Groentewok met kip en kokosmelk
Groentewok met kip en kokosmelk
Romige kokosmelk en limoenbladeren geven een gerecht meteen een Oosterse smaak. Dit is de basis voor een warme marinade waarin je de verse kip gaart. Gooi daarna een hele selectie van verse groenten in de wok en serveer alles samen met krokante chips van kippenvel en wat verse kruiden.
Groentewok met kip en kokosmelk
Groentewok met kip en kokosmelk
Romige kokosmelk en limoenbladeren geven een gerecht meteen een Oosterse smaak. Dit is de basis voor een warme marinade waarin je de verse kip gaart. Gooi daarna een hele selectie van verse groenten in de wok en serveer alles samen met krokante chips van kippenvel en wat verse kruiden.
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Kippendijen
4
Kokosmelkniet gezoet
1 l
Chilipeper
2
Limoenblaadjes
2
Look
2 teentjes
Limoen
1
Bruine suiker
2 el
Vissaus
1 scheutje
Kippenkruiden
1 snuifje
Rode ui
1
Rode paprika
1
Maïsin blik
200 g
Sluimererwtenmange-tout
200 g
Paksoitype Oosterse kool
1
Shiitake
150 g
Gemberstukje knol
40 g
Sesamolie
1 scheutje
Sojasaus
1 scheutje
Koriander
Munt
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De marinade
1
Giet de ongezoete kokosmelk in een stoofpot.
2
Snij de rode chilipeper in stukjes. De zaadjes mag je erin laten, tenzij je niet van een uitgesproken pikante smaak houdt.
3
Snij de dunne groene schil van de limoen (lange stroken), doe ze in de pot en knijp het limoensap erbij.
4
Voeg een scheutje vissaus toe, de bruine suiker en de limoenblaadjes. En breng het mengsel aan de kook op een zacht vuur.
5
Verwarm de oven voor op 200°C.
6
Stroop het vel van de kippendijen. Leg een stuk bakpapier of een bakmatje op de ovenschaal. Spreid het kippenvel uit over de bakplaat en druppel er voorzichtig wat olijfolie over.
7
Bak het kippenvel krokant in de hete oven. Reken hiervoor ongeveer 30 minuten. Laat het gebakken vel nadien even uitlekken op een stukje keukenpapier en strooi er kippenkruiden over.
8
Snij van elke kippendij de drumstick los (onderste deel). Snij hiervoor met een scherp mes doorheen het gewricht van de vogelpoot.
9
Leg de 8 stukken kip in de kokosmarinade. Plaats het deksel op de pot en laat de kip ongeveer een uurtje sudderen.
10
Spoel de plank waarop je de rauwe kip hebt versneden. Dadelijk kan je al de groenten voorbereiden.
De groenten voor de wok
11
Breek de bladeren van de paksoi los en spoel ze onder stromend water. Een paksoi is een soort van open kool die vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken.
12
Snij de koolbladeren en de bleke stelen in grove stukken.
13
Spoel de boontjes (sluimererwten) en snij ze in grove stukken.
14
Maak de shiitakes schoon met een borsteltje, indien nodig. Snij grote shiitakes in twee. Kleintjes hou je best op z’n geheel.
15
Schil de rode paprika met een dunschiller. Verwijder de zaadlijsten en de steel. Snij het vruchtvlees in dunne reepjes.
16
Open het blik maïs en laat de inhoud uitlekken.
17
Schil het stukje gember en snij het in zo fijn mogelijke stukjes. (Je zou de gember ook kunnen raspen.)
18
Pel en halveer de rode ui. Snij de ui in fijne halve ringen.
19
Snij de rode chilipeper in zo klein mogelijke stukjes. Beperk het gebruik, als je niet van pikant houdt.
Het wokken en het serveren
20
Haal de gare stukken kip uit de warme kokosmarinade. Pluk het malse vlees van de botjes. Zet er even het koksmes in, zodat je fijne stukjes kip krijgt.
21
Verhit de wok tijdig, zodat de roerbakpan gloeiend heet is en schenk er een scheutje arachideolie in.
22
Wok eerst de stukjes rode ui, snippers chilipeper en de gember, Roer de ingrediënten om.
23
Even later gaan de shiitakes erin, gevolgd door de boontjes, de reepjes paprika en de maiskorrels.
24
Een minuut en voldoende geroer later, gaan de stukken paksoi erbij.
