
Hutsepot was in een ver verleden misschien ‘arme mensenkost’, maar intussen zijn we tot de jaren van verstand gekomen. Dit is winterse kost op z’n best, met een heerlijk stukje gebakken griet erbij. Een lepeltje van de warme vinaigrette met gerookt spek maakt het gerecht compleet. Wat Jeroen betreft is dit gerecht een combinatie tussen gastronomie en culinair erfgoed.
Ingrediënten
- 2 liter groentebouillon
- 4 aardappel
- 1 bussel preistronk
- 2 ui
- 1 teentje look
- 2 wortel
- 4 stengel selder
- 0.5 groene kool
- 2 eetlepel smout
- 2 takje tijm
- 4 blaadje laurier
- 1 kruidnagel
- peper
- zout
- 200 g gerookt spek
- 1 teentje look
- 1 sjalot
- 1 dl olijfolie
- scheutje water
- scheutje sherryazijn
- peper
- zout
- 4 griet
- boter
- peper
- zout
Benodigdheden
Bereiding
De hutsepot
Ontdooi de nodige groentebouillon, of bereid vooraf een verse ketel.
Spoel vooraf alle groenten schoon. Snij de preistammen overlangs in twee zodat je het water tussen de bladeren kan laten stromen.
Pel en halveer de uien. Snij ze grof.
Pel de look en plet het teentje vervolgens tot pulp.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er wat smout (reuzel) in.
Stoof de uien in het bubbelende smout. Roer er ook de lookpulp doorheen.
Snij de gewassen prei in stukken van zon’ 4 centimeter lang.
Schil de buitenkant van de selderstengels om de taaiste vezels te verwijderen. Het loof hoef je niet te gebruiken. Snij de selder in stukken van 3 tot 4 centimeter lang.
Schil de wortelen, snij ze overlangs in twee en vervolgens in grove stukken van zeker 2 centimeter dik.
Doe de stukken prei, selder en wortel in de grote pot en stoof de groenten zo’n 10 minuten. Roer af en toe even.
Snij het stuk groene kool in grove stukken. Snij wel rondom het taaie hart van de groente, want dat gebruik ik niet.
Doe de blaadjes laurier en de tijm bij de groenten, samen met de kruidnagel.
Kruid de basis voor de hutsepot met peper van de molen en een beetje zout.
Schenk de kippenbouillon in de ketel en zet het deksel op de pot. Laat de hutsepot zo’n 60 tot 70 minuten sudderen op een zacht vuur. Roer regelmatig zodat de bodem niet aanbrandt.