Gebraden eendenborst, sinaasappelsaus, rode kool en aardappelrösti

Vandaag wordt er stevig gekookt bij Dagelijkse kost! Een sappig stukje eendenborst met een saus van sinaasappel, rode kool en een krokante aardappelrösti. Dit is een heerlijk klassiek gerecht, maar met een eigentijdse twist. 

Ingrediënten

  • een halve rode kool
  • 1 stoofappel
  • 1 ajuin
  • 2 dl rode wijn
  • 2 dl water
  • 1 dl rode wijnazijn
  • 4 eetlepel aalbessengelei
  • 3 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • arachideolie
  • 2 eendenborst
  • 2 sinaasappel
  • 4 frietaardappelen
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepel honing
  • 5 cl Grand Marnier
  • scheutje sojasaus
  • 2 dl bruine fond
  • een likje xeresazijn
  • 150 g waterkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Rasp de rode kool op een fijne rasp. Schil de appel en rasp hem erbij.

Laat een klont boter smelten in een grote pot. Snijd de ui fijn en stoof ze aan in de boter. Voeg de rode kool en de appel eraan toe en laat even stoven.

Voeg er de rode wijn, het water, de rode wijnazijn en de aalbessengelei aan toe, gevolgd door de jeneverbessen, de kruidnagels, de tijm en de laurier. Zet een deksel op de pot en laat de rode kool een uurtje rustig garen onder deksel.

Zet een pan op het vuur en laat er een scheutje arachideolie in heet worden. Snijd het vet van de eendenborsten wat bij en doe het overtollige vet weg. Snijd de rest van het vet schuin in en kruid de eendenborsten met peper en zout. Kleur de eend aan beide kanten mooi goudbruin. Leg de eendenborsten in een ovenschaal en schuif ze 5 minuten in de oven.

Snijd de sinaasappels à vif en houd het sap en de partjes apart.

Schil de aardappelen voor de rösti.

Pel en snijd de sjalot fijn voor de saus en stoof ze aan in dezelfde pan als die van de eend. Voeg de honing eraan toe en laat de sjalotten even karameliseren.

Voeg de Grand Marnier eraan toe, flambeer en blus met het sinaasappelsap. Voeg de sojasaus en de bruine fond eraan toe, breng de saus aan de kook en laat ze even inkoken. Zeef de saus en breng ze weer aan de kook in een steelpannetje.

Laat een flinke scheut arachideolie heet worden in een grote pan. Rasp de aardappelen in hele fijne reepjes op de mandoline en meng ze goed onder elkaar in een kommetje. Kruid met een snuif zout.

Leg mooie hoopjes in de hete arachideolie en duw ze een beetje plat. Bak de rösti’s goudbruin en krokant aan beide kanten.

Kruid de saus wat extra bij met sojasaus en eventueel een likje xeresazijn. Kuis en was de waterkers en laat hem uitlekken.

Schep wat rode kool op een bord. Snijd de eendenborst in plakjes en leg ze erbij. Serveer met de waterkers, wat sinaasappelsaus met sinaasappelpartjes en een krokante aardappelrösti.

Gebraden eendenborst, sinaasappelsaus, rode kool en aardappelrösti