
Bij een zonnige lentewandeling hoort gewoon de geur van barbecue die komt aanwaaien. Groot gelijk hebben die barbecueënde mensen, want niets is zo gezellig als samenkruipen rond een stukje garend vlees. Jeroen is niet zo’n fan van een groot assortiment op de barbecue; hij maakt liever één volledige maaltijd. Deze keer kiest hij voor een sappige gemarineerde rosbief met kruidige gepofte aardappelen en een eenvoudig tomatenslaatje.
Ingrediënten
- 1 kg rosbief
- 2 teentje look
- 1 chilipeper
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 1 koffielepel peperkorrels
- olijfolie
- 8 aardappel
- 120 g boter
- tijm
- 6 blaadje salie
- 0.5 citroen
- zout
- 8 trostomaat
- 2 sjalot
- 0.5 bussel bieslook
- olijfolie
- azijn
- zout
- peper
Benodigdheden
- een barbecue
- een stevige vleestang
- een vijzel
- een appelboor
- zilverpapier
Bereiding
De gemarineerde rosbief
Marineer het vlees een dag op voorhand. Zo krijgt die stevige rosbief de tijd om alle aroma’s op te nemen. Bewaar het vlees in de marinade afgedekt in de koelkast.
Neem een vijzel en doe er de lookteentjes in, wat grof zout, de peperkorrels, de grof gehakte chilipeper, grof gesneden verse rozemarijn en blaadjes tijm. Stamp alles fijn en voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.
Leg de rosbief in een schaal en schenk er de marinade over. Wrijf het vlees goed in met de geplette kruiden in olie. Dek de schotel af en plaats deze een nachtje in de koelkast.
Haal het vlees enkele uren voor je gaat grillen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dat is zeer belangrijk voor een goeie garing.
De gepofte aardappelen met kruidenboter
De tomatensalade
Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn.
Spoel de tomaten schoon en snij ze in fijne schijfjes. (Wil je een verfijnde sla, pel of emondeer dan de tomaatjes vooraf.)
Doe de schijfjes tomaat in een schaal en meng er de stukjes sjalot onder. Snipper er wat verse bieslook bij en werk de sla af met olijfolie, een scheutje azijn, wat peper van de molen en een snuifje (grof) zout. Meng alles voorzichtig.