Gebakken kip met champignonroomsaus en pompoenpuree

Er gaat niets boven het krokant gebakken vel van een mals en sappig stukje kipfilet. Jeroen serveert er een smeuïge pompoenstoemp en een romige champignonsaus met shiitake bij.

Ingrediënten

  • 500 g aardappel
  • 700 g pompoen
  • 2 teentje look
  • 1 klont boter
  • 4 kipfilet
  • kippenkruiden
  • keukenzout
  • peper
  • 1 klont boter
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 500 g shiitake
  • enkele takjes rozemarijn
  • 5 cl cognac
  • 2 dl bruine fond
  • 2 dl room
  • een flinke klont boter
  • 2 eetlepel pickles
  • flinke snuif nootmuskaat
  • peper
  • keukenzout
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

  • boterpapier
  • pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Breng een pot gezouten water aan de kook.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in het gezouten
water.

Snijd de pompoen in stukjes, schil ze, ontpit de stukjes en kook ze mee gaar met
de aardappelen.

Pel en plet de look en voeg hem toe aan de aardappelen en de pompoen.

Bereiding

Zet een grote pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten.

Bak de kip op de velkant in de boter en kruid de kip met kippenkruiden, zout en
peper.

Leg een stuk boterpapier op de kip, zet er wat gewicht op door een kleiner deksel
op de pan te zetten en bak de kip verder krokant op een zacht vuurtje.

Zet een andere pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten.

Pel en snijd de look fijn. Pel en snijd de sjalot in repen.

Bak de shiitakes in de bruisende boter en voeg de sjalot en de look toe. Snipper de
rozemarijn fijn en voeg toe.

Flambeer met de cognac en blus met de bruine fond en de room. Kruid de saus
met peper en zout en laat ze even inkoken.

Afwerking

Giet de aardappelen met de pompoen en de look af. Voeg de boter toe en ga er
met een pureestamper door. Schep er de pickles bij en meng het geheel nog eens.

Kruid de puree met peper, zout en een flinke snuif nootmuskaat. Je stoemp is
klaar.

Haal het bakpapier van de kip en draai de filets nog even op de andere kant.

Snijd de kip in stukjes en dresseer het vlees op een bord. Schep er een flinke lepel
stoemp op en leg er een toef waterkers bij. Lepel er wat champignonsaus over en
serveer.

Gebakken kip met champignonroomsaus en pompoenpuree