
Kalkoen staat lang niet meer enkel op kerstmis op het menu. Het malse en magere vlees is perfect geschikt voor allerlei bereidingen. Dat moest je Jeroens oma niet vertellen: zij was een overtuigd liefhebber. Haar kleinzoon marineert het vlees in een Japans badje van saké, rijstwijn, sojasaus en honing en serveert het met gezonde broccoli.
Het is beter om geen marinade van rauw kalkoenvlees te gebruiken in een koude salade. Eventuele ziektekiemen kunnen geëlimineerd worden door de alcohol en de azijn in het recept, maar dat is niet zeker. Hou het dus veilig.
Ingrediënten
- 125 milliliter sake
- 25 cl sojasaus
- 6 cl mirin
- 45 g honing
- 600 g kalkoenfilet
- 1 broccoli
- 1 koffielepel bicarbonaat
- 2 lente-uitje
- wijnazijn
- 1 scheutje sesamolie
- 1 scheutje arachideolie
- 1 snuifje zout
- peper
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
Benodigdheden
Bereiding
De marinade
Neem een mengschaal of een grote mengbeker om de marinade te bereiden. Schenk er de saké in (rijstwijn), de soyasaus, de mirin en wat stroperige honing. Meng alles even met de garde.Als je geen saké op de kop kon tikken, kan je de rijstwijn vervangen door droge sherry.
Doe meteen een beetje van de marinade in een andere kom om te gebruiken voor de dressing van de salade.