
Er zwemmen behoorlijk wat smakelijke platvissen rond in zee. Zeetong is één van de meest begeerde vissen van de familie en dat laat zich ook voelen in de portemonnee. Tong is smakelijk, daar kan ik weinig tegenin brengen, maar duurzaamheid is troef. Uiteindelijk willen we daar nog generaties lang van genieten.
Een andere platvis verdient minstens zoveel krediet. Kies eens voor tongschar en ontdek dat deze platte zwemmer uitzonderlijk smakelijk is. Jeroen serveert de gebakken visfilets met een eenvoudige lauwe aardappelsalade met venkel en appel. Het gerecht werkt hij af met de kaviaar van onze Noordzee: vers gepelde grijze garnalen. Dit bordje is een feest voor elke visliefhebber.
Ingrediënten
- 500 g garnalen
- 1 kg aardappel
- 1 venkel
- 1 radijs
- 0.5 komkommer
- 1 Jonagold appel
- 0.25 bussel bieslook
- dragon
- olijfolie
- scheutje natuurazijn
- peper
- zeezout
- zout
- 16 tongscharfilet
Benodigdheden
Bereiding
Voorbereiding
De aardappelsalade
Spoel de aardappelen. Breng een pot water aan de kook, en voeg een snuif zout toe. Kook de ongeschilde aardappelen beetgaar. TIP: Vastkokende aardappelen hebben een dunne schil. Door ze ongeschild te koken, behouden de aardappelen meer smaak.
Snij de venkel overlangs in twee en verwijder het taaie hart, net boven het wortelstuk. Snij de groente vervolgens in eerder grove stukjes (0,5 cm). Snipper ook het toefje fijn venkelloof fijn.
Spoel de komkommer en snij de ongeschilde groente in blokjes van zo'n centimeter dik. Spoel ook de radijsjes en halveer ze.
Verzamel de stukjes venkel, komkommer en radijs in een menschaal.
Verdeel de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de partjes frisse appel in grove stukken. Doe ze bij de fijngesneden groenten en roer een beetje olijfolie doorheen de sla. Nu zal de appel niet snel oxideren en verkleuren.
Giet de gare aardappelen af. Trek voorzichtig de dunne schil van de knollen. Een te hete patat prik je best op een vork, zodat je hem gemakkelijk kan schillen. (Als de aardappelen te fel zijn afgekoeld, dan wordt dit werkje een stuk lastiger.)
Snij elke aardappel in grove stukken.
Verzamel de stukken lauwe aardappel in een zeer ruime mengschaal en plet ze grof met een vork. Maak er in geen geval een puree van.
Voeg een flinke scheut fijne olijfolie toe en een beetje natuurazijn. Roer en doe er de gesneden groenten met appel bij.
Snipper de bieslook in grove stukjes. De dragonblaadjes snipper ik extra fijn. Laat de houterige steeltjes weg.
Meng de verse kruiden doorheen de lauwe aardappelsalade. Proef en voeg naar smaak peper van de molen, grof zeezout en wat extra olijfolie toe.