
Een gehaktbrood is één van de eenvoudigste en tegelijk ook meest gesmaakte warme vleesbereidingen. De meest uiteeinlopende extra-ingrediënten geven zo’n vleesbrood wat karakter. Zo smaakt het eens ‘anders dan anders’. Jeroen voegt er geen ui of sjalot aan toe, maar wel fijne snippers gestoofde prei. Zo’n mals gehaktbrood smaakt het best met een eenvoudig-lekkere groentepuree met aardappel, wortelen, selder en een beetje prei.
Ingrediënten
- 1 kg gehakt
- 2 preistengel
- 2 ei
- 50 g paneermeel
- klontje boter
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 800 g aardappel
- 1 preistengel
- 3 wortel
- 4 stengel selder
- 3 tijm
- 2 blaadje laurier
- boter
- peper
- zout
- pickles
Benodigdheden
- een aardappelstamper
Bereiding
Het gehaktbrood
Snij het donkergroene loof en de wortelstukken van de prei. Snij de stammen overlangs in twee en spoel ze grondig onder stromend water.
Snij de stukken preistam in zeer fijne halve ringen. De prei moet fijn gesneden zijn omdat je er een deel van verwerkt in het gehaktmengsel.
Schil de wortelen en snij ze in rondjes van een kleine centimeter breed.
Spoel de selderstengels schoon en snij ze in gelijke stukjes van zo’n centimeter breed. Zet de stukjes wortel en selder even opzij.
Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de fijne prei in de gesmolten boter. Roer regelmatig en voeg na enkele minuten en scheutje water toe. Laat het water wegkoken en schep de gestoofde prei uit de pot.
Doe het gehakt in een ruime mengschaal. Proef of de slager het vlees al dan niet voldoende gekruid heeft. Voeg naar smaak wat extra zout en/of peper toe.
Breek de eieren in de kom en plet ze door het gehakt.
Schep 2/3 van de felgroene gestoofde prei bij het vlees en roer alles tot een egaal vleesmengsel.
Strooi een deel paneermeel bij het vlees en meng alles grondig. Beslis of het mengsel tegelijk voldoende stevig is en ook nog sappig.
Verwarm de oven voor tot 190°C.
Smelt een klont boter in een braadpan en schenk er ook wat olijfolie bij. Verhit de pan op een matig vuur, terwijl je met natte handen een vleesbroodje kneedt en rolt. (Gehakt kan je gemakkelijk bewerken met vochtige handen.)
Leg het bolle gehaktboord in het braadvet en geef het enkele minuten de tijd om een korstje te krijgen. Draai het vlees om en geef ook de ommezijde een goudbruin korstje.
Leg het goudbruin gekleurde gehaktbrood in een kleine ovenschaal. Schuif het in de oven van 190°C.
Bak het gehaktboord gedurende ongeveer 45 minuten. Prik tijdig in het vleesbroodje om te checken of het gaar is tot in de kern. Werk tijdens het bakken aan de groentepuree.