
Een verfijnde vis zoals zeetong mag je niet overdonderen met saus. Wat wel kan is de eenvoudig gebakken visjes serveren met een aardappelsalade die rijk is aan smaak en crunch. Met een klassieke caesar salad in het achterhoofd waagt Jeroen zich daaraan. Nog een tip: zeetong is vandaag een luxevis, maar je kan deze bereiding ook maken met bv. tongschar of sliptongen.
Ingrediënten
- 12 zeetong
- 1 kg aardappel
- 1 sla
- 1 sjalot
- 0.25 bussel bieslook
- 6 augurk
- 4 sneetje wit brood
- scheutje olijfolie
- boter
- balsamico
- peper
- zout
- 1.5 dl druivenpitolie
- 1 dl yoghurt
- 2 ei
- 3 ansjovisfilet
- 100 g Parmezaanse kaas
- 0.5 teentje look
- 0.5 limoen
- 1 eetlepel mosterd
- Tabasco
- scheutje Worcestershiresaus
Benodigdheden
- een staafmixer
- een hoge mengbeker (zoals voor de bereiding van mayonaise)
- een dunschiller
Bereiding
Gebakken zeetong met aardappelsalade caesar
De Caesardressing
De Caesar-dressing is een variatie op de klassieke mayonaise. Breek de eieren en doe enkel de dooiers in een hoge mengbeker, samen met een piepklein scheutje water. Het eiwit gebruik je niet.
Pel de look en snij het de hoeveelheid die je nodig hebt in kleine stukken. Voeg ze toe aan de mengbeker met eigeel. (gebruik een bescheiden hoeveelheid)
Knijp het stuk limoen (of citroen) uit in de beker, voeg er de mosterd aan toe en een klein scheutje lauw water.
Plaats de staafmixer in de pot en schenk al mixend de olie erbij, tot je een gebonden mayonaise verkrijgt.
Snij de Parmezaanse kaas en de zoute ansjovisfilets in stukjes. Voeg ze samen met de yoghurt bij de mayonaise en mix alles samen tot een gladde romige dressing.
Kruid de caesardressing met een voorzichtig scheutje tabasco (of een snuifje cayennepeper) en enkele druppels worcestershiresauce (Engelse saus). Mix en proef of de smaken goed zitten.
Zet de Caesardressing even koel.
Croutons en de salade
Snij de korstjes van het toastbrood. Snij het broodkruim in gelijke dobbelsteentjes van zo’n centimeter breed .
Verhit een scheut olijfolie én een klont boter in een pan op een matig vuur. (Wees niet te zuinig, want croutons slorpen het braadvet op.)
Strooi de blokjes brood in de pan en bak ze goudbruin krokant. Let op: Blijf bij de pan en schud de croutons regelmatig op.
Laat de gebakken croutons uitlekken op een vel keukenpapier.
Kies een ruime serveerschaal en doe er de aardappelblokjes in.
Snij de bladeren Romeinse sla in hapklare stukken, pel de sjalot en snipper ze in fijne halve ringen. Voeg beide toe aan de aardappelen.
Snipper de bieslook fijn en hak de zure augurken piepklein. Doe alles in de kom salade, samen met enkele lepels van de caesardressing. (Begin met een voorzichtige hoevelheid saus!)
Meng de salade en voeg enkel meer dressing toe indien nodig.