Gerookte zalm met hangop en toast
Gerookte zalm met hangop en toast
Misschien doet de naam 'hangop' je de wenkbrauwen fronsen, maar in feite is het niets meer dan uitgelekte volle yoghurt. Met de hangop maak je een frisse romige saus of dressing om te serveren bij enkele plakjes gerookte zalm. Probeer wel kwalitatieve zalm te gebruiken met een subtiel gerookt aroma en niet te veel zout.
Gerookte zalm met hangop en toast
Gerookte zalm met hangop en toast
Misschien doet de naam 'hangop' je de wenkbrauwen fronsen, maar in feite is het niets meer dan uitgelekte volle yoghurt. Met de hangop maak je een frisse romige saus of dressing om te serveren bij enkele plakjes gerookte zalm. Probeer wel kwalitatieve zalm te gebruiken met een subtiel gerookt aroma en niet te veel zout.
Ingrediënten
4 personen
Yoghurt
1 l
Zalm
16 sneetjes
Dille
Graanmosterd
1 el
Honing
1 el
Briochebrood
8
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Lente-uien
2
Waterkers
1
Benodigdheden
Een neteldoek, een grote zeef, een keukenpenseel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De voorbereiding voor de hangop (een dag op voorhand)
1 l Yoghurt
1
Een neteldoek is een grof geweven (linnen) doek dat gebruikt wordt als een soort fijne zeef.
2
Om hangop te verkrijgen doe je best een dag op voorhand de voorbereidingen hiervoor. Gebruik altijd een proper neteldoek, dat je gekookt hebt zonder het gebruik van (geparfumeerde) wasmiddelen. Er mag geen geur of smaak in achterblijven.
3
Plaats een grote zeef in een mengkom. Bevochtig het neteldoek, drapeer het in de zeef en giet er vervolgens de volle yoghurt in. (Gebruik geen magere yoghurt.)
4
Laat de yoghurt een nacht uitlekken.
De bereiding
16 sneetjes zalm, dille, 1 el graanmosterd, 1 el honing, 8 briochebrood, 1 scheutje olijfolie, peper, zout, 2 lente-uien
5
De volgende dag vind je in het neteldoek een kwarkachtige lobbige yoghurt.
6
Schep de hangop in een mengschaal om er de dressing mee te maken.
7
Zet grote platte borden klaar en strijk ze in met beetje olijfolie.
8
Schik er de fijne sneetjes gerookte zalm op.
9
Snipper de lente-uitjes in zo fijn mogelijke ringetjes. Het is millimeterwerk als je het goed wil doen, maar het resultaat ziet er dan heel verfijnd uit. Het donkerste loof hoef je niet te gebruiken.
10
Doe de mosterd en de honing in de hangop, meng alles en proef. De smaakbalans van de mosterd en de honing moet subtiel blijven.
11
Snipper de verse dille zeer fijn, en voeg het kruid toe aan de hangop. Meng opnieuw, proef en werk de dressing af met wat peper van de molen en een snuifje zout.
12
Verwarm de oven voor op 200°C.
13
Snij vingerdikke sneden brioche. Verwijder de korstjes en snij ze diagonaal middendoor tot driehoeken.
14
Druppel een klein beetje olijfolie in een ovenschaal en wentel de sneetjes briochebrood er even door. Zet de ovenschaal in de hete oven en toast de broodjes zacht krokant. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
De afwerking
peper, 1 Waterkers
15
Werk het voorgerecht af met een beetje peper van de molen.
16
Spoel enkele blaadjes waterkers of plukjes tuinkers en strooi ze over de zalm.
17
Lepel een toef van de hangop met kruiden in het midden van het bord en leg er enkele warme toasten bij.
1
Een neteldoek is een grof geweven (linnen) doek dat gebruikt wordt als een soort fijne zeef.
2
Om hangop te verkrijgen doe je best een dag op voorhand de voorbereidingen hiervoor. Gebruik altijd een proper neteldoek, dat je gekookt hebt zonder het gebruik van (geparfumeerde) wasmiddelen. Er mag geen geur of smaak in achterblijven.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De voorbereiding voor de hangop (een dag op voorhand)
1 l Yoghurt
1
Een neteldoek is een grof geweven (linnen) doek dat gebruikt wordt als een soort fijne zeef.
2
Om hangop te verkrijgen doe je best een dag op voorhand de voorbereidingen hiervoor. Gebruik altijd een proper neteldoek, dat je gekookt hebt zonder het gebruik van (geparfumeerde) wasmiddelen. Er mag geen geur of smaak in achterblijven.
3
Plaats een grote zeef in een mengkom. Bevochtig het neteldoek, drapeer het in de zeef en giet er vervolgens de volle yoghurt in. (Gebruik geen magere yoghurt.)
4
Laat de yoghurt een nacht uitlekken.
De bereiding
16 sneetjes zalm, dille, 1 el graanmosterd, 1 el honing, 8 briochebrood, 1 scheutje olijfolie, peper, zout, 2 lente-uien
5
De volgende dag vind je in het neteldoek een kwarkachtige lobbige yoghurt.
