Gepaneerde geitenkaas met peer en spekjes

Wie aan een warm gerecht met geitenkaas denkt, denkt vaak meteen ook aan honing, sla en wat fruit. Jeroen wijkt er niet van af, want het is een beproefd smakenpalet. Hij maakt een voorgerecht met gepaneerde en gefrituurde balletjes verse Belgische geitenkaas, geserveerd op pittige en gezonde waterkers en partjes peer. Lepel er nog een warme zoet-zure vinaigrette met gebakken spek over en dan is niemand nog te houden.

Ingrediënten

  • 400 g geitenkaas
  • 4 gerookt spek
  • 2 waterkers
  • 2 peer
  • 60 g pijnboompitten
  • 2 ei
  • 4 bloem
  • 50 g panko
  • scheutje honing
  • scheutje witte wijnazijn
  • scheutje olijfolie
  • scheutje notenolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een friteuse (met arachideolie of gelijkwaardig)
  • een ruime serveerschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Bereid de drie ingrediënten voor om de porties geitenkaasjes te paneren. Schep wat bloem in een eerste schaalje.
Breek de eieren in een tweede schaaltje en schenk er een klein scheutje olijfolie bij. Klop de eieren grondig los met de garde.
Strooi een flinke bodem panko in een derde schaaltje. Panko is grof paneermeel van Japanse origine.
Snij de geitenkaasjes in kwarten, of vergelijkbare porties van 40 tot 50 gram.
Wentel elk stuk kaas eerst door de bloem. Geef het vervolgens een bad in de losgeklopte eieren. Let erop dat de hele buitenkant van elk kaasje een laagje ei krijgt. Waar geen ei zit kan een zwakke plek ontstaan, waar het kaasje barst tijdens het frituren.
Wentel de kaas tenslotte doorheen de panko tot een laagje van het grof paneermeel het hele kaasje omhult.
Spoel de waterkers in ruim water en pluk de taaiste steeltjes weg.
Neem een ruime serveerschotel en bedek de hele bodem met de uitgelekte waterkers.
Schenk een klein scheutje olijfolie in een pan op een matig vuur. Strooi de pijnboompitten erin en kleur de pitjes, terwijl je ze regelmatig opschudt. Giet de pijnboompitten uit de pan zodra ze goudbruin zijn. Op een vel keukenpapier kunnen ze uitlekken.
Snij desgewenst het zwoerd van de lapjes gerookt spek. Snij het vlees in flinterdunne reepjes.
Doe nu de stukjes gerookt spek in de warme pan en bak ze krokant op een matig vuur. Roer regelmatig.
Schil tussendoor de peren en snij ze in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij de vruchten in dunne schijfjes. Strooi de plakjes peer over de waterkers.
Strooi vervolgens de pijnboompitten over de schotel met groen en peer.
Verhit de friteuse tot 170°C.
Schenk een flinke lik honing bij het gebakken spek. Roer en voeg vervolgens de azijn toe. Roer opnieuw en laat alles even bubbelen. Proef zeker eens of de balans tussen zoet en zuur goed zit.
Bak de gepaneerde geitenkaasjes goudbruin in de friteuse. Bak de kaasjes indien nodig in twee of meer beurten, zodat ze niet samenklitten.
Druppel over de sla met peer een scheutje notenolie en kruid ze met peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles voorzichtig.
Schik de versgebakken geitenkaasjes over de schotel met sla. Lepel er de warme vinaigrette met spek over en serveer meteen.
Gepaneerde geitenkaas met peer en spekjes