Thaise gravad lax
Thaise gravad lax
Thaise gravad lax
Thaise gravad lax
Ingrediënten
4 personen
Bruine suiker
200 g
Grof zout
100 g
Limoen
1
Limoenblaadjes
3
Gember
60 g
Koriander
0,5 bosjes
Rode chilipepers
1,5
Citroengras
1 stengel
Sake
1 scheutje
Zalm
800 g
Zure room
1 potje
Wit brood
1 sneetje
Kroepoek
50 g
Lente-uien
3 stengels
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Gravad lax
200 g bruine suiker, 100 g grof zout, 1 limoen, 3 limoenblaadjes, 60 g gember, 0,5 bosjes koriander, 1 rode chilipeper, 1 stengel Citroengras, 1 scheutje sake
1
Neem een grote schaal en doe er de bruine suiker en het grof zout in. Hierbij komen nog de geraspte schil van een limoen, fijngesneden limoenblaadjes, een geraspt stuk gember, fijngesneden koriander, fijngesneden rode chilipeper, fijngesneden citroengras en tot slot een scheut sake. Meng alles goed onder elkaar.
TIPDe alcohol kan je eventueel weglaten of vervangen door de alcohol uit de klassieke bereiding van gravad lax, namelijk Aquavit of cognac.
800 g zalm
2
Leg de zalm met het vel naar boven op de marinade bedek met plasticfolie zet er een tweede kom of schaal op voor extra gewicht, zodanig dat de marinade goed in de zalm trekt. Laat 12u marineren in de frigo.
3
Eens uit de frigo, moet je enkel nog het vel van de zalm snijden.
Garnituur
1 potje Zure room
4
Klop de zure room licht op met het sap van een halve limoen, peper en zout. Neem de limoen waarvan je de zeste gebruikte voor de marinade. Doe er voor de smaak een lepeltje van de marinade bij. Meng goed.
1 sneetje wit brood
5
Snijd sneden van het brood en besprenkel met olijfolie en rooster in de oven of toast in de broodrooster.
50 g kroepoek, 3 stengels lente-uien, 0,5 rode chilipepers
6
Snijd een paar stengels lente-ui fijn, samen met een halve chili. Verkruimel wat kroepoek.
7
Serveren: snijd lange sneden van het geroosterde brood (soldaatjes) en leg er een stuk zalm op. Een toefje zure room komt op de zalm en afwerken gebeurt met de fijngesneden lente-ui en chili en de verkruimelde kroepoek.
1
Neem een grote schaal en doe er de bruine suiker en het grof zout in. Hierbij komen nog de geraspte schil van een limoen, fijngesneden limoenblaadjes, een geraspt stuk gember, fijngesneden koriander, fijngesneden rode chilipeper, fijngesneden citroengras en tot slot een scheut sake. Meng alles goed onder elkaar.
2
Leg de zalm met het vel naar boven op de marinade bedek met plasticfolie zet er een tweede kom of schaal op voor extra gewicht, zodanig dat de marinade goed in de zalm trekt. Laat 12u marineren in de frigo.
Gravad lax
200 g bruine suiker, 100 g grof zout, 1 limoen, 3 limoenblaadjes, 60 g gember, 0,5 bosjes koriander, 1 rode chilipeper, 1 stengel Citroengras, 1 scheutje sake
1
Neem een grote schaal en doe er de bruine suiker en het grof zout in. Hierbij komen nog de geraspte schil van een limoen, fijngesneden limoenblaadjes, een geraspt stuk gember, fijngesneden koriander, fijngesneden rode chilipeper, fijngesneden citroengras en tot slot een scheut sake. Meng alles goed onder elkaar.
TIPDe alcohol kan je eventueel weglaten of vervangen door de alcohol uit de klassieke bereiding van gravad lax, namelijk Aquavit of cognac.
800 g zalm
2
Leg de zalm met het vel naar boven op de marinade bedek met plasticfolie zet er een tweede kom of schaal op voor extra gewicht, zodanig dat de marinade goed in de zalm trekt. Laat 12u marineren in de frigo.
3
Eens uit de frigo, moet je enkel nog het vel van de zalm snijden.
