Flammkuchen met witloof, spekjes en Belgische kaas
Flammkuchen met witloof, spekjes en Belgische kaas
Flammkuchen met witloof, spekjes en Belgische kaas
Flammkuchen met witloof, spekjes en Belgische kaas
Ingrediënten
4 personen
Bloem
500 g
Olijfolie
Zout
Ei
1
Water
240 ml
Gedroogde gist
11 g
Boter
Gerookt spek
200 g
Witloof
4 stronken
Semola
Suiker
1 el
Balsamicoazijn
1 scheutje
Zure room
400 g
Citroenen
0,25
Peper
Belgische kaas
300 g
Provençaalse kruiden
Benodigdheden
Een keukenmachine met deeghaak, een zeef, een deegrol, een pizzaschep, een rasp, een pizzasteen, een barbecue
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Verwarm de barbecue of de oven voor.
500 g bloem
2
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en doe ze in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de deeghaak in het toestel.
olijfolie, zout
3
Voeg een scheutje olijfolie toe en een snuifje zout. Laat de machine draaien op een matige snelheid.
1 ei, 240 ml Water, 11 g gedroogde gist
4
Voeg het ei toe, schenk het lauw water erbij en even later de gist. (Of los de gist vooraf op in het lauw water.) Verhoog de snelheid en wacht tot je een compact brooddeeg krijgt.
5
Haal de bal deeg even uit de kom, bestuif de kom met bloem en schep de bal deeg er weer in. Drapeer er een handdoek over en laat het deeg een dik halfuur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
6
Bereid alle ingrediënten om de hartige taart te beleggen.
boter
7
Smelt een klontje boter in een (wok)pan.
200 g gerookt spek
8
Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in reepjes (lardons). Bak de spekreepjes krokant in de boter.
4 stronken witloof
9
Snijd de stronken witloof doormidden en vervolgens in fijne reepjes.
semola
10
Bepoeder je werkvlak met semola. Duw de lucht uit het gerezen deeg en kneed het kort door.
11
Verdeel het deeg in 3 porties. Rol elke portie tot een bol en laat nog zo’n 10 minuten verder rijzen.
12
Giet het spek af in een zeef en laat even uitlekken.
1 el suiker, 1 scheutje balsamicoazijn
13
Bak de stukjes witloof in dezelfde (wok)pan. Voeg een lepel suiker en een scheutje balsamicoazijn toe.
400 g Zure room, 0,25 citroenen, peper, zout
14
Doe de zure room in een apart kommetje met het sap van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
15
Haal de porties gerezen deeg erbij. Kneed elke portie kort en rol uit tot een rechthoekige en zeer dunne lap van minstens 20 bij 30 centimeter.
16
Leg de eerste lap deeg op de pizzaschep. Smeer een laag zure room over de deegbodem. Blijf een paar centimeters weg van de rand.
300 g Belgische kaas
17
Verdeel er het gebakken witloof en de spekjes over. Rasp tot slot de Belgische kaas over de hartige taart.
18
Schuif de ‘tarte flambée’ op de pizzasteen op de barbecue. Of bak ‘m in 7 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven op 250 °C. Bereid intussen een tweede taart.
Provençaalse kruiden
19
Werk elke pizza voor het serveren af met een snuif Provençaalse kruiden.
1
Verwarm de barbecue of de oven voor.
500 g bloem
2
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en doe ze in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de deeghaak in het toestel.
olijfolie, zout
3
Voeg een scheutje olijfolie toe en een snuifje zout. Laat de machine draaien op een matige snelheid.
1 ei, 240 ml Water, 11 g gedroogde gist
4
Voeg het ei toe, schenk het lauw water erbij en even later de gist. (Of los de gist vooraf op in het lauw water.) Verhoog de snelheid en wacht tot je een compact brooddeeg krijgt.
5
Haal de bal deeg even uit de kom, bestuif de kom met bloem en schep de bal deeg er weer in. Drapeer er een handdoek over en laat het deeg een dik halfuur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
6
Bereid alle ingrediënten om de hartige taart te beleggen.
boter
7
Smelt een klontje boter in een (wok)pan.
200 g gerookt spek
8
Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in reepjes (lardons). Bak de spekreepjes krokant in de boter.
4 stronken witloof
9
Snijd de stronken witloof doormidden en vervolgens in fijne reepjes.
semola
10
Bepoeder je werkvlak met semola. Duw de lucht uit het gerezen deeg en kneed het kort door.
