Gegrilde lamskoteletjes, gepofte aardappel en venkeltzatziki
Gegrilde lamskoteletjes, gepofte aardappel en venkeltzatziki
Jacques Vermeire had ooit ‘sein Sonnenbril in Griechenland verloren’, maar Jeroen is er een zijn culinair hart verloren. De Grieken hebben een keuken die inspireert. De klassieke combinatie van mals lamsvlees en die typische tzatziki vertaalt Jeroen naar een simpel maar onweerstaanbaar zomers grill-gerecht.Terwijl dikke aardappelen poffen in een gloeiend hete oven, bereidt hij een frisse tzatziki met venkel en marineert hij de malse en delicate lamskoteletten. Zodra het vlees uit de hete grillpan komt kan iedereen aanschuiven voor een zonnige maaltijd inclusief wat peuzelplezier.
Gegrilde lamskoteletjes, gepofte aardappel en venkeltzatziki
Gegrilde lamskoteletjes, gepofte aardappel en venkeltzatziki
Jacques Vermeire had ooit ‘sein Sonnenbril in Griechenland verloren’, maar Jeroen is er een zijn culinair hart verloren. De Grieken hebben een keuken die inspireert. De klassieke combinatie van mals lamsvlees en die typische tzatziki vertaalt Jeroen naar een simpel maar onweerstaanbaar zomers grill-gerecht.Terwijl dikke aardappelen poffen in een gloeiend hete oven, bereidt hij een frisse tzatziki met venkel en marineert hij de malse en delicate lamskoteletten. Zodra het vlees uit de hete grillpan komt kan iedereen aanschuiven voor een zonnige maaltijd inclusief wat peuzelplezier.
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Aardappelendik
4
Zout
Olijfolie
Lamskoteletjes3 stuks p.p., versneden
12
Look
3 teentjes
Rozemarijn
1
Peperbolletjes
1 tl
Tijm
3 takjes
Zeezout
1 snuifje
Griekse yoghurt
500 g
Venkel
1
Komkommers
0,5
Waterkers
1 bosje
Platte peterselie
0,5 bosjes
Munt
Dragon
Wijnazijn
1 scheutje
Peper
Benodigdheden
Een vijzel, een grillpan, vellen aluminiumfolie, een grove groenterasp, een neteldoek of keukenhanddoek ongeparfumeerd gewassen
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding: aardappelen poffen
1
Verwarm de oven voor tot 200°C.
2
Spoel de grote loskokende aardappelen schoon. Leg ze één voor één op een vel aluminiumfolie, schenk er een lik olijfolie over en voeg een snuif grof (zee)zout toe. Pak elke aardappel stevig in.
3
Pof (of rooster) de ingepakte aardappelen gedurende een uur in de oven van 200°C. Begin na een klein half uur aan de rest van de bereiding.
De lamskoteletten
4
Neem de vijzel en doe er een flinke snuif grof (zee)zout in. Voeg de takjes tijm, de rozemarijn, de gepelde tenen look en de peperbollen toe.
5
Stamp alle smaakvolle ingrediënten tot een droge marinade.
6
Verzamel de kleine lamskoteletten in een ruime schaal en schep de droge kruidenmarinade erover. Meng de lapjes vlees met de gestampte kruiden.
7
Schenk een flinke scheut olijfolie over het vlees met kruiden, meng alles nog kort en zet de schaal 30 minuten opzij. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, terwijl de marinade smaak geeft aan de lamskoteletten.
De tzatziki
8
Spoel de venkel, de komkommer, de waterkers en de groene kruiden schoon.
9
Snij de onderzijde van de venkel een beetje bij en halveer de groente. Gebruik een grove groenterasp en schraap er de venkelhelften doorheen.
10
Rasp vervolgens het stuk komkommer. Doe de pulp van beide groenten in een neteldoek of een keukenhanddoek die ongeparfumeerd gewassen werd.
11
Sluit het doek omheen de pulp en wring er zoveel mogelijk vocht uit. Stort de droge groentepulp in een mengschaal.
12
Voeg de romige Griekse yoghurt toe. Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer alles tot een frisse tzatziki.
13
Pluk de blaadjes en fijnste steeltjes van de platte peterselie, de munt en de dragon los en snij het groen fijn met een vlijmscherp mes. Snij ook de (wilde) waterkers fijn.
14
Roer de royale mix van waterkers en verse kruiden door de tzatziki. Proef en kruid de yoghurtsalade met een scheutje witte wijnazijn of natuurazijn, wat peper van de molen en een beetje zout.
15
Roer en zet de kruidige venkeltzatziki koel.
