Gefrituurde rode poon met erwtenstoemp en citroenmayonaise
Gefrituurde rode poon met erwtenstoemp en citroenmayonaise
Jeroen bereidt een hoogstpersoonlijke versie van de Engelse fish & chips. Hij gebruikt rode poon, een vis met een uitgesproken maar bijzonder fijne smaak die wild gevangen wordt. De vis wordt ook knorhaan genoemd door het typische geluid dat zijn zwemblaas maakt wanneer hij op de zeebodem jaagt op krabben en andere kleine schaaldieren. De visfilets worden door een bierbeslag gehaald en dan krokant gefrituurd.De klassieke mushy peas die de Engelsen er bij geven, vervangt Jeroen door een smakelijke erwtenstoemp.
Gefrituurde rode poon met erwtenstoemp en citroenmayonaise
Gefrituurde rode poon met erwtenstoemp en citroenmayonaise
Jeroen bereidt een hoogstpersoonlijke versie van de Engelse fish & chips. Hij gebruikt rode poon, een vis met een uitgesproken maar bijzonder fijne smaak die wild gevangen wordt. De vis wordt ook knorhaan genoemd door het typische geluid dat zijn zwemblaas maakt wanneer hij op de zeebodem jaagt op krabben en andere kleine schaaldieren. De visfilets worden door een bierbeslag gehaald en dan krokant gefrituurd.De klassieke mushy peas die de Engelsen er bij geven, vervangt Jeroen door een smakelijke erwtenstoemp.
Ingrediënten
4 personen
Citroenen
2
Mosterd
0,5 el
Dragonazijn
0,5 el
Water
0,5 el
Arachideolie
0,2 l
Yoghurt
125 ml
Peper
Zout
Aardappelen
200 g
Erwten
450 g
Ui
1
Boter
Azijn
1 scheutje
Tijm
Rode poon
400 g
Bier
0,25 l
Bloem
200 g
Bakpoeder
4 tl
Eieren
3
Benodigdheden
Staafmixer, een staafmixer, een garde, een pureestamper, een friteuse
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het bierbeslag
1
Doe de bloem in een kom met bakpoeder, een snuifje zout en bier. Meng mooi glad met een garde.
2
Laat het beslag een kwartier rusten.
Citroenmayonaise
1 citroen, 0,5 el mosterd, 0,5 el dragonazijn, 0,5 el Water, 0,2 l arachideolie, 125 ml Yoghurt, peper, zout, 3
3
Splits de eieren en doe de eierdooiers in een hoge maatbeker. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
4
Rasp de gele schil van de citroen. Doe de zeste en het citroensap bij de eierdooiers.
5
Voeg er mosterd, dragonazijn en water aan toe.
6
Giet de olie in een fijne straal in de maatbeker terwijl je mixt met een staafmixer. Til de mixer regelmatig op zodat er lucht in de mayonaise komt.
7
Roer de yoghurt door de mayonaise en kruid met peper en zout.
Erwtenstamppot
200 g aardappelen, 450 g erwten, 1 ui, boter, 1 scheutje azijn, tijm, peper, zout
8
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
9
Pel in ui-snipper.
10
Smelt een klont boter in een grote pan. Stoof de ui en kruid met een snuif tijm. Doe er de erwten bij en laat garen onder deksel op een laag vuur.
11
Giet de aardappelen af.
12
Mix de erwten kort met de staafmixer en plet er met een pureestamper de aardappelen door. Kruid met peper en zout. Breng op smaak met een klein beetje azijn.
Vis in bierbeslag
400 g rode poon, 0,25 l bier, 200 g bloem, 4 tl bakpoeder, zout
13
Verwarm de friteuse voor tot 180 °C.
14
Verwijder het vel van de vis en trek er eventuele graten uit met behulp van een pincet.
15
Kruid de visfilets met peper en zout en haal ze door het beslag.
16
Bak de vis goudbruin in de friteuse. Keer tijdens het bakken af en toe om.
Afwerken en serveren
1 citroen
17
Snijd de citroen in kwartjes.
18
Serveer de gefrituurde vis met de erwtenstamppot, citroenmayonaise en een kwartje citroen.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Het bierbeslag
1
Doe de bloem in een kom met bakpoeder, een snuifje zout en bier. Meng mooi glad met een garde.
2
Laat het beslag een kwartier rusten.
Citroenmayonaise
1 citroen, 0,5 el mosterd, 0,5 el dragonazijn, 0,5 el Water, 0,2 l arachideolie, 125 ml Yoghurt, peper, zout, 3
3
Splits de eieren en doe de eierdooiers in een hoge maatbeker. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
4
Rasp de gele schil van de citroen. Doe de zeste en het citroensap bij de eierdooiers.
