Tofoe (gestremde sojamelk) is bijzonder voedzaam, maar de vleesvervanger bevat van nature vrij weinig smaak. Een marinade van karaktervolle producten lost het probleem op. Nadien verdwijnen de blokjes in de wok, samen met bloemkool, rode kool en sojascheuten. Bij dit veggie-gerecht serveert Jeroen ook een sambal die je vers bereidt. De saus proeft ‘heet’ (zoals het hoort) en toch helemaal anders dan wat je doorgaans uit het potje kant-en-klare sambal lepelt. Het loont de moeite om ze te proeven en een overschot kan je eenvoudigweg invriezen.
Ingrediënten
- 600 g tofoe
- 3 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel chilisaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 4 eetlepel honing
- 1 limoen
- 1 bloemkool
- 0.13 rode kool
- 200 g sojascheut
- arachideolie
- peper
- zout
- 2 rode ui
- 2 eetlepel Ketjap Manis
- 1 rode chilipeper
- 2 teentje look
- 30 g gember
- munt
- koriander
- 100 g tomatenpuree
- 1 eetlepel rijstazijn
- scheutje olijfolie
- snuifje zout
- 1 bussel waterkers
- 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
Benodigdheden
- een hakmolen
- een wok
- een fijne rasp
Bereiding
De groentewok met tofoe
Brouw eerst en vooral een Oosterse marinade om de tofoe veel smaak te geven. Meng de sojasaus, de sesamolie, de honing en de rijstazijn.
Voeg het sap van de limoen toe en een toefje hete chilisaus. Roer en proef of de smaken in balans zijn. (Bepaal hoe pikant je de marinade wenst door meer of minder hete chilisaus toe te voegen.)
Snij de tofoe in blokjes van enkele centimeters dik. Ik kies voor balken van 2 cm breed en 3 cm lang.
Doe de stukken tofoe in een ruime schaal en schenk er de marinade over. Laat de tofoe een uur marineren. Roer de blokjes af en toe om, zodat ze zoveel mogelijk smaak opslorpen.
Maak de bloemkool schoon en snij ze in roosjes van een paar centimeter breed. Spoel ze schoon onder koud water.
Breng water aan de kook, voeg een snuif zout toe en kook de bloemkoolstukjes 3 minuten. Zet ze weg van het vuur, laat de groente nog een paar minuten in het hete water dobberen en spoel de beetgare roosjes onder een straal koud water.
Pluk de blaadjes en fijnste stelen waterkers en spoel ze in ruim water. Laat de groente uitlekken en bewaar ze om straks de bereiding af te werken.
Snij het stuk rodekool dat je nodig hebt in flinterdunne reepjes.
Zelfgemaakte sambal
Wokken
Afwerken en serveren
Serveer de gebakken groenten in een ruime schaal. Leg de waterkers erbovenop.
Schik de gebakken stukken tofoe op de schaal met groenten en strooi wat geroosterd sesamzaad over het gerecht.
Roer de rest van de gehakte koriander en munt door de (deels) afgekoelde sambal. Serveer de hete saus apart.
TIP: Een restje sambal kan je bewaren in de koelkast of vries je huisgemaakte Oosterse saus geportinoneerd in.