Het gerecht afwerken en serveren
16
Verhit de grillpan op een stevig vuur. Geef ze minstens 10 minuten de tijd om gloeiend heet te worden.
17
Neem de lamskoteleteen erbij en veeg het merendeel van de grove marinade die erop zit weg. (Stukjes tijm, rozemarijn, peper…)
18
Leg de gemarineerde lamskoteletten in de hete grillpan. Draai de fijne lappen vlees na 3 minuten om. Laat de koteletjes nog 3 minuten verder bakken en zet de pan weg van het vuur.
19
Hou je niet van het perfect ‘rosé’ gebakken lam en wens je meer doorbakken lappen vlees? Laat de koteletjes dan nog even liggen in de hete grillpan.
20
Pak de hete gepofte aardappelen uit en snij elk exemplaar overlangs in twee.
21
Prak enkele keren met een vork in het vruchtvlees en leg een portie aardappel op ieders bord.
22
Druppel een beetje olijfolie over elke gepofte aardappel en en strooi er ook een snuifje grof (zee)zout op.
23
Lepel wat kruidige tzatziki op ieders bord en eindig met de gegrilde lamskoteletten.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voorbereiding: aardappelen poffen
1
Verwarm de oven voor tot 200°C.
2
Spoel de grote loskokende aardappelen schoon. Leg ze één voor één op een vel aluminiumfolie, schenk er een lik olijfolie over en voeg een snuif grof (zee)zout toe. Pak elke aardappel stevig in.
3
Pof (of rooster) de ingepakte aardappelen gedurende een uur in de oven van 200°C. Begin na een klein half uur aan de rest van de bereiding.
De lamskoteletten
4
Neem de vijzel en doe er een flinke snuif grof (zee)zout in. Voeg de takjes tijm, de rozemarijn, de gepelde tenen look en de peperbollen toe.
5
Stamp alle smaakvolle ingrediënten tot een droge marinade.
6
Verzamel de kleine lamskoteletten in een ruime schaal en schep de droge kruidenmarinade erover. Meng de lapjes vlees met de gestampte kruiden.
7
Schenk een flinke scheut olijfolie over het vlees met kruiden, meng alles nog kort en zet de schaal 30 minuten opzij. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, terwijl de marinade smaak geeft aan de lamskoteletten.
De tzatziki
8
Spoel de venkel, de komkommer, de waterkers en de groene kruiden schoon.
9
Snij de onderzijde van de venkel een beetje bij en halveer de groente. Gebruik een grove groenterasp en schraap er de venkelhelften doorheen.
10
Rasp vervolgens het stuk komkommer. Doe de pulp van beide groenten in een neteldoek of een keukenhanddoek die ongeparfumeerd gewassen werd.
11
Sluit het doek omheen de pulp en wring er zoveel mogelijk vocht uit. Stort de droge groentepulp in een mengschaal.
12
Voeg de romige Griekse yoghurt toe. Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer alles tot een frisse tzatziki.
13
Pluk de blaadjes en fijnste steeltjes van de platte peterselie, de munt en de dragon los en snij het groen fijn met een vlijmscherp mes. Snij ook de (wilde) waterkers fijn.
14
Roer de royale mix van waterkers en verse kruiden door de tzatziki. Proef en kruid de yoghurtsalade met een scheutje witte wijnazijn of natuurazijn, wat peper van de molen en een beetje zout.
15
Roer en zet de kruidige venkeltzatziki koel.
Het gerecht afwerken en serveren
16
Verhit de grillpan op een stevig vuur. Geef ze minstens 10 minuten de tijd om gloeiend heet te worden.
17
Neem de lamskoteleteen erbij en veeg het merendeel van de grove marinade die erop zit weg. (Stukjes tijm, rozemarijn, peper…)
18
Leg de gemarineerde lamskoteletten in de hete grillpan. Draai de fijne lappen vlees na 3 minuten om. Laat de koteletjes nog 3 minuten verder bakken en zet de pan weg van het vuur.
19
Hou je niet van het perfect ‘rosé’ gebakken lam en wens je meer doorbakken lappen vlees? Laat de koteletjes dan nog even liggen in de hete grillpan.
20
Pak de hete gepofte aardappelen uit en snij elk exemplaar overlangs in twee.
21
Prak enkele keren met een vork in het vruchtvlees en leg een portie aardappel op ieders bord.
22
Druppel een beetje olijfolie over elke gepofte aardappel en en strooi er ook een snuifje grof (zee)zout op.
