
Artisjokken zijn een oude delicatesse die je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Veel mensen durven er niet aan te beginnen, maar daar is absoluut geen reden toe. Probeer het eens met deze originele en gezonde manier om een krabsalade te serveren.
Ingrediënten
- 2 eetlepel bloem
- 1 citroen
- 2 artisjok
- 3 ei
- 3 tomaat
- 400 g krab
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- een halve koffielepel mierikswortelpasta
- 1 snuifje cayennepeper
- een halve Romeinse sla
- 1 eetlepel mosterd
- 3 eetlepel dragonazijn
- 6 eetlepel slaolie
- peper
- zout
Benodigdheden
- een garde
Bereiding
De artisjokken
Breng een grote kookpot met ongeveer 4,5 liter water aan de kook.
Klop met een garde de bloem door het water.
Halveer de citroen en knijp het sap bij het water. Doe de uitgeknepen citroenhelften ook bij het water. Nu heb je een ‘blanc’.
Breek de steel van de artisjokken.
Leg de artisjokken in de blanc en leg er een bord of een ander gewicht op zodat ze onder blijven.
Laat de artisjokken op een laag vuur 40 tot 45 minuten zachtjes koken. Haal de artisjokken vervolgens uit het water. Laat ze afkoelen in koud water.
De krabsalade
Breng water aan de kook en kook de eieren hard. Laat ze afkoelen in koud water.
Maak met een scherp mes een kruis in de onderkant van de tomaten en dompel ze enkele seconden in kokend water. Dompel ze in koud water en verwijder de pel met een scherp mes. Snijd de tomaten in kwartjes en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Laat de krab uitlekken en haal ze uit elkaar met een vork. Meng ze met mayonaise, ketchup, mierikswortelpasta en het sap van een kwartje citroen. Breng op smaak met cayennepeper.
Was de sla en snipper hem fijn.
De vinaigrette
Roer de mosterd los met azijn. Giet er slaolie bij en eventueel een klein beetje water. Breng op smaak met peper en zout.
Afwerken en serveren
Pel de eieren en plet ze tot ‘mimosa’.
Haal de artisjokken uit het water en duw het water er wat uit. Haal de binnenste blaadjes uit de artisjokken. Haal met een lepel voorzichtig het hooi uit de artisjok.
Leg een laag sla de uitgeholde artisjok en lepel er wat vinaigrette over. Doe er krabsla bij en leg er wat tomatenblokjes op. Strooi er wat mimosa over.
Serveer meteen en geef de artisjokblaadjes die je verwijderd hebt er als hapje bij met wat vinaigrette om te dippen.