11
Verdeel het deeg in 3 porties. Rol elke portie tot een bol en laat nog zo’n 10 minuten verder rijzen.
12
Giet het spek af in een zeef en laat even uitlekken.
1 el suiker, 1 scheutje balsamicoazijn
13
Bak de stukjes witloof in dezelfde (wok)pan. Voeg een lepel suiker en een scheutje balsamicoazijn toe.
400 g Zure room, 0,25 citroenen, peper, zout
14
Doe de zure room in een apart kommetje met het sap van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
15
Haal de porties gerezen deeg erbij. Kneed elke portie kort en rol uit tot een rechthoekige en zeer dunne lap van minstens 20 bij 30 centimeter.
16
Leg de eerste lap deeg op de pizzaschep. Smeer een laag zure room over de deegbodem. Blijf een paar centimeters weg van de rand.
300 g Belgische kaas
17
Verdeel er het gebakken witloof en de spekjes over. Rasp tot slot de Belgische kaas over de hartige taart.
18
Schuif de ‘tarte flambée’ op de pizzasteen op de barbecue. Of bak ‘m in 7 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven op 250 °C. Bereid intussen een tweede taart.
Provençaalse kruiden
19
Werk elke pizza voor het serveren af met een snuif Provençaalse kruiden.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Bloem
500 g
Olijfolie
Zout
Ei
1
Water
240 ml
Gedroogde gist
11 g
Boter
Gerookt spek
200 g
Witloof
4 stronken
Semola
Suiker
1 el
Balsamicoazijn
1 scheutje
Zure room
400 g
Citroenen
0,25
Peper
Belgische kaas
300 g
Provençaalse kruiden
Flammkuchen met witloof, spekjes en Belgische kaas
We gaan vlammen in de keuken! Deze ‘Flammkuchen’, ‘witte pizza’ of ‘tarte flambée’ is een typisch ovengerecht uit de Elzas en wordt traditioneel belegd met spek, ui, zure room en kaas. In dit recept komt er ook nog gebakken witloof aan te pas. En als het al even kan: een barbecuestel.Instructies
1
Verwarm de barbecue of de oven voor.
500 g bloem
2
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en doe ze in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de deeghaak in het toestel.
olijfolie, zout
3
Voeg een scheutje olijfolie toe en een snuifje zout. Laat de machine draaien op een matige snelheid.
1 ei, 240 ml Water, 11 g gedroogde gist
4
Voeg het ei toe, schenk het lauw water erbij en even later de gist. (Of los de gist vooraf op in het lauw water.) Verhoog de snelheid en wacht tot je een compact brooddeeg krijgt.
5
Haal de bal deeg even uit de kom, bestuif de kom met bloem en schep de bal deeg er weer in. Drapeer er een handdoek over en laat het deeg een dik halfuur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
6
Bereid alle ingrediënten om de hartige taart te beleggen.
boter
7
Smelt een klontje boter in een (wok)pan.
200 g gerookt spek
8
Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in reepjes (lardons). Bak de spekreepjes krokant in de boter.
4 stronken witloof
9
Snijd de stronken witloof doormidden en vervolgens in fijne reepjes.
semola
10
Bepoeder je werkvlak met semola. Duw de lucht uit het gerezen deeg en kneed het kort door.
11
Verdeel het deeg in 3 porties. Rol elke portie tot een bol en laat nog zo’n 10 minuten verder rijzen.
12
Giet het spek af in een zeef en laat even uitlekken.
1 el suiker, 1 scheutje balsamicoazijn
13
Bak de stukjes witloof in dezelfde (wok)pan. Voeg een lepel suiker en een scheutje balsamicoazijn toe.
400 g Zure room, 0,25 citroenen, peper, zout
14
Doe de zure room in een apart kommetje met het sap van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
15
Haal de porties gerezen deeg erbij. Kneed elke portie kort en rol uit tot een rechthoekige en zeer dunne lap van minstens 20 bij 30 centimeter.
16
Leg de eerste lap deeg op de pizzaschep. Smeer een laag zure room over de deegbodem. Blijf een paar centimeters weg van de rand.
300 g Belgische kaas
17
Verdeel er het gebakken witloof en de spekjes over. Rasp tot slot de Belgische kaas over de hartige taart.
18
Schuif de ‘tarte flambée’ op de pizzasteen op de barbecue. Of bak ‘m in 7 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven op 250 °C. Bereid intussen een tweede taart.
Provençaalse kruiden
19
Werk elke pizza voor het serveren af met een snuif Provençaalse kruiden.