
Opscheppen is de boodschap. Voor dit warm hapje rolt en bakt Jeroen balletjes op basis van lamsgehakt en hij serveert ze met smeuïge ‘hummus’, een puree op basis van kikkererwten. Het gereedschap om alle smaken in één hap naar binnen te werken zijn gefrituurde tortilla-driehoekjes.
Ingrediënten
- 250 g kikkererwten
- 1 teentje look
- 1 citroen
- 2 eetlepel tahini
- scheutje olijfolie
- scheutje sesamolie
- snuifje cayennepeper
- zout
- 5 tortillavel
- 500 g lamsgehakt
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 0.25 bussel platte peterselie
- snuifje paprikapoeder
- snuifje cayennepeper
- snuifje komijnpoeder
- scheutje olijfolie
- zout
- 1 ei
Benodigdheden
- een keukenmachine met hakmolen of een blender
- een zeef
- een friteuse met arachideolie
Bereiding
Voor de hummus
Laat het vocht waarin de kikkererwten zwemmen weglekken. Spoel de weke erwten onder koud water.
Doe de kikkererwten in een pan met water en breng ze tot tegen het kookpunt.
Opmerking: Je kan ook werken met gedroogde kikkererwten. Week de kikkererwten in 4 keer hun volume in water. Kook ze 2 uur. Als de erwten gaar zijn, giet ze dan niet af. Mix ze warm.
Stort de warme erwten in de hakmolen van de keukenmachine. Hou het kookvocht nog even bij.
Knijp er het sap van de citroen bij.
Roer even in de pot tahini en schep wat van de sesampasta in de machine. Druppel er ook een heel klein beetje sesamolie bij. Laat de machine voldoende lang draaien tot je een gladde pasta verkrijgt. Voeg indien nodig een beetje van het kookvocht van de kikkererwten toe.
Proef en voeg naar smaak wat zout en een snuifje cayennepeper of chilipoeder toe.
Laat de hummus afkoelen in de koelkast.
Voor de vleesballetjes en tortillachips
Schep er ook de gestoofde stukjes sjalot met look bij en voeg het ei toe.
Snij de tortillavellen in taartpunt-vormen. Haal er ongeveer 8 uit elk tortillavel.