6
Schep de hangop in een mengschaal om er de dressing mee te maken.
7
Zet grote platte borden klaar en strijk ze in met beetje olijfolie.
8
Schik er de fijne sneetjes gerookte zalm op.
9
Snipper de lente-uitjes in zo fijn mogelijke ringetjes. Het is millimeterwerk als je het goed wil doen, maar het resultaat ziet er dan heel verfijnd uit. Het donkerste loof hoef je niet te gebruiken.
10
Doe de mosterd en de honing in de hangop, meng alles en proef. De smaakbalans van de mosterd en de honing moet subtiel blijven.
11
Snipper de verse dille zeer fijn, en voeg het kruid toe aan de hangop. Meng opnieuw, proef en werk de dressing af met wat peper van de molen en een snuifje zout.
12
Verwarm de oven voor op 200°C.
13
Snij vingerdikke sneden brioche. Verwijder de korstjes en snij ze diagonaal middendoor tot driehoeken.
14
Druppel een klein beetje olijfolie in een ovenschaal en wentel de sneetjes briochebrood er even door. Zet de ovenschaal in de hete oven en toast de broodjes zacht krokant. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
De afwerking
peper, 1 Waterkers
15
Werk het voorgerecht af met een beetje peper van de molen.
16
Spoel enkele blaadjes waterkers of plukjes tuinkers en strooi ze over de zalm.
17
Lepel een toef van de hangop met kruiden in het midden van het bord en leg er enkele warme toasten bij.
1
Een neteldoek is een grof geweven (linnen) doek dat gebruikt wordt als een soort fijne zeef.
2
Om hangop te verkrijgen doe je best een dag op voorhand de voorbereidingen hiervoor. Gebruik altijd een proper neteldoek, dat je gekookt hebt zonder het gebruik van (geparfumeerde) wasmiddelen. Er mag geen geur of smaak in achterblijven.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Yoghurt
1 l
Zalm
16 sneetjes
Dille
Graanmosterd
1 el
Honing
1 el
Briochebrood
8
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Lente-uien
2
Waterkers
1
Gerookte zalm met hangop en toast
Misschien doet de naam 'hangop' je de wenkbrauwen fronsen, maar in feite is het niets meer dan uitgelekte volle yoghurt. Met de hangop maak je een frisse romige saus of dressing om te serveren bij enkele plakjes gerookte zalm. Probeer wel kwalitatieve zalm te gebruiken met een subtiel gerookt aroma en niet te veel zout.Instructies
De voorbereiding voor de hangop (een dag op voorhand)
1 l Yoghurt
1
Een neteldoek is een grof geweven (linnen) doek dat gebruikt wordt als een soort fijne zeef.
2
Om hangop te verkrijgen doe je best een dag op voorhand de voorbereidingen hiervoor. Gebruik altijd een proper neteldoek, dat je gekookt hebt zonder het gebruik van (geparfumeerde) wasmiddelen. Er mag geen geur of smaak in achterblijven.
3
Plaats een grote zeef in een mengkom. Bevochtig het neteldoek, drapeer het in de zeef en giet er vervolgens de volle yoghurt in. (Gebruik geen magere yoghurt.)
4
Laat de yoghurt een nacht uitlekken.
De bereiding
16 sneetjes zalm, dille, 1 el graanmosterd, 1 el honing, 8 briochebrood, 1 scheutje olijfolie, peper, zout, 2 lente-uien
5
De volgende dag vind je in het neteldoek een kwarkachtige lobbige yoghurt.
6
Schep de hangop in een mengschaal om er de dressing mee te maken.
7
Zet grote platte borden klaar en strijk ze in met beetje olijfolie.
8
Schik er de fijne sneetjes gerookte zalm op.
9
Snipper de lente-uitjes in zo fijn mogelijke ringetjes. Het is millimeterwerk als je het goed wil doen, maar het resultaat ziet er dan heel verfijnd uit. Het donkerste loof hoef je niet te gebruiken.
10
Doe de mosterd en de honing in de hangop, meng alles en proef. De smaakbalans van de mosterd en de honing moet subtiel blijven.
11
Snipper de verse dille zeer fijn, en voeg het kruid toe aan de hangop. Meng opnieuw, proef en werk de dressing af met wat peper van de molen en een snuifje zout.
12
Verwarm de oven voor op 200°C.
13
Snij vingerdikke sneden brioche. Verwijder de korstjes en snij ze diagonaal middendoor tot driehoeken.
14
Druppel een klein beetje olijfolie in een ovenschaal en wentel de sneetjes briochebrood er even door. Zet de ovenschaal in de hete oven en toast de broodjes zacht krokant. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
De afwerking
peper, 1 Waterkers
15
Werk het voorgerecht af met een beetje peper van de molen.
16
Spoel enkele blaadjes waterkers of plukjes tuinkers en strooi ze over de zalm.
17
Lepel een toef van de hangop met kruiden in het midden van het bord en leg er enkele warme toasten bij.