1 ananas, 1 fles witte wijn, 1 l Water, 60 g gember, 200 g kristalsuiker, 50 g vanillesuiker, 1 kaneelstokje, 1 Steranijs, 1 vanillestokje
1
Giet de witte wijn in een kleinere kookpot en vul dit aan met water. Breng de wijn met water aan de kook.
2
Doe er intussen de vanillesuiker en de kristalsuiker in.
3
Snij het stukje gember in schijfjes.
4
Schil de citroen met een dunschiller en doe ook de schillen in de pot.
5
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe dit ‘vanillemerg’ én de peulen in de marinade.
6
Doe er de kaneelstok en het steranijs bij.
7
Laat het kruidig mengsel alvast pruttelen, en schil intussen de ananas. Doe dit met zorg zodat je zoveel mogelijk vruchtvlees overhoudt. De juiste techniek vind je hieronder.
8
Snij de geschilde ananas horizontaal in twee. Gebruik een appelboor om de taaie kern van de vrucht weg te snijden.
9
Leg de ananashelften in de marinade en laat het fruit 5 tot 10 minuten zacht pruttelen.
10
Schep de halve stukken ananas uit de pot, en laat het fruit afkoelen.
11
Laat ook de marinade afkoelen.
De granité
12
Zeef de marinade en giet een deel ervan in een ruime schaal (die in je diepvriezer past).
13
Vries de marinade in. Duik regelmatig even in de diepvriezer met een vork bij de hand.
14
Zodra de vloeistof bevriest, krab je de ijskristallen los met een vork. Doe het (indien mogelijk) af en toe even. Granité maken kan wel enkele uren duren, maar het levert je dan wel een heel lekker dessert op.