
Met een gerookte makreel die verantwoord gevangen is en daarna gerookt werd kan je ook een heerlijke warme maaltijd bereiden. Met een handvol bijkomende ingrediënten maak je een éénpansgerecht dat bekroond wordt met een perfect gepocheerd ei.
Ingrediënten
- 1 kg aardappel
- 2 bussel waterkers
- 1 makreel
- 2 sjalot
- 200 g zure room
- scheutje olijfolie
- klontje boter
- natuurazijn
- 4 ei
- zeezout
- peper
Benodigdheden
- een aardappelstamper
Bereiding
Voorbereiding
Geplette aardappelen met makreel
Pel de sjalotten. Snij ze eerst overlangs en vervolgens in halve ringen.
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime sauteuse. Stoof de grote snippers sjalot glazig.
Schep de gekookte aardappelen bij de gare sjalotten en plet ze heel even met de aardappelstamper of een vork. Maak er geen puree van.
Neem de gerookte makreel en trek de huid eraf. Verdeel de ronde vis voorzichtig in twee helften. Nu kan je ook de visgraat in een beweging verwijderen.
Controleer het gerookt visvlees op achtergebleven graatjes, die aan de zijkanten van de stukken filet zitten. Pluk ze voorzichtig weg, met de hand of met een keukenpincet.
Verdeel het gerookt visvlees in stukken en doe ze bij de geplette aardappelen.
Voeg de zure room toe, samen met een klontje boter. Roer voorzichtig tot alle smaken en ingrediënten gemengd zijn.
De gepocheerde eieren
Breek elk ei in een aparte koffiekop. Hou de dooier zorgvuldig heel. Hou ook één halve eierschaal opzij.
Afwerking
Meng de fijne takjes waterkers onder de geplette aardappelen met makreel. Zet het vuur zacht. Door de warmte zullen de blaadjes wegkrimpen en een beetje garen.
Proef en kruid de bereiding met wat peper van de molen en wat zout.
Schep een portie aardappelen met vis in diepe borden en leg er een gepocherd ei bovenop.
Strooi een beetje grof zeezout over het ei.