
Bulgur is een lekker en te ontdekken alternatief voor een portie rijst, pasta of aardappelen. De gebroken tarwekorrels mengt Jeroen in een salade met frisse selder, stukjes appel, nootjes en kruiden. De ster van het gerecht is een gegrilde makreel. Een smakelijke en budgetvriendelijke vis die meteen ook een Zuiderse tint aan de bereiding geeft.
Ingrediënten
- 250 g bulgur
- 4 makreel
- olijfolie
- peper
- zout
- 3 Jonagold appel
- 5 groene selder
- 1 groene chilipeper
- 0.5 bussel koriander
- 0.5 bussel peterselie
- 40 g amandelschilfers
- witte wijnazijn
- 1 snuifje currypoeder
Benodigdheden
- een zeef of fijn vergiet
Bereiding
Bulgur garen
Makreel grillen en garen
De salade
Schil de appelen. Snij ze in kwartjes en verwijder het klokhuis. Snij elk stuk appel in gelijke plakjes. Doe ze in een ruime kom en druppel er wat witte wijnazijn over.
Strooi de amandelschilfers in een droge pan op een matig vuur. Rooster de nootjes goudbruin. Schudt ze regelmatig op om een egaal effect te krijgen.
Spoel de selderstengels schoon. Pluk de bleke jonge selderblaadjes los, scheur ze grof en doe ze in de slakom. Breek de selderstengels en trek er de taaiste nerven uit, of schil ze met een dunschiller.
Snij de stengels eerst overlangs in twee of meer lange repen. Snij deze vervolgens (naar keuze) in langwerpige of hele kleine blokjes.
Spoel de takjes koriander en (platte) peterselie. Pluk de blaadjes los, scheur ze en doe ze in de salade.
Doe de bulgur en de geroosterde nootjes in de mengschaal. Druppel nog wat witte wijnazijn over de salade, voeg een snuif mild currypoeder toe, eventueel wat extra peper en zout en roer.