Gekonfijte aardappel met prei, gepocheerd ei en dijonaise

Oervlaams, en toch weer en tikkeltje anders. Jeroen laat vandaag zien dat je met eenvoudige ingrediënten zoals prei, aardappelen, eieren en mosterd heel wat kanten uitkan.

Ingrediënten

  • 400 g Ratte de Touquet
  • 3 dl olijfolie
  • 3 teentjes look
  • 0.5 chilipeper
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • flinke snuif grof zout
  • 4 stengels prei
  • een klont boter
  • flinke scheut water
  • een scheutje water
  • peper
  • keukenzout
  • enkele blaadjes laurier
  • 3 eierdooier
  • 2 dopje witte wijn
  • 150 g boter
  • 0.5 citroen
  • 2 koffielepel graanmosterd
  • 2 koffielepel mosterd
  • een snuif cayennepeper
  • 200 g mosterdsla
  • 1 dl natuurazijn
  • 4 ei

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de ongeschilde aardappelen grondig onder koud water en dep ze droog. Doe de olijfolie in een pot, snijd de aardappelen in schijfjes en dompel ze helemaal onder in de olijfolie.

Pel de look en leg hem samen met de grof gesneden chilipeper, enkele takken tijm en rozemarijn en een flinke snuif grof zout in de pot met olijfolie. Warm de olie op en laat de aardappelen zachtjes konfijten.

Kuis de prei en snijd hem in grote stukken van ongeveer 10 centimeter. Spoel de prei grondig in koud water en laat hem even uitlekken.

Laat een klont boter smelten in een pan, voeg er een flinke scheut water aan toe en leg de stronken prei erin. Kruid met peper en zout en leg er enkele takjes tijm en een blaadjes laurier bij. Zet een deksel op de pan en laat de prei rustig garen.

Doe de dooiers en de witte wijn in een steelpan. Doe er een scheutje water bij en klop ze luchtig.

Zet de pan op het vuur, klop rustig verder tot de dooiers beginnen te binden. Haal de pot van het vuur, roer de boter in blokjes onder de warme saus en voeg het  citroensap toe.

Breng de saus op smaak met de mosterd, een snuif cayennepeper en een snuif zout.

tip De saus mag nog even op een zacht vuur staan om ze warm te houden. Laat zeker niet opnieuw koken want dan gaat de saus schiften.

Kuis en was de sla en laat hem uitlekken.

Vul een hoge pot met water, giet de azijn erbij en breng aan de kook.

tip Voeg geen zout toe als je eieren wil pocheren. Dit breekt het eiwit af.

Breek de eieren apart in potjes. Maak met een lepel een draaikolk in het kokende water en laat de eieren er één voor één zachtjes inglijden. Pocheer de eieren zo’n 3 minuten. Schep de eitjes daarna uit het water en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Haal de schijfjes aardappel uit de olie en leg ze vervolgens op een bord. Leg wat gebraiseerde prei op de aardappelen, gevolgd door een gepocheerd eitje. Lepel de dijonaise erover en werk af met wat mosterdsla.

Gekonfijte aardappel met prei, gepocheerd ei en dijonaise