Garnituur
1 potje Zure room
4
Klop de zure room licht op met het sap van een halve limoen, peper en zout. Neem de limoen waarvan je de zeste gebruikte voor de marinade. Doe er voor de smaak een lepeltje van de marinade bij. Meng goed.
1 sneetje wit brood
5
Snijd sneden van het brood en besprenkel met olijfolie en rooster in de oven of toast in de broodrooster.
50 g kroepoek, 3 stengels lente-uien, 0,5 rode chilipepers
6
Snijd een paar stengels lente-ui fijn, samen met een halve chili. Verkruimel wat kroepoek.
7
Serveren: snijd lange sneden van het geroosterde brood (soldaatjes) en leg er een stuk zalm op. Een toefje zure room komt op de zalm en afwerken gebeurt met de fijngesneden lente-ui en chili en de verkruimelde kroepoek.
1
Neem een grote schaal en doe er de bruine suiker en het grof zout in. Hierbij komen nog de geraspte schil van een limoen, fijngesneden limoenblaadjes, een geraspt stuk gember, fijngesneden koriander, fijngesneden rode chilipeper, fijngesneden citroengras en tot slot een scheut sake. Meng alles goed onder elkaar.
2
Leg de zalm met het vel naar boven op de marinade bedek met plasticfolie zet er een tweede kom of schaal op voor extra gewicht, zodanig dat de marinade goed in de zalm trekt. Laat 12u marineren in de frigo.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Bruine suiker
200 g
Grof zout
100 g
Limoen
1
Limoenblaadjes
3
Gember
60 g
Koriander
0,5 bosjes
Rode chilipepers
1,5
Citroengras
1 stengel
Sake
1 scheutje
Zalm
800 g
Zure room
1 potje
Wit brood
1 sneetje
Kroepoek
50 g
Lente-uien
3 stengels
Thaise gravad lax
Jeroen brengt met dit gerecht twee uitersten bij elkaar: de Scandinavische en Thaise keuken. Gravad lax heeft zijn wortels in de Scandinavische keuken als bewaartechniek en betekent letterlijk 'begraven zalm'. Jeroen begraaft de zalm onder limoen, chili en koriander voor een subtiele Thaise smaak. Serveer dit op een toastje met opgeklopte zure room en je hebt het ideale hapje, tussendoortje of voorgerecht. Smullen maar!Instructies
Gravad lax
200 g bruine suiker, 100 g grof zout, 1 limoen, 3 limoenblaadjes, 60 g gember, 0,5 bosjes koriander, 1 rode chilipeper, 1 stengel Citroengras, 1 scheutje sake
1
Neem een grote schaal en doe er de bruine suiker en het grof zout in. Hierbij komen nog de geraspte schil van een limoen, fijngesneden limoenblaadjes, een geraspt stuk gember, fijngesneden koriander, fijngesneden rode chilipeper, fijngesneden citroengras en tot slot een scheut sake. Meng alles goed onder elkaar.
TIPDe alcohol kan je eventueel weglaten of vervangen door de alcohol uit de klassieke bereiding van gravad lax, namelijk Aquavit of cognac.
800 g zalm
2
Leg de zalm met het vel naar boven op de marinade bedek met plasticfolie zet er een tweede kom of schaal op voor extra gewicht, zodanig dat de marinade goed in de zalm trekt. Laat 12u marineren in de frigo.
3
Eens uit de frigo, moet je enkel nog het vel van de zalm snijden.
Garnituur
1 potje Zure room
4
Klop de zure room licht op met het sap van een halve limoen, peper en zout. Neem de limoen waarvan je de zeste gebruikte voor de marinade. Doe er voor de smaak een lepeltje van de marinade bij. Meng goed.
1 sneetje wit brood
5
Snijd sneden van het brood en besprenkel met olijfolie en rooster in de oven of toast in de broodrooster.
50 g kroepoek, 3 stengels lente-uien, 0,5 rode chilipepers
6
Snijd een paar stengels lente-ui fijn, samen met een halve chili. Verkruimel wat kroepoek.
7
Serveren: snijd lange sneden van het geroosterde brood (soldaatjes) en leg er een stuk zalm op. Een toefje zure room komt op de zalm en afwerken gebeurt met de fijngesneden lente-ui en chili en de verkruimelde kroepoek.