Geplette aardappelen met makreel, waterkers en gepocheerde eieren

Met een gerookte makreel die verantwoord gevangen is en daarna gerookt werd kan je ook een heerlijke warme maaltijd bereiden. Met een handvol bijkomende ingrediënten maak je een éénpansgerecht dat bekroond wordt met een perfect gepocheerd ei.

Ingrediënten

 • 1 kg aardappel
 • 2 bussel waterkers
 • 1 makreel
 • 2 sjalot
 • 200 g zure room
 • scheutje olijfolie
 • klontje boter
 • natuurazijn
 • 4 ei
 • zeezout
 • peper

Benodigdheden

 • een aardappelstamper

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Snij de dikste (taaie) steeltjes van de takjes waterkers. Spoel de delicate groente voorzichtig schoon in ruim water. Laat de fijne takjes waterkers nadien goed uitlekken.

Geplette aardappelen met makreel

Pel de sjalotten. Snij ze eerst overlangs en vervolgens in halve ringen.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of een ruime sauteuse. Stoof de grote snippers sjalot glazig.

Schep de gekookte aardappelen bij de gare sjalotten en plet ze heel even met de aardappelstamper of een vork. Maak er geen puree van.

Neem de gerookte makreel en trek de huid eraf. Verdeel de ronde vis voorzichtig in twee helften. Nu kan je ook de visgraat in een beweging verwijderen.

Controleer het gerookt visvlees op achtergebleven graatjes, die aan de zijkanten van de stukken filet zitten. Pluk ze voorzichtig weg, met de hand of met een keukenpincet.

Verdeel het gerookt visvlees in stukken en doe ze bij de geplette aardappelen.

Voeg de zure room toe, samen met een klontje boter. Roer voorzichtig tot alle smaken en ingrediënten gemengd zijn.

De gepocheerde eieren

Kies een hoge kookpot om de eieren te pocheren. De eieren garen dus in vocht dat onder het kookpunt blijft. Hoe hoger de pot, hoe makkelijker je een geslaagd resultaat krijgt.
Vul de pot voor ¾ met water en breng het aan de kook.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts.

Breek elk ei in een aparte koffiekop. Hou de dooier zorgvuldig heel. Hou ook één halve eierschaal opzij.

Zet het vuur zachter en hou het water net onder het kookpunt. Roer met een lepel of een garde in het water tot er een draaikolk ontstaat. Leg een stukje eierschaal in het water. Zodra het afdrijft naar het midden van de pot en ter plekke op een rustige manier rondjes danst, kan je beginnen met pocheren.
Neem de eierschaal weg en giet het (eerste) ei in het midden van de pot zacht kolkend water. Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar. Verhoog eventueel de temperatuur van het kookvuur een beetje.
Je kan meerdere eieren tegelijk pocheren, maar wie op veilig speelt doet het één voor één. De dooier van een gepocheerd ei hoort binnenin nog lopend te zijn.
Vis het gepocheerde ei voorzichtig op met een schuimspaan, zodat het water weglekt. Leg ze op een vel keukenpapier en snij eventueel losse flapjes eiwit weg.

Afwerking

Meng de fijne takjes waterkers onder de geplette aardappelen met makreel. Zet het vuur zacht. Door de warmte zullen de blaadjes wegkrimpen en een beetje garen.

Proef en kruid de bereiding met wat peper van de molen en wat zout.

Schep een portie aardappelen met vis in diepe borden en leg er een gepocherd ei bovenop.

Strooi een beetje grof zeezout over het ei.

tip Voor de bourgondiërs: Smelt een beetje boter en laat ze licht verkleuren. (beurre noisette) Druppel wat van de boter over het ei.
Geplette aardappelen met makreel, waterkers en gepocheerde eieren