
In dit dessert breng je zachte plattekaas, fris exotich fruit, kruidige granité en knapperige karamel samen. De ananas pocheer je in een zoete marinade die later verandert in ijs, meerbepaald een granité. Maak dit dessert deels op voorhand, omdat je diepvriezer de tijd nodig heeft om de marinade te veranderen in een granité.
Ingrediënten
- 1 ananas
- 1 fles witte wijn
- 1 liter water
- 60 g gember
- 200 g kristalsuiker
- 50 g vanillesuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijsje
- 1 vanillestokje
- 300 g plattekaas
- honing
- steranijspoeder
- kardemompoeder
- 40 g pijnboompit
- 60 g suiker
Benodigdheden
- een appelboor
- 4 dessertcoupes of gelijkwaardig
Bereiding
De ananas
Giet de witte wijn in een kleinere kookpot en vul dit aan met water. Breng de wijn met water aan de kook.
Doe er intussen de vanillesuiker en de kristalsuiker in.
Snij het stukje gember in schijfjes.
Schil de citroen met een dunschiller en doe ook de schillen in de pot.
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe dit ‘vanillemerg’ én de peulen in de marinade.
Doe er de kaneelstok en het steranijs bij.
Laat het kruidig mengsel alvast pruttelen, en schil intussen de ananas. Doe dit met zorg zodat je zoveel mogelijk vruchtvlees overhoudt. De juiste techniek vind je hieronder.
Snij de geschilde ananas horizontaal in twee. Gebruik een appelboor om de taaie kern van de vrucht weg te snijden.
Leg de ananashelften in de marinade en laat het fruit 5 tot 10 minuten zacht pruttelen.
Schep de halve stukken ananas uit de pot, en laat het fruit afkoelen.
Laat ook de marinade afkoelen.