
De zwaardvis zal zich z'n vrijdagavond wel anders voorgesteld hebben, maar voor ons is het feest: zwaardvisfilet is immers perfect geschikt voor de barbecue. Een rijstsalade met onze beroemde witte asperges en wat zeekraal erbij maakt je tuinfeestmaaltje helemaal af.
Ingrediënten
- 3 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepel honing
- 1 scheutje sesamolie
- 250 g rijst
- 1 bussel witte asperges
- zout
- 200 g zeekraal
- 30 g gember
- 1 sjalot
- 4 stuk zwaardvisfilet
- olijfolie
Benodigdheden
- een barbecue
- een rasp
- enkele lange satéstokjes
Bereiding
De marinade
De rijst
De asperges en de zeekraal
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.
Laat de asperges nog een tijdje rusten in het warme water. Reken hiervoor tot 10 minuten. Controleer tussendoor even de gaarheid van de asperges.
Proef even en controleer of de asperges gaar zijn: nog wat knapperig maar toch zacht genoeg. (Hou er rekening mee dat de asperges straks nog even op de grill moeten.)
Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek. Hou het kookvocht bij.
Spoel de zeekraal en breek de houtachtige takjes eraf. Gebruik enkel de zachtere topjes. Zeekraal mag dan wel zilt smaken, het is geen zeewier. Je vindt het in de grotere supermarkt.
Breng het kookvocht van de asperges even opnieuw aan de kook. Blancheer de zeekraal erin. Spoel ze na een minuut in ijskoud water.