes, doe ze in de mengkom van je keukenmachine.
Plaats het K-hulpstuk (voor beslag) en laat de machine draaien op lage snelheid. Voeg de suiker in delen toe en laat beide ingrediënten mengen.
Weeg intussen de juiste hoeveelheid bloem en voeg er een snuifje zout aan toe.
Voeg het eerste ei toe aan het boter-suikermengsel. Laat de machine een minuut draaien op hogere snelheid en voeg dan een kwart van de bloem (met zout) toe.
Voeg even later een tweede ei toe gevolgd door wat meer bloem. Ga zo door tot alle ingrediënten vermengd zijn tot een egaal beslag.
Verwarm de oven voor tot 170°C.
Wrijf de binnenzijde van de (spring)vorm in met een laagje boter. Bepoeder het vetlaagje met bloem. Zo kan je het gebak straks met gemak ontvormen.
Hak de hazelnoten grof in een hakmolen, of hak ze handmatig met een scherp mes.
Verhit een pan op een matig vuur en strooi er de stukjes hazelnoot in. Rooster ze zachtbruin. Blijf bij de pan en roer regelmatig, zodat de stukjes noot niet verbranden.
TIP: Je kan ook ‘kant-en-klaar’ geroosterde hazelnoten kopen. In dat geval hoef je ze enkel grof te hakken.
Doe de nootjes bij het beslag en laat de machine nog kort draaien.
Schep het beslag in de ronde cakevorm. Strijk het oppervlak glad.
Bak de cake gedurende 35 tot 40 minuten in de oven van 170°C.
Controleer of de cake gaar is door erin te prikken met een prikvork of een satéstok. Daar mogen geen restjes beslag aan vastkleven.
Ontvorm de hazelnotencake en laat het gebak afkoelen.
Peren pocheren
De cake afwerken
Smelt de gebroken chocolade au bain-marie (in een bad van warm water) of op een zeer zacht vuur. Roer regelmatig.
Roer de gesmolten chocolade met de garde en schenk er een scheutje hazelnotenolie in.
Zet de afgekoelde notencake op een rooster. Zet onder het rooster een schaal of een groot bord.
Giet de gesmolten chocolade voorzichtig over de cake, totdat het hele gebak verdwenen is onder een glanzend laagje. Geef het chocoladelaagje voldoende tijd om af te koelen en te stollen.
Snij het stukje klokhuis uit elk (koud) partje gepocheerde peer.
TIP: Wat te doen met de marinade? Je kan het vocht zeven en invriezen tot een granité (schilferijs). Dat serveer je bij bv. vers fruit of diverse andere desserts.