25
Laat de kool kort meebakken en voeg nu ook de stukjes kip toe.
26
Giet een scheutje sojasaus over het wokgerecht, en gebruik ook een piepklein scheutje sesamolie. (laat deze smaak niet overheersen)
27
Schep tenslotte een deel van de warme kokosmarinade in de wok. (Zonder de grote stukken chilipeper, limoenbladeren of limoenschil.)
28
Spoel de verse kruiden en scheur de blaadjes munt en koriander.
29
Serveer aan iedereen een portie van de wokschotel, strooi er verse koriander en munt over en ook wat chips van het krokante kippenvel.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De marinade
1
Giet de ongezoete kokosmelk in een stoofpot.
2
Snij de rode chilipeper in stukjes. De zaadjes mag je erin laten, tenzij je niet van een uitgesproken pikante smaak houdt.
3
Snij de dunne groene schil van de limoen (lange stroken), doe ze in de pot en knijp het limoensap erbij.
4
Voeg een scheutje vissaus toe, de bruine suiker en de limoenblaadjes. En breng het mengsel aan de kook op een zacht vuur.
5
Verwarm de oven voor op 200°C.
6
Stroop het vel van de kippendijen. Leg een stuk bakpapier of een bakmatje op de ovenschaal. Spreid het kippenvel uit over de bakplaat en druppel er voorzichtig wat olijfolie over.
7
Bak het kippenvel krokant in de hete oven. Reken hiervoor ongeveer 30 minuten. Laat het gebakken vel nadien even uitlekken op een stukje keukenpapier en strooi er kippenkruiden over.
8
Snij van elke kippendij de drumstick los (onderste deel). Snij hiervoor met een scherp mes doorheen het gewricht van de vogelpoot.
9
Leg de 8 stukken kip in de kokosmarinade. Plaats het deksel op de pot en laat de kip ongeveer een uurtje sudderen.
10
Spoel de plank waarop je de rauwe kip hebt versneden. Dadelijk kan je al de groenten voorbereiden.
De groenten voor de wok
11
Breek de bladeren van de paksoi los en spoel ze onder stromend water. Een paksoi is een soort van open kool die vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken.
12
Snij de koolbladeren en de bleke stelen in grove stukken.
13
Spoel de boontjes (sluimererwten) en snij ze in grove stukken.
14
Maak de shiitakes schoon met een borsteltje, indien nodig. Snij grote shiitakes in twee. Kleintjes hou je best op z’n geheel.
15
Schil de rode paprika met een dunschiller. Verwijder de zaadlijsten en de steel. Snij het vruchtvlees in dunne reepjes.
16
Open het blik maïs en laat de inhoud uitlekken.
17
Schil het stukje gember en snij het in zo fijn mogelijke stukjes. (Je zou de gember ook kunnen raspen.)
18
Pel en halveer de rode ui. Snij de ui in fijne halve ringen.
19
Snij de rode chilipeper in zo klein mogelijke stukjes. Beperk het gebruik, als je niet van pikant houdt.
Het wokken en het serveren
20
Haal de gare stukken kip uit de warme kokosmarinade. Pluk het malse vlees van de botjes. Zet er even het koksmes in, zodat je fijne stukjes kip krijgt.
21
Verhit de wok tijdig, zodat de roerbakpan gloeiend heet is en schenk er een scheutje arachideolie in.
22
Wok eerst de stukjes rode ui, snippers chilipeper en de gember, Roer de ingrediënten om.
23
Even later gaan de shiitakes erin, gevolgd door de boontjes, de reepjes paprika en de maiskorrels.
24
Een minuut en voldoende geroer later, gaan de stukken paksoi erbij.
25
Laat de kool kort meebakken en voeg nu ook de stukjes kip toe.
26
Giet een scheutje sojasaus over het wokgerecht, en gebruik ook een piepklein scheutje sesamolie. (laat deze smaak niet overheersen)
27
Schep tenslotte een deel van de warme kokosmarinade in de wok. (Zonder de grote stukken chilipeper, limoenbladeren of limoenschil.)
28
Spoel de verse kruiden en scheur de blaadjes munt en koriander.
