
Dit is een variatie op ‘smeus’: geplette aardappelen met een gepocheerd ei, bloemkool en gerookte ham. De echte Belgische keuken in een notendop.
Ingrediënten
- 800 g aardappel
- 0.5 bloemkool
- witte azijn
- boter
- 1 ajuin
- 1 teen knoflook
- melk
- 2 eetlepel zure room
- peper
- zout
- 1 bussel bieslook
- 8 ei
- 4 plakken ham
- enkele plukjes kervel
Benodigdheden
- een schuimspaan
- een pureestamper
Bereiding
Geplette aardappel met bloemkool, gerookte ham en gepocheerd ei
Kook de aardappelen gaar in de schil. Giet af, laat ze wat afkoelen en pel ze.
Breng gezouten water aan de kook voor de bloemkool.
Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze gaar onder deksel. Giet af en laat uitlekken.
Breng in een hoge pot water aan de kook met een flinke scheut azijn om de eieren te pocheren.
Smelt een klont boter in een grote kookpot.
Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve ringen. Stoof de ui in de boter.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de knoflook bij de ui.
Snijd de aardappelen in kleine stukken. Doe ze bij de uien. Voeg er de bloemkoolroosjes aan toe.
Giet een scheutje melk bij de aardappelen met bloemkool en plet alles niet te fijn. Doe er de zure room bij en kruid met peper en zout.
Snipper de bieslook.
Breek een ei in een kommetje. Roer even met een garde in het kokende water met azijn zodat er een draaikolk ontstaat. Laat het ei er in één keer inglijden en pocheer ongeveer 2 minuten. Pocheer al de eieren op dezelfde manier.
Schep de gepocheerde eieren uit het water met een schuimspaan.
Laat de gepocheerde eieren uitlekken op een keukenhanddoek. Snijd ze eventueel wat bij.
Trek de gerookte of gedroogde ham in stukjes.
Serveer de puree met een gepocheerd ei en stukjes gerookte ham. Werk af met kervelpluksels.