23
Lepel wat kruidige tzatziki op ieders bord en eindig met de gegrilde lamskoteletten.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 5m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Aardappelendik
4
Zout
Olijfolie
Lamskoteletjes3 stuks p.p., versneden
12
Look
3 teentjes
Rozemarijn
1
Peperbolletjes
1 tl
Tijm
3 takjes
Zeezout
1 snuifje
Griekse yoghurt
500 g
Venkel
1
Komkommers
0,5
Waterkers
1 bosje
Platte peterselie
0,5 bosjes
Munt
Dragon
Wijnazijn
1 scheutje
Peper
Gegrilde lamskoteletjes, gepofte aardappel en venkeltzatziki
Jacques Vermeire had ooit ‘sein Sonnenbril in Griechenland verloren’, maar Jeroen is er een zijn culinair hart verloren. De Grieken hebben een keuken die inspireert. De klassieke combinatie van mals lamsvlees en die typische tzatziki vertaalt Jeroen naar een simpel maar onweerstaanbaar zomers grill-gerecht.Terwijl dikke aardappelen poffen in een gloeiend hete oven, bereidt hij een frisse tzatziki met venkel en marineert hij de malse en delicate lamskoteletten. Zodra het vlees uit de hete grillpan komt kan iedereen aanschuiven voor een zonnige maaltijd inclusief wat peuzelplezier.Instructies
Voorbereiding: aardappelen poffen
1
Verwarm de oven voor tot 200°C.
2
Spoel de grote loskokende aardappelen schoon. Leg ze één voor één op een vel aluminiumfolie, schenk er een lik olijfolie over en voeg een snuif grof (zee)zout toe. Pak elke aardappel stevig in.
3
Pof (of rooster) de ingepakte aardappelen gedurende een uur in de oven van 200°C. Begin na een klein half uur aan de rest van de bereiding.
De lamskoteletten
4
Neem de vijzel en doe er een flinke snuif grof (zee)zout in. Voeg de takjes tijm, de rozemarijn, de gepelde tenen look en de peperbollen toe.
5
Stamp alle smaakvolle ingrediënten tot een droge marinade.
6
Verzamel de kleine lamskoteletten in een ruime schaal en schep de droge kruidenmarinade erover. Meng de lapjes vlees met de gestampte kruiden.
7
Schenk een flinke scheut olijfolie over het vlees met kruiden, meng alles nog kort en zet de schaal 30 minuten opzij. Laat het vlees op kamertemperatuur komen, terwijl de marinade smaak geeft aan de lamskoteletten.
De tzatziki
8
Spoel de venkel, de komkommer, de waterkers en de groene kruiden schoon.
9
Snij de onderzijde van de venkel een beetje bij en halveer de groente. Gebruik een grove groenterasp en schraap er de venkelhelften doorheen.
10
Rasp vervolgens het stuk komkommer. Doe de pulp van beide groenten in een neteldoek of een keukenhanddoek die ongeparfumeerd gewassen werd.
11
Sluit het doek omheen de pulp en wring er zoveel mogelijk vocht uit. Stort de droge groentepulp in een mengschaal.
12
Voeg de romige Griekse yoghurt toe. Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer alles tot een frisse tzatziki.
13
Pluk de blaadjes en fijnste steeltjes van de platte peterselie, de munt en de dragon los en snij het groen fijn met een vlijmscherp mes. Snij ook de (wilde) waterkers fijn.
14
Roer de royale mix van waterkers en verse kruiden door de tzatziki. Proef en kruid de yoghurtsalade met een scheutje witte wijnazijn of natuurazijn, wat peper van de molen en een beetje zout.
15
Roer en zet de kruidige venkeltzatziki koel.
Het gerecht afwerken en serveren
16
Verhit de grillpan op een stevig vuur. Geef ze minstens 10 minuten de tijd om gloeiend heet te worden.
17
Neem de lamskoteleteen erbij en veeg het merendeel van de grove marinade die erop zit weg. (Stukjes tijm, rozemarijn, peper…)
18
Leg de gemarineerde lamskoteletten in de hete grillpan. Draai de fijne lappen vlees na 3 minuten om. Laat de koteletjes nog 3 minuten verder bakken en zet de pan weg van het vuur.
19
Hou je niet van het perfect ‘rosé’ gebakken lam en wens je meer doorbakken lappen vlees? Laat de koteletjes dan nog even liggen in de hete grillpan.
20
Pak de hete gepofte aardappelen uit en snij elk exemplaar overlangs in twee.
21
Prak enkele keren met een vork in het vruchtvlees en leg een portie aardappel op ieders bord.
22
Druppel een beetje olijfolie over elke gepofte aardappel en en strooi er ook een snuifje grof (zee)zout op.
23
Lepel wat kruidige tzatziki op ieders bord en eindig met de gegrilde lamskoteletten.