29
Serveer aan iedereen een portie van de wokschotel, strooi er verse koriander en munt over en ook wat chips van het krokante kippenvel.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Kippendijen
4
Kokosmelkniet gezoet
1 l
Chilipeper
2
Limoenblaadjes
2
Look
2 teentjes
Limoen
1
Bruine suiker
2 el
Vissaus
1 scheutje
Kippenkruiden
1 snuifje
Rode ui
1
Rode paprika
1
Maïsin blik
200 g
Sluimererwtenmange-tout
200 g
Paksoitype Oosterse kool
1
Shiitake
150 g
Gemberstukje knol
40 g
Sesamolie
1 scheutje
Sojasaus
1 scheutje
Koriander
Munt
Groentewok met kip en kokosmelk
Romige kokosmelk en limoenbladeren geven een gerecht meteen een Oosterse smaak. Dit is de basis voor een warme marinade waarin je de verse kip gaart. Gooi daarna een hele selectie van verse groenten in de wok en serveer alles samen met krokante chips van kippenvel en wat verse kruiden.Instructies
De marinade
1
Giet de ongezoete kokosmelk in een stoofpot.
2
Snij de rode chilipeper in stukjes. De zaadjes mag je erin laten, tenzij je niet van een uitgesproken pikante smaak houdt.
3
Snij de dunne groene schil van de limoen (lange stroken), doe ze in de pot en knijp het limoensap erbij.
4
Voeg een scheutje vissaus toe, de bruine suiker en de limoenblaadjes. En breng het mengsel aan de kook op een zacht vuur.
5
Verwarm de oven voor op 200°C.
6
Stroop het vel van de kippendijen. Leg een stuk bakpapier of een bakmatje op de ovenschaal. Spreid het kippenvel uit over de bakplaat en druppel er voorzichtig wat olijfolie over.
7
Bak het kippenvel krokant in de hete oven. Reken hiervoor ongeveer 30 minuten. Laat het gebakken vel nadien even uitlekken op een stukje keukenpapier en strooi er kippenkruiden over.
8
Snij van elke kippendij de drumstick los (onderste deel). Snij hiervoor met een scherp mes doorheen het gewricht van de vogelpoot.
9
Leg de 8 stukken kip in de kokosmarinade. Plaats het deksel op de pot en laat de kip ongeveer een uurtje sudderen.
10
Spoel de plank waarop je de rauwe kip hebt versneden. Dadelijk kan je al de groenten voorbereiden.
De groenten voor de wok
11
Breek de bladeren van de paksoi los en spoel ze onder stromend water. Een paksoi is een soort van open kool die vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken.
12
Snij de koolbladeren en de bleke stelen in grove stukken.
13
Spoel de boontjes (sluimererwten) en snij ze in grove stukken.
14
Maak de shiitakes schoon met een borsteltje, indien nodig. Snij grote shiitakes in twee. Kleintjes hou je best op z’n geheel.
15
Schil de rode paprika met een dunschiller. Verwijder de zaadlijsten en de steel. Snij het vruchtvlees in dunne reepjes.
16
Open het blik maïs en laat de inhoud uitlekken.
17
Schil het stukje gember en snij het in zo fijn mogelijke stukjes. (Je zou de gember ook kunnen raspen.)
18
Pel en halveer de rode ui. Snij de ui in fijne halve ringen.
19
Snij de rode chilipeper in zo klein mogelijke stukjes. Beperk het gebruik, als je niet van pikant houdt.
Het wokken en het serveren
20
Haal de gare stukken kip uit de warme kokosmarinade. Pluk het malse vlees van de botjes. Zet er even het koksmes in, zodat je fijne stukjes kip krijgt.
21
Verhit de wok tijdig, zodat de roerbakpan gloeiend heet is en schenk er een scheutje arachideolie in.
22
Wok eerst de stukjes rode ui, snippers chilipeper en de gember, Roer de ingrediënten om.
23
Even later gaan de shiitakes erin, gevolgd door de boontjes, de reepjes paprika en de maiskorrels.
24
Een minuut en voldoende geroer later, gaan de stukken paksoi erbij.
25
Laat de kool kort meebakken en voeg nu ook de stukjes kip toe.
26
Giet een scheutje sojasaus over het wokgerecht, en gebruik ook een piepklein scheutje sesamolie. (laat deze smaak niet overheersen)
27
Schep tenslotte een deel van de warme kokosmarinade in de wok. (Zonder de grote stukken chilipeper, limoenbladeren of limoenschil.)
28
Spoel de verse kruiden en scheur de blaadjes munt en koriander.
29
Serveer aan iedereen een portie van de wokschotel, strooi er verse koriander en munt over en ook wat chips van het krokante kippenvel.