5
Voeg er mosterd, dragonazijn en water aan toe.
6
Giet de olie in een fijne straal in de maatbeker terwijl je mixt met een staafmixer. Til de mixer regelmatig op zodat er lucht in de mayonaise komt.
7
Roer de yoghurt door de mayonaise en kruid met peper en zout.
Erwtenstamppot
200 g aardappelen, 450 g erwten, 1 ui, boter, 1 scheutje azijn, tijm, peper, zout
8
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
9
Pel in ui-snipper.
10
Smelt een klont boter in een grote pan. Stoof de ui en kruid met een snuif tijm. Doe er de erwten bij en laat garen onder deksel op een laag vuur.
11
Giet de aardappelen af.
12
Mix de erwten kort met de staafmixer en plet er met een pureestamper de aardappelen door. Kruid met peper en zout. Breng op smaak met een klein beetje azijn.
Vis in bierbeslag
400 g rode poon, 0,25 l bier, 200 g bloem, 4 tl bakpoeder, zout
13
Verwarm de friteuse voor tot 180 °C.
14
Verwijder het vel van de vis en trek er eventuele graten uit met behulp van een pincet.
15
Kruid de visfilets met peper en zout en haal ze door het beslag.
16
Bak de vis goudbruin in de friteuse. Keer tijdens het bakken af en toe om.
Afwerken en serveren
1 citroen
17
Snijd de citroen in kwartjes.
18
Serveer de gefrituurde vis met de erwtenstamppot, citroenmayonaise en een kwartje citroen.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Citroenen
2
Mosterd
0,5 el
Dragonazijn
0,5 el
Water
0,5 el
Arachideolie
0,2 l
Yoghurt
125 ml
Peper
Zout
Aardappelen
200 g
Erwten
450 g
Ui
1
Boter
Azijn
1 scheutje
Tijm
Rode poon
400 g
Bier
0,25 l
Bloem
200 g
Bakpoeder
4 tl
Eieren
3
Gefrituurde rode poon met erwtenstoemp en citroenmayonaise
Jeroen bereidt een hoogstpersoonlijke versie van de Engelse fish & chips. Hij gebruikt rode poon, een vis met een uitgesproken maar bijzonder fijne smaak die wild gevangen wordt. De vis wordt ook knorhaan genoemd door het typische geluid dat zijn zwemblaas maakt wanneer hij op de zeebodem jaagt op krabben en andere kleine schaaldieren. De visfilets worden door een bierbeslag gehaald en dan krokant gefrituurd.De klassieke mushy peas die de Engelsen er bij geven, vervangt Jeroen door een smakelijke erwtenstoemp.Instructies
Het bierbeslag
1
Doe de bloem in een kom met bakpoeder, een snuifje zout en bier. Meng mooi glad met een garde.
2
Laat het beslag een kwartier rusten.
Citroenmayonaise
1 citroen, 0,5 el mosterd, 0,5 el dragonazijn, 0,5 el Water, 0,2 l arachideolie, 125 ml Yoghurt, peper, zout, 3
3
Splits de eieren en doe de eierdooiers in een hoge maatbeker. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
4
Rasp de gele schil van de citroen. Doe de zeste en het citroensap bij de eierdooiers.
5
Voeg er mosterd, dragonazijn en water aan toe.
6
Giet de olie in een fijne straal in de maatbeker terwijl je mixt met een staafmixer. Til de mixer regelmatig op zodat er lucht in de mayonaise komt.
7
Roer de yoghurt door de mayonaise en kruid met peper en zout.
Erwtenstamppot
200 g aardappelen, 450 g erwten, 1 ui, boter, 1 scheutje azijn, tijm, peper, zout
8
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
9
Pel in ui-snipper.
10
Smelt een klont boter in een grote pan. Stoof de ui en kruid met een snuif tijm. Doe er de erwten bij en laat garen onder deksel op een laag vuur.
11
Giet de aardappelen af.
12
Mix de erwten kort met de staafmixer en plet er met een pureestamper de aardappelen door. Kruid met peper en zout. Breng op smaak met een klein beetje azijn.
Vis in bierbeslag
400 g rode poon, 0,25 l bier, 200 g bloem, 4 tl bakpoeder, zout
13
Verwarm de friteuse voor tot 180 °C.
14
Verwijder het vel van de vis en trek er eventuele graten uit met behulp van een pincet.
15
Kruid de visfilets met peper en zout en haal ze door het beslag.
16
Bak de vis goudbruin in de friteuse. Keer tijdens het bakken af en toe om.
Afwerken en serveren
1 citroen
17
Snijd de citroen in kwartjes.
18
Serveer de gefrituurde vis met de erwtenstamppot, citroenmayonaise en een